Τελευταία Νέα
Οικονομία

Philipp Hildebrand (BlackRock): Θέλω να συγχαρώ την κυβέρνηση για μία από τις πιο επιτυχημένες μακροοικονομικές ιστορίες

Philipp Hildebrand (BlackRock): Θέλω να συγχαρώ την κυβέρνηση για μία από τις πιο επιτυχημένες μακροοικονομικές ιστορίες
Ο κόσμος, είπε, βίωσε μία σειρά από σοκ στην αλυσίδα εφοδιασμού, όχι μόνο εξ αιτίας της πανδημίας, αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού, των γεωπολιτικών εντάσεων και άλλων παραγόντων
«Θέλω να συγχαρώ την κυβέρνηση για μία από τις πιο επιτυχημένες μακροοικονομικές ιστορίες», είπε ο κ. Philipp Hildebrand, Αντιπρόεδρος της BlackRock στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεκινώντας την παρέμβαση του κατά την δεύτερη ημέρα του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς, 10- 13 Απριλίου, και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Μιλώντας με τον κ. Peter Spiegel, Managing Editor των Financial Times, ο αξιωματούχος της κολοσσιαίας επενδυτικής εταιρείας αναφέρθηκε στις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, με αιχμή τον πληθωρισμό.
Όπως εξήγησε, η πληθωριστική κρίση που βιώνουμε είναι διαφορετική από προηγούμενες, καθώς δεν οφείλεται – όπως συνέβαινε στο παρελθόν – στη ζήτηση, αλλά στον εφοδιασμό.
Ο κόσμος, είπε, βίωσε μία σειρά από σοκ στην αλυσίδα εφοδιασμού, όχι μόνο εξ αιτίας της πανδημίας, αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού, των γεωπολιτικών εντάσεων και άλλων παραγόντων. Μειώθηκε η παραγωγική δυνατότητα της παγκόσμιας κοινότητας και αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία διαρκή μάχη: ο πληθωρισμός να έχει ανοδικές τάσεις και να θέλουμε να διατηρήσουμε χαμηλά επιτόκια.
Ο κ. Philipp Hildebrand εξήγησε ότι παρότι θα μπορούσαμε θεωρητικά να επιλύσουμε τις εντάσεις με την Κίνα και γενικά τις γεωπολιτικές εντάσεις, το πρόβλημα της μειωμένης παραγωγής δε θα λυνόταν. Και εκτίμησε ότι «η αγορά ίσως έχει αρχίσει να ελπίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει τη λύση στην τωρινή κρίση».
Επίσης, έκανε εκτενή ανάλυση του πληθωρισμού εξηγώντας ότι ο πληθωρισμός των αγαθών φαίνεται να αποκλιμακώνεται δραστικά και ίσως μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα, αλλά το πρόβλημα είναι ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες, ειδικά στις ΗΠΑ και λιγότερο στην Ευρώπη.
Αν δεν υποχωρήσει, ειδικά στις ΗΠΑ, δε θα επιτευχθεί ο στόχος του συνολικού πληθωρισμού για 2%, οπότε δεν θα μπορεί να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων, τόνισε.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι μετά τα χθεσινά αποτελέσματα από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, φαίνεται δύσκολο να δούμε πολλές περικοπές επιτοκίων.
Ερωτηθείς σχετικά με τον τραπεζικό τομέα, απάντησε ότι στην Ευρώπη είναι «προβληματικός», παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και διαθέτει τεράστιες εταιρείες.
Όπως εξήγησε, είναι πρόβλημα το γεγονός ότι δε διαθέτει μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και επιστρέφοντας στις τράπεζες, τόνισε ότι μετά την οικονομική κρίση, η Ευρώπη έχει χάσει μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητας της στον τραπεζικό τομέα. Τέλος, κάλεσε τις ευρωπαϊκές αρχές να ολοκληρώσουν την τραπεζική ένωση για να ενδυναμωθεί ο κλάδος.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης