Τελευταία Νέα
Οικονομία

Υπεγράφη η απόφαση επέκτασης του επιδόματος μητρότητας σε ΔΕΚΟ - Τράπεζες

Υπεγράφη η απόφαση επέκτασης του επιδόματος μητρότητας σε ΔΕΚΟ - Τράπεζες
Να σημειωθεί ότι το επίδομα αυτό ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό
Σχετικά Άρθρα
Μέχρι τέλος του μήνα τα αναδρομικά ως 7.470 ευρώ από την επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε 35.000 δικαιούχους μητέρες εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες, Δημοσιογράφους, ενώ σειρά αναμένεται να πάρουν οι αναπληρώτριες καθηγήτριες στην Α’ βάθμια και Β΄ Βάθμια εκπαίδευση.
Η υπουργός Εργασίας Ν. Καραμέως υπέγραψε χθες την απόφαση για την επέκταση, ενώ αντίστοιχη απόφαση θα λάβει και το υπουργείο Παιδείας με αντίστοιχη υπουργική απόφαση, καθώς οι αναπληρώτριες καθηγήτριες ανήκουν στην αρμοδιότητα του εν λόγω υπουργείου, απασχολούνται στο Δημόσιο και αμείβονται απ' αυτό.
Η νέα απόφαση ορίζει ρητά ότι 9μηνη άδεια και επίδομα μητρότητας δικαιούνται και οι γυναίκες που έγιναν μητέρες από το Νοέμβριο του 2022 και εφεξής και είναι ασφαλισμένες σε πρώην ταμεία μισθωτών, πλην ΙΚΑ ή και πλην ΕΦΚΑ.
Οι μητέρες αυτές, εφόσον γέννησαν από τον Δεκέμβριο του 2022, όταν και ίσχυσε ο νόμος που παρέχει την άδεια μητρότητας, με ίδιους όρους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα λάβουν 9μηνη άδεια μητρότητας και αντίστοιχα, επίδομα στο ύψος του κατώτατου μισθού. Με την ίδια υπουργική απόφαση, θα εξομοιώνονται για όλες τις περιπτώσεις (δημόσιο, ιδιωτικό τομέα, ελεύθερο ή αγροτικό επάγγελμα) και τα ομόφυλα ζευγάρια.
Να σημειωθεί ότι το επίδομα αυτό ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό που σήμερα είναι στα 830 ευρώ και δίδεται για διάστημα 9 μηνών σε μη μισθωτές μητέρες. Δηλαδή συνολικά θα λάβουν 7.470 ευρώ.

Τι ισχύει για ειδικές περιπτώσεις

• Στην περίπτωση υιοθεσίας, η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας εκκινεί από την τελεσιδικία της δικαστικής απόφασης υιοθεσίας ή από την ένταξη του τέκνου στην οικογένεια, ανεξάρτητα από το εάν η δικαιούχος έλαβε επίδομα λοχείας από τον e-ΕΦΚΑ.
• Την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας δικαιούνται επίσης και όσες μητέρες απέκτησαν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, ακριβώς όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των μητέρων με μισθωτή εργασία.
• Κατά απόλυτη αναλογία με τη μητέρα σε μισθωτή σχέση εργασίας, η μητέρα αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα μπορεί να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.
• Το επίδομα μητρότητας λαμβάνουν και τα ομόφυλα ζευγάρια αφού δηλωθεί ο δικαιούχος της ειδικής παροχής με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον e-ΕΦΚΑ.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης