
Στις 28 Φεβρουαρίου 2025 λήγει η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης («Πόθεν Έσχες») και οικονομικών συμφερόντων.
Η διαδικασία
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το «πόθεν έσχες» υπάρχουν σημαντικές αλλαγές με πιο σημαντική ότι τα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης θα μπορούν να αντληθούν αυτόματα με τους φορολογούμενους να επιβεβαιώνουν απλώς ότι τα στοιχεία είναι σωστά.
Ένα από τα πιο σημαντικά νέα στοιχεία, που θα διευκολύνουν τους υπόχρεους είναι η αυτόματη ενσωμάτωση βασικών περιουσιακών στοιχείων. Συγκεκριμένα, θα είναι δυνατή η αυτόματη άντληση και ενσωμάτωση στοιχείων όπως οι τραπεζικές καταθέσεις, τα εισοδήματα, τα ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Αυτό θα καθιστά τη διαδικασία συμπλήρωσης των δηλώσεων πιο απλή, γρήγορη και λιγότερο επιβαρυντική για τους πολίτες.
Οι κυρώσεις
Οι φετινές κυρώσεις για ανακρίβειες ή παραλείψεις στις δηλώσεις έχουν γίνει πιο αυστηρές. Οι υπόχρεοι που αποκρύπτουν περιουσιακά στοιχεία μπορεί να αντιμετωπίσουν:
- Ποινές φυλάκισης έως και 10 χρόνια.
- Δήμευση περιουσιακών στοιχείων, εφόσον δεν αποδειχθεί η νόμιμη προέλευσή τους.
- Χρηματικά πρόστιμα, τα οποία μπορούν να φτάσουν έως και 10.000 ημερήσιες μονάδες.
Για ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν δηλωθεί, η δήμευση επιβάλλεται ακόμη και αν αυτά δεν εντοπίζονται πλέον, με ισοδύναμη αποτίμηση.
Το άρθρο 39 του νόμου 5026/2023 προβλέπει αυστηρότερες ποινές για παραλείψεις, ανάλογα με την αξία των αποκρυπτόμενων στοιχείων, με φυλάκιση που ξεκινά από 1 έτος και φτάνει έως και 10 χρόνια για περιουσίες άνω των 300.000 ευρώ.
Η συμμόρφωση με τη νομοθεσία είναι απαραίτητη, καθώς τα πρόστιμα και οι ποινές για τους «ξεχασιάρηδες» είναι πλέον εξαιρετικά αυστηρά.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών