Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι σοβαρές προειδοποιήσεις Νίκου Καραμούζη για την οικονομία μετά το 2025 - Οι μεγαλύτερες απειλές

Οι σοβαρές προειδοποιήσεις Νίκου Καραμούζη για την οικονομία μετά το 2025 - Οι μεγαλύτερες απειλές
Ο κ. Καραμούζης υπερτόνισε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικής κατανάλωσης σε σχέση με το ΑΕΠ
Σχετικά Άρθρα
Τον κώδωνα του κινδύνου της ανάσχεσης της αναπτυξιακής πορείας της Ελλάδας έκρουσε ο Νίκος Καραμούζης, μιλώντας χθες σε παρουσίαση των δραστηριοτήτων της Cordia.
Ο κ. Καραμούζης επισήμανε ότι ναι μεν «σήμερα έχουμε θετικό αναπτυξιακό κύκλο με κυβέρνηση φιλική στη επιχειρηματικότητα, αλλά υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα που η μη επίλυσή τους θα έχει ως συνέπεια η Ελλάδα μετά το 2025 ή το 2026 να μην μπορεί να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία».
Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, το έλλειμμα εργατικών χεριών και το οξύ δημογραφικό πρόβλημα έχουν συνέπεια να αυξάνεται το κόστος εργασίας και αυτό αποτελεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα.
Παράλληλα, ο μακροχρόνιος χαμηλός ρυθμός επενδύσεων και οι καθυστερήσεις σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις δημιουργούν ένα μείγμα που δεν μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους. Ο κ. Νίκος Καραμούζης ανέφερε ότι ο αγροτικός τομέας είναι σε τραγική κατάσταση να δούμε και τόνισε ότι πρπέπει να δούμε τι έκανε η Ολλανδία πριν από 20 χρόνια ώστε με σχέδιο σήμερα να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων μετά τις ΗΠΑ.
Αναφερόμενος στο χάρτης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ο κ. Καραμούζης χαρακτήρισε ως πρόβλημα την έλλειψη μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα τονίζοντας ότι ο αριθμός των μεγάλων εταιριών -όπως ορίζονται από την ΕΕ- είναι διπλάσιος στην Πορτογαλία σε σχέση με την Ελλάδα.
Αυτό και μόνο δείχνει την αναγκαιότητα να γίνουν μεγάλα σχήματα, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, αυτά που έχουμε σήμερα και κάνουν εξαγωγές στην πλειοψηφία τους δεν είναι βιώσιμα.
Ο κ. Καραμούζης υπερτόνισε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικής κατανάλωσης σε σχέση με το ΑΕΠ στην ΕΕ και αυτό δεν μπορεί να είναι βιώσιμο.
Αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση άμεσα θα φέρει νέο νόμο που θα παρέχει κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα είναι σαν τον προηγούμενο που δεν λειτούργησε και το αποτέλεσμά του ήταν μηδενικό για την οικονομία.
Ο κ. Καραμούζης ζήτησε οι όροι του ανταγωνισμού να εφαρμόζονται για όλους επισημαίνοντας με νόημα ότι ο όμιλος Cordia σέβεται τη νομοθεσία και τις συμφωνίες με τους πελάτες και χρειάζεται η κυβέρνηση να συμφωνήσει ότι ξεκινούν όλοι από την ίδια γραμμή.
Απαντώντας πάντως σε ερώτηση του ΒΝ για το αν έχει συγκεκριμένη πρόταση προς την κυβέρνηση, ο κ. Καραμούζης απάντησε αρνητικά επισημαίνοντας ότι δεν είναι δουλειά των επιχειρηματιών να εξασφαλίζουν τους ίσους όρους στο επιχειρείν.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης