Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έρχονται μέτρα για τις τράπεζες - Στο στόχαστρο χρεώσεις και δάνεια: «Ο κλάδος δεν έχει ανταποκριθεί όπως θα έπρεπε»

Έρχονται μέτρα για τις τράπεζες - Στο στόχαστρο χρεώσεις και δάνεια: «Ο κλάδος δεν έχει ανταποκριθεί όπως θα έπρεπε»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό θα γίνουν ανακοινώσεις και για το ζήτημα των τραπεζών
Σχετικά Άρθρα

Προμήθειες και χορηγήσεις δανείων έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, να προαναγγέλλει ανακοίνωση μέτρων για τον τραπεζικό κλάδο κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2025.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, οι ελληνικές τράπεζες είναι διατεθειμένες να μειώσουν τις προμήθειες στις συναλλαγές μέσω IRIS και για ποσά έως 1.000 ευρώ να μηδενιστούν.
«Έχουμε εισαγάγει το σύστημα IRIS, το οποίο είναι δωρεάν για τους ιδιώτες και με πολύ χαμηλές χρεώσεις για τους επαγγελματίες» και υπενθύμισε ότι μετά από αυτό που συνέβη το 2015 ήμασταν μια χώρα που «είχαμε κλειστές τράπεζες. Να θυμίσω ότι εμείς είχαμε capital controls, ουρές έξω από τις τράπεζες, δεν ήμασταν όπως οι άλλες χώρες, τις οποίες επικαλείται η αντιπολίτευση. Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα δεν συνέβη σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, έπρεπε να στηρίξουμε το τραπεζικό σύστημα, γιατί το τραπεζικό σύστημα δεν είναι αόριστο. Είναι και τα λεφτά των ανθρώπων, είναι τα δάνεια των συμπολιτών μας…» δήλωσε ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στο Open.
Πρόσθεσε πως «πράγματι οι τράπεζες, σε μια σειρά από παρεμβάσεις της κυβέρνησης έχουν κάποια βήματα, αλλά όχι όσα θα θέλαμε, δεν έχουνε ανταποκριθεί όσο θα θέλαμε. Δεν θεωρούμε ούτε τις χρεώσεις λογικές, υπερβολικές τις θεωρούμε και εμείς και η αντιπολίτευση και καλά κάνει και τις θεωρεί και τα επιτόκια καταθέσεων δεν είναι τα αναμενόμενα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Εδώ έρχεται λοιπόν ένα κοινό συμπέρασμα…
Πάμε λοιπόν στο τι λέει η αντιπολίτευση… Η αντιπολίτευση, λέει, έλα, λοιπόν, πάμε να τις φορολογήσουμε τις τράπεζες. Όταν ζητάς από κάποιον, έχει σημασία ο κόσμος να καταλαβαίνει τι θέλουμε να κάνουμε και αν αυτό το οποίο προτείνουμε θα λύσει το πρόβλημα ή θα το διογκώσει. Όταν ζητάς από κάποιον δικαίως, ευλόγως, να μειώσει χρεώσεις ή να αυξήσει, δηλαδή, να δώσει στον κόσμο ανάσα -αυτό ζητάς- όταν του βάζεις φόρο, θα δώσει ανάσα στον κόσμο ή θα πει "α, τώρα μου έβαλες και φόρο, εγώ θα στηλώσω τα πόδια"… Ο στόχος της κυβέρνησης είναι οι τράπεζες να διευκολύνουν τους πολίτες, δηλαδή να μειώσουν τις χρεώσεις περαιτέρω και να δώσουν μία περισσότερη ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Οι φήμες για έκτακτη φορολόγηση

Πάντως, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αποκλείσει κατηγορηματικά το σενάριο επιβολής έκτακτου φόρου στα κέρδη των τραπεζών.
Άλλωστε, τραπεζικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι το πείραμα στις εταιρείες πετρελαιοειδών δεν μπορεί να υλοποιηθεί και στις τράπεζες, λόγω DTC αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης και απόφασης του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών της ΕΚΤ να απαιτεί από τις ελληνικές τράπεζες μεγάλα κεφαλαιακά μαξιλάρια.

Τι μετέδιδε το BN στις 2 Δεκεμβρίου 2024:
Μόνο από τις φήμες για έκτακτο φόρο οι τραπεζικές μετοχές έχασαν 3,5 δισ. – Καταργούνται προμήθειες στο IRIS έως 1.000 ευρώ
Οι ξένοι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών διατυπώνουν ξεκάθαρα την δυσφορία τους…
Οι φήμες περί έκτακτης φορολόγησης των τραπεζικών κερδών έχει βλάψει χρηματιστηριακά τον κλάδο.
Οι ξένοι μέτοχοι τονίζουν ότι εδώ και χρόνια δεν λαμβάνουμε μέρισμα, η έκτακτη φορολογία αγγίζει άμεσα το μέρισμα και αυτό είναι αιτία αποχώρησης από το ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο έκτακτος φόρος αγγίζει ξεκάθαρα το μέρισμα δηλαδή τα διανεμόμενα κέρδη και οι ξένοι δεν είναι διατεθειμένοι να παίξουν αυτό το παιχνίδι.
Ήδη ο τραπεζικός κλάδος έχει χάσει σχεδόν 3,5 δισεκ. και αποτιμάται – οι 4 μεγάλες συστημικές – στα 21,3 δισεκ. απόρροια των φημών ότι μπορεί να επιβληθεί έκτακτος φόρος στα τραπεζικά κέρδη…
Το BN (bankingnews) θεωρεί απαράδεκτη οποιαδήποτε ιδέα περί έκτακτης φορολόγησης των τραπεζικών κερδών…

Ας επικρατήσει η ψυχραιμία

Οι έλληνες τραπεζίτες ξεκαθαρίζουν – όλοι συμφωνούν – ότι οποιαδήποτε σκέψη για έκτακτο φόρο στα τραπεζικά κέρδη θα είναι 100% λάθος γιατί θα προκαλέσει κύμα φυγής ξένων από τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.
Το πείραμα στις εταιρίες πετρελαιοειδών δεν μπορεί να υλοποιηθεί και στις τράπεζες, λόγω DTC αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης και απόφασης του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών της ΕΚΤ να απαιτεί από τις ελληνικές τράπεζες μεγάλα κεφαλαιακά μαξιλάρια.
Δεν μπορεί από την μια να μειώνεται ο χρόνος για τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις και την ίδια στιγμή να υπάρχουν φήμες για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζικών κερδών με έκτακτο φόρο 700 εκατ.
Δεν μπορεί στα 30 δισεκ. κεφάλαια των τραπεζών τα 11 με 12 δισεκ. να είναι DTC και 16 δισεκ. DTC αναβαλλόμενος φόρος και να μιλάμε για έκτακτη φορολόγηση... είναι λάθος...

Οι προμήθειες στην Ελλάδα είναι -30% χαμηλότερες από την Ευρώπη

Οι προμήθειες στις τραπεζικές συναλλαγές είναι έως και 30% χαμηλότερες από αυτές που επικρατούν στην Ευρώπη.
Είναι προφανές ότι οι τράπεζες παρ΄ όλα αυτά πιέζονται να μειώσουν περαιτέρω…
Οι ελληνικές τράπεζες είναι διατεθειμένες να μειώσουν τις προμήθειες στις συναλλαγές μέσω IRIS και για ποσά έως 1.000 ευρώ να μηδενιστούν.

Η θέση του bankingnews

Είμαστε ξεκάθαρα ΚΑΤΑ της έκτακτης φορολογίας στις τράπεζες.
Ενώ κατανοούμε ότι ορισμένες προμήθειες θα μπορούσαν να καταργηθούν εντούτοις είμαστε 1.000% κατά της έκτακτης φορολόγησης των τραπεζικών κερδών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης