Οικονομία

Η Ελλάδα σχεδιάζει την πρόωρη αποπληρωμή 5 δισ. εκ των δανείων διάσωσης προς την Ευρωζώνη φέτος

Η Ελλάδα σχεδιάζει την πρόωρη αποπληρωμή 5 δισ. εκ των δανείων διάσωσης προς την Ευρωζώνη φέτος
Το 2022, η χώρα εξόφλησε το ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και το 2023 αποπλήρωσε 5 δισ. ευρώ δανείων σε χώρες της ευρωζώνης
Η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή έως και 5 δις. ευρώ εκ των δανείων διάσωσης σε χώρες της ευρωζώνης φέτος, καθώς επιδιώκει την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την κρίση χρέους της προηγούμενης δεκαετίας, δήλωσαν στο Reuters δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δάνεισαν στην Ελλάδα περίπου 280 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα επιβάλει σκληρά μέτρα λιτότητας.
Όμως τα τελευταία χρόνια η οικονομία έχει ανακάμψει, οδηγώντας σε μια σειρά από πρόωρες αποπληρωμές δανείων.
Πλέον, σύμφωνα με πηγές του Reuters η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποπληρώσει μεταξύ 2,5 και 5 δις. ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης, «πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο του έτους».
Αυτό θα βοηθήσει τη χώρα να δημιουργήσει χώρο για περισσότερες εκδόσεις ομολόγων χωρίς να αυξήσει το χρέος της, ενώ θα προσθέσει ρευστότητα σε μια ρηχή ελληνική αγορά ομολόγων.
Περίπου το 70% του χρέους της χώρας κατέχουν οι επίσημοι δανειστές της, η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το χρονοδιάγραμμα

Η Ελλάδα ανέκτησε πρόσφατα την επενδυτική της βαθμίδα μετά από 13 χρόνια στην κατηγορία των «σκουπιδιών», γεγονός που τη βοήθησε να προσελκύσει ισχυρή ζήτηση από ξένους επενδυτές στις εκδόσεις ομολόγων της.
Με την προγραμματισμένη πληρωμή φέτος, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει περίπου 15-17 δισ. ευρώ από τα πρώτα δάνεια διάσωσης.
Το 2022, η χώρα εξόφλησε το ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και το 2023 αποπλήρωσε 5 δισ. ευρώ δανείων σε χώρες της ευρωζώνης.
Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας έληξε το 2018 και έκτοτε βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές χρέους για τις δανειακές της ανάγκες, καταλήγει το Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης