Τελευταία Νέα
Οικονομία

Άνθρακας ο θησαυρός: Για πολύ λίγους η πολυδιαφημισμένη έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για φυσικές καταστροφές

Άνθρακας ο θησαυρός: Για πολύ λίγους η πολυδιαφημισμένη έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για φυσικές καταστροφές
Μόλις ένας στους 30 ιδιόκτητες είχε όφελος
«Άνθρακας ο θησαυρός» της πολυδιαφημιζόμενης έκπτωσης του 10% στο φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ καθώς μετά τις αυστηρές δικλείδες από το υπουργείο Οικονομικών μόλις ένας στους 30 ιδιοκτήτες είχε όφελος στην πρώτη εφαρμογή του μέτρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τους 6.167.304 φορολογούμενους οι 215.171 είχαν ασφαλίσει σωρευτικά τις κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα για ολόκληρο το 2023 με αποτέλεσμα να είναι οι μόνοι κερδισμένοι σε σχέση με τους υπόλοιπους που είναι οι μεγάλοι χαμένοι.

Πρόκειται γι’ αυτούς που υπέβαλαν αίτηση αλλά «κόπηκαν» από σύστημα επειδή δεν πληρούσαν και τα τρία κριτήρια που αποτελούσαν προϋπόθεση για την χορήγηση της μείωσης του 10% στο ποσό του ΕΝΦΙΑ.
Μάλιστα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας λαμβάνοντας υπόψη τα πρώτα στοιχεία ότι οι κατοικίες που ήταν ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές ανέρχονταν σε 1.074.053 είχαν προϋπολογίσει σε 30 εκατ. ευρώ το κόστος της δαπάνης με αποτέλεσμα να προκύπτει σημαντική εξοικονόμηση.

Στο μέτωπο των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ η ΑΑΔΕ ολοκλήρωση την ανάρτηση 7.159.164 σημειωμάτων με το ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 2,286 δις. ευρώ και την προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης να εκπνέει στις 30 Απριλίου.
Οι φορολογούμενοι που έχουν επιστροφές φόρου σε εκκρεμότητα και επιθυμούν να τη λάβουν ολόκληρη θα πρέπει να προχωρήσουν στην εξόφληση του λογαριασμού έως και τις 19 Απριλίου 2024 διαφορετικά η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε συμψηφισμό.

Επίσης οι ιδιόκτητες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές και τους έχει επιβληθεί φόρος ενώ δεν προβλέπονταν κανονικά τους περιμένει νέος γύρος ταλαιπωρίας καθώς θα πρέπει να περάσουν από την Εφορία τους αφού πρώτα κλείσουν ραντεβού για να υποβάλλουν αίτηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ προσκομίζοντας τα αντίστοιχα δικαιολογητικά.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης