Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Το τελευταίο 10ήμερο του Απριλίου ανοίγει η πλατφορμα για την υποβολή τους

Φορολογικές δηλώσεις: Το τελευταίο 10ήμερο του Απριλίου ανοίγει η πλατφορμα για την υποβολή τους
Aυτοματοποιημένη υποβολή δηλώσεων για πάνω από 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους
Σχετικά Άρθρα
Το τελευταίο 10ήμερο του Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2024.
Μέσα στην εβδομάδα θα γίνει νόμος του κράτους το φορολογικό νομοσχέδιο πού ήδη βρίσκεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής και στη συνεχεία θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να προχωρήσει το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των δηλώσεων.
Στο μεταξύ, δύο αλλαγές έρχονται εφέτος σε σχέση με πέρυσι, καθώς τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα φορολόγησης για πάνω από 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ έρχεται η αυτοματοποιημένη υποβολή δηλώσεων για πάνω από 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους.
Από την ΑΑΔΕ απομένει η έκδοση των σχετικών αποφάσεων που θα ξεκαθαρίζουν το νέο τοπίο, κάτι που εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές της μεθεπόμενης, προκειμένου πριν από την Μ. Εβδομάδα να έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και να ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων.
Πλέον, από φέτος συνταξιούχοι και μισθωτοί δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, εφόσον το θέλουν, καθώς θα το κάνει για αυτούς η ΑΑΔΕ, η οποία θα εκδώσει παράλληλα το ραβασάκι για τον φόρο.
Επιπλέον, μεγάλος αριθμός από τους ελεύθερους επαγγελματίες θα πληρώσουν το μισό Τέλος Επιτηδεύματος ή και μηδενικό, ενώ από του χρόνου μηδενίζεται.
Ακόμη, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις, θα δουν τον αυτόματο υπολογισμό από την ΑΑΔΕ που έχει υπολογίσει τα τεκμαρτά εισοδήματα με βάση τις αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο 700.000 επαγγελματιών.
Μάλιστα, τα ποσά του τεκμαρτών εισοδημάτων θα είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση, που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση της δήλωσής τους θα δουν το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα που τους έχει προσδιορίσει η ΑΑΔΕ, ενώ με βάση τα στοιχεία που έχει αντλήσει η ΑΑΔΕ από τα myDATA θα είναι προσυμπληρωμένοι μεν, «ανοιχτοί» δε, για διορθώσεις οι κωδικοί του εντύπου Ε3 με τα έσοδα και τα έξοδα.
Οι επαγγελματίες μπορούν να δηλώσουν μικρότερο φορολογητέο εισόδημα από το τεκμήριο, όμως ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα υπολογιστεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.
Τέλος, δίνεται η δυνατότητα σε όσους θεωρούν άδικη την τεκμαρτή προσέγγιση του εισοδήματος να μπορούν να αμφισβητήσουν τον φόρο, υποβάλλοντας ένσταση σε νέα πλατφόρμα που σχεδιάζει η ΑΑΔΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης