Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αιχμές Πατέλη για τράπεζες: Η χρηματοδότηση στα νοικοκυριά παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα - Να δοθούν πιο πολλά στεγαστικά δάνεια

Αιχμές Πατέλη για τράπεζες: Η χρηματοδότηση στα νοικοκυριά παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα - Να δοθούν πιο πολλά στεγαστικά δάνεια
Στο οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης και τις προοπτικές που ανοίγονται στη χώρα μας για ανάπτυξη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Πατέλης
Σχετικά Άρθρα
Αιχμές κατά των τραπεζών και για τη χαμηλή χρηματοδότηση των νοικοκυριών εκτόξευσε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ειδικότερα, σε ερώτηση του Simon Nixon, Editor του Wealth of Nations, για το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Πατέλης παραδέχθηκε ότι, ενώ αυξάνεται ο δανεισμός προς τις μεγάλες εταιρείες, στα νοικοκυριά η χρηματοδότηση είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γι’ αυτό και πρέπει να αλλάξει το μείγμα και να δοθούν πιο πολλά στεγαστικά δάνεια, μιας και οι περισσότερες αγοραπωλησίες ακινήτων γίνονται χωρίς δανεισμό.

Οι μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Πατέλης επίσης αναφέρθηκε, στο όραμα του πρωθυπουργού που είναι η σύγκλιση με την Ευρώπη, όχι μόνο όσον αφορά τους μισθούς αλλά και τους θεσμούς, σημειώνοντας ότι απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά για να επιτευχθεί η πράσινη και ψηφιακή επανάσταση καθώς και η μεταρρύθμιση του κράτους.
Ωστόσο, έκανε ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή, όπως είναι η σύνδεση των pos με τις ταμειακές μηχανές, ο νέος χάρτης στη δικαιοσύνη και η πάταξη της γραφειοκρατίας με το νέο σύστημα διορισμού των κυβερνητικών στελεχών. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι μέχρι στιγμής η Βουλή έχει ψηφίσει 400 νομοσχέδια για την ψηφιοποίηση του κράτους, το εργατικό δίκαιο, την παιδεία και το πτωχευτικό δίκαιο, τα οποία όλα μαζί οδηγούν στην απλοποίηση του επιχειρείν.

Ευκαιρίες για επενδύσεις

Σχετικά με τους τομείς στους οποίους υπάρχουν ευκαιρίες για επενδύσεις στη χώρα μας, αναφέρθηκε στα έργα ΑΠΕ που είναι σε εξέλιξη, την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή τεχνολογία, την παιδεία, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, τον τουρισμό, μιας και η χώρα μας είναι εξαιρετικός προορισμός για διοργάνωση συνεδρίων, τη γεωργία, όπου απαιτούνται επενδύσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής, το σύστημα αλιείας, που στη χώρα μας είναι υπανάπτυκτο, όπως ανέφερε και τον φαρμακευτικό κλάδο που έχει περιθώρια ανάπτυξης.

Το brain drain

Ως κίνητρα για να μη φύγουν άλλοι νέοι άνθρωποι στο εξωτερικό, ο κ. Πατέλης εντόπισε τις καλύτερες μισθολογικές αποδοχές, αλλά και την αίσθηση που υπάρχει ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς και ότι υπάρχει αξιοκρατία, ενώ άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι κατά την τετραετία 2015 – 2019 χάθηκαν πολλές ευκαιρίες, γι’ αυτό και δεν υπήρξε καμία ανάκαμψη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης