Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε ασφυξία οι Έλληνες - Οι δανειολήπτες περιμένουν στη γωνία την κυβέρνηση στις επόμενες κάλπες

Σε ασφυξία οι Έλληνες - Οι δανειολήπτες περιμένουν στη γωνία την κυβέρνηση στις επόμενες κάλπες
Οι θεματοφύλακες προστασίας των δανειοληπτών βρίσκονται σε βαθύ ύπνο, διότι η οργανωτική τους δομή στρέφει το ενδιαφέρον τους σε άλλη κατεύθυνση
Σχετικά Άρθρα
Το κορόιδο για περισσότερες από 10 μέρες κάνει η QQuant μετά το δημοσίευμα του ΒankingΝews με τίτλο «Πρόκληση σοκ: Δικηγορικό γραφείο ως εκπρόσωπος του “Χάρου” αρνήθηκε ρύθμιση γιατί ο δανειολήπτης... θα πεθάνει».
Ο εντολέας QQuant Master Servicer Μονοπρόσωπη Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π. προς το δικηγορικό γραφείο για την είσπραξη οφειλών από δανειολήπτες γίνεται παραβιάζοντας το νομοθετικό πλαίσιο.
Όταν ο υπάλληλος του δικηγορικού γραφείου ξεστόμισε τη φράση σε δανειολήπτη ότι «δεν μπορούμε να σου δώσουμε 100 δόσεις διότι θα έχεις πεθάνει», έχει καταργήσει στην πράξη τα δικαιώματα του δανειολήπτη.
Η πραγματικότητα ξεσκεπάζει τον νομοθέτη, ο οποίος, παρότι προβλέπει διατάξεις για την καλή συμπεριφορά των εκπροσώπων των Funds έναντι των δανειοληπτών, είναι εκτός εφαρμογής και παρακολούθησης υλοποίησης της νομοθεσίας έναντι των οφειλετών.

Σε βαθύ ύπνο οι αρμόδιοι για τα δικαιώματα των δανειοληπτών

Οι θεματοφύλακες προστασίας των δανειοληπτών βρίσκονται σε βαθύ ύπνο, διότι η οργανωτική τους δομή στρέφει το ενδιαφέρον τους σε άλλη κατεύθυνση.
Η Τράπεζα της Ελλάδος ως ρυθμιστής των FUNDS, καθώς είναι η Ανεξάρτητη Αρχή αδειοδότησης των εταιρειών, φαίνεται ότι… κλείνει τα μάτια της σε δημόσιες καταγγελίες, όπως ήταν το ρεπορτάζ του bankingnews που αποκάλυψε ότι το άρθρο 14 του νόμου 5072/2023 δεν εφαρμόζεται.
Το άρθρο ορίζει ότι οι διαχειριστές πιστώσεων και οι αγοραστές πιστώσεων «στις σχέσεις τους με τους δανειολήπτες» πρέπει να ενεργούν καλόπιστα, δίκαια και επαγγελματικά.
Να σημειωθεί ότι η QQuant Master Servicer Μονοπρόσωπη Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π. αδειοδοτήθηκε πρόσφατα από την Τράπεζα της Ελλάδος, αξιολογώντας έναν φάκελο με χαρτιά, ενώ οι περιπτώσεις του άρθρου 14 δεν απασχολούν κανέναν αρμόδιο φορέα.
Για τη διοίκηση της QQuant δεν υπάρχει λόγος να αντιδράσει χάρη στο νομοθετικό πλαίσιο, που είναι στα μέτρα των πιστωτών, και δεν έχει λόγο να ασχοληθεί με λεπτομέρειες.

Τοίχο βρήκαμε στην επικοινωνία με την QQuant

Ο συντάκτης του ρεπορτάζ προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία με τη διοίκηση της εταιρείας χρησιμοποιώντας αρχικά την τηλεφωνική πύλη, η οποία λειτουργεί ως μαρτύριο για όσους αναζητούν να μιλήσουν με κάποιον. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι μια βιτρίνα υποτιθέμενης επικοινωνίας.

Η αδιαφορία των funds σπάει τα ταμεία

Να αναφέρουμε ένα παράδειγμα αδιαφορίας των αρμοδίων. Το ΒankingΝews δέχεται πυκνά αιτήματα δανειοληπτών, οι οποίοι διατυπώνουν την αγωνία τους ότι έχουν εξοφλήσει το δάνειο, αλλά δεν έχουν λάβει την εξοφλητική, σημειώνοντας με έμφαση ότι είναι δύσκολο να επικοινωνήσουν με την εταιρεία.
Το κράτος δεν είναι σε θέση να κάνει έλεγχο σε ένα FUND για να εξακριβώσει αν έχουν αποσταλεί οι εξοφλητικές σε οφειλέτες που έχουν αποπληρώσει τα δάνειά τους.

Σε 1 χρόνο θα σκάει ο πλειστηριασμός

Η αρμόδια Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, με επικεφαλής την κα Θεώνη Αλαμπάση, δίνει αγώνα υπέρ των funds να εισπράξουν όσο πιο γρήγορα τις οφειλές από τους δανειολήπτες.
Ο στόχος επιτεύχθηκε, αφού η κρατική μηχανή βελτιώθηκε σε βαθμό που η διαδικασία των πλειστηριασμών να ολοκληρώνεται σε 360 ημέρες από 760 ημέρες που ήταν μέχρι πρότινος.
Όσο για τα δικαιώματα των δανειοληπτών, η κρατική μηχανή δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί.
Πάντως, οι δανειολήπτες – πολίτες ως ψηφοφόροι μας αναφέρουν αβίαστα ότι στην ώρα της κάλπης δεν θα προσέλθουν με σκοπό να επιβραβεύσουν την κυβέρνηση διότι έβαλε τη χώρα στον ενεργειακό χάρτη, αλλά θα κινηθούν με βάση τα θέματα που τους απασχολούν, και ένα από αυτά είναι τα δικαιώματα των δανειοληπτών που τα ποδοπατούν χωρίς ντροπή.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης