Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο ...μάτι της ΑΑΔΕ έως και 12.000 επιχειρήσεις που αγνοούν τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές - Έρχονται πρόστιμα

Στο ...μάτι της ΑΑΔΕ έως και 12.000 επιχειρήσεις που αγνοούν τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές - Έρχονται πρόστιμα
Σε πρώτη φάση η ΑΑΔΕ κάνει ...φύλλο και φτερό 1.072 επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ που δεν έχουν συμμορφωθεί και τις επόμενες ημέρες θα επεκταθεί στις υπόλοιπες επιχειρήσεις
Σχετικά Άρθρα
Στην τελική ευθεία έχει μπει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και ήδη, με βάση τα στοιχεία που από την ΑΑΔΕ, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει συμμορφωθεί πλήρως είτε ολοκληρώνοντας την διασύνδεση, είτε έχοντας ξεκινήσει τις διαδικασίες.
Ωστόσο, αν και έχει ξεκαθαριστεί από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επιπλέον παράταση, υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι ...αόρατες, αφού ούτε ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, ούτε έχουν κλείσει ραντεβού με τεχνικό έως το τέλος Απριλίου.
Έτσι, από την ΑΑΔΕ ξεκινούν οι έλεγχοι και η επιβολή προστίμων στους παραβάτες. 

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο, πάνω από 255.000 επιχειρήσεις είτε ολοκλήρωσαν (145.000) τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, είτε έχουν κλείσει ραντεβού με τεχνικό (110.000) έως το τέλος Απριλίου, κάνοντας και τη σχετική ανάρτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
Ωστόσο, ποσοστό περί του 10% δεν έχει τίποτα από αυτά και για τον κρατικό μηχανισμό είναι ... αόρατες. Βάσει υπολογισμών, πρόκειται για περίπου 30.000, εκ των οποίων οι περίπου 20.000 είναι εποχικές επιχειρήσεις και εκ του νόμου έχουν περιθώριο διασύνδεσης έως την προηγουμένη ημέρα της έναρξης λειτουργίας τους.
Έτσι, απομένουν οι υπόλοιπες , για τις οποίες κανείς δεν γνωρίζει τον λόγο που δεν έχουν συμμορφωθεί και έχουν αγνοήσει όχι μόνο τις προθεσμίες που έχουν τεθεί από την ΑΑΔΕ και το υπουργείο, αλλά και τις προειδοποιήσεις για την επιβολή προστίμων.
Πλέον, όπως έχει γνωστοποιηθεί από την ΑΑΔΕ, ξεκινούν οι έλεγχοι και η επιβολή προστίμων στους παραβάτες.
Σε πρώτη φάση η ΑΑΔΕ κάνει ...φύλλο και φτερό 1.072 επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ, που δεν έχουν συμμορφωθεί και τις επόμενες ημέρες θα επεκταθεί στις υπόλοιπες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως  τζίρου.
Αρχικά, οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προχωρήσει στην διασύνδεση θα λαμβάνουν ειδοποίηση για να το κάνουν άμεσα ή να δηλώσουν ραντεβού με τεχνικό, προκειμένου να αποφύγουν το πρόστιμο.
Στην ΑΑΔΕ θα κληθούν να δηλώσουν τον λόγο που έχει υπάρξει η καθυστέρηση, δηλαδή εάν οφείλεται σε ανωτέρα βία ή αμέλεια, και στη συνεχεία η Αρχή θα προβεί σε ό,τι προβλέπει η νομοθεσία για αυτές τις περιπτώσεις.
Στην που αποδειχθεί ότι συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας για την καθυστέρηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί κατεύθυνση από την ηγεσία της ΑΑΔΕ και το υπουργείο να αντιμετωπίζεται η κάθε περίπτωση με σχετική επιείκεια.
Ωστόσο, εάν δεν συμβεί αυτό, τότε θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, που κυναίνονται σε 10.000 - 20.000 ευρώ ανάλογα με το εάν τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά στοιχεία. Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, (πλην των τουριστικών), ενώ σε περίπτωση υποτροπής εντός 5ετίας διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.
Παράλληλα, η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει ελέγχους με περίπου 50.000 επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες εγκατάστασης POS μετά την επέκτασή τους σε 35 κλάδους και πρακτικά σε όλη την αγορά. Εξαιρουμένων των εποχικών επιχειρήσεων, το πρόστιμο μη εγκατάστασης POS είναι 1.500 ευρώ και είναι πλέον ενεργό.

Περί προθεσμιών

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, προθεσμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας μέχρι τις 30 Απριλίου έχουν οι επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν στην διασύνδεση των συστημάτων τους εντός Μαρτίου και έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου, αλλά και όσες έχουν δηλώσει στο Μητρώο POS ότι θα αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις all in one, που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης