Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Μπλόκο» στην φοροδιαφυγή με κατ’ αποκοπήν φόρους για εποχικές επιχειρήσεις που «κλέβουν» όλο το ΦΠΑ

«Μπλόκο» στην φοροδιαφυγή με κατ’ αποκοπήν φόρους για εποχικές επιχειρήσεις που «κλέβουν» όλο το ΦΠΑ
Τι προβλέπει η νέα διάταξη του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
«Μπλόκο» στην φοροδιαφυγή με κατ’ αποκοπήν φόρους για εποχικές επιχειρήσεις που «κλέβουν» όλο το ΦΠΑ από το δημόσιο βάζει το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ με διάταξη στο νομοσχέδιο για το νέο Κώδικα που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.

Με την ρύθμιση θεσπίζεται η δυνατότητα του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου, στις περιπτώσεις που συντρέχει συνδυασμός κριτηρίων από τα οποία προκύπτει άμεσος και επικείμενος κίνδυνος φοροδιαφυγής (π.χ. εποχικές νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις, ή όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα).

Σήμερα, υπάρχει σε ισχύ σχετική διάταξη για προληπτικό προσδιορισμό του φόρου, η οποία όμως πρακτικά δεν εφαρμόζεται, καθώς αφορά μόνο περιπτώσεις όπου υπάρχει ένδειξη φυγής από τη χώρα.
Τώρα πλέον, η διάταξη γίνεται πιο συγκεκριμένη και αποτελεσματική ως προς την εφαρμογή της.

Η δυνατότητα του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου κρίθηκε απαραίτητη από την ΑΑΔΕ καθώς παρατηρείται συχνά το φαινόμενο εποχικές νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις να λειτουργούν για λίγο χρονικό διάστημα και να κλείνουν από την μια μέρα στην άλλη χωρίς να αποδίδουν ούτε ένα ευρώ φόρο ή να πληρώνουν μια φορά το φόρο και μετά εξαφανίζονται.
Στόχος του μέτρου που θα εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις υψηλής επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή είναι η σύλληψη της φορολογητέας ύλης πριν λήξει η περίοδος λειτουργίας.

Την ίδια στιγμή με άλλες διατάξεις τίθεται ανώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου, κατ’ αρχήν ένα έτος από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου με δυνατότητα παράτασης για 6 μήνες εφόσον έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη και άλλους 6 μήνες με την προϋπόθεση ότι κατά το διάστημα αυτό είναι εφικτή η ολοκλήρωση του.
Σήμερα δεν υπάρχει πρόβλεψη για την μέγιστη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου, η οποία προσδιορίζεται από τους υπαλλήλους που τον διενεργούν.

Στο μέτωπο της παραγραφής η κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού του φόρου θα πρέπει να γίνει μέσα στην προβλεπόμενη πενταετία.
Μέχρι τώρα αρκούσε μέσα στην πενταετία να έχει γίνει μόνο η έκδοση της πράξης ενώ στο εξής θα πρέπει να έχει γίνει και η κοινοποίησή της στον φορολογούμενο.

Τέλος επιταχύνεται η έκδοση της φορολογικής ενημερότητας καθώς υιοθετείται η διαλειτουργικότητα μεταξύ των φορέων του Δημοσίου ώστε η ΑΑΔΕ να ενημερώνεται για την ύπαρξη ή μη ληξιπρόθεσμων οφειλών του πολίτη και αντίστοιχα να χορηγεί ή μη το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας.

Πρακτικά, με τη ρύθμιση αυτή κυρίως οι ΟΤΑ αλλά και άλλοι φορείς του Δημοσίου θα επικοινωνούν με την ΑΑΔΕ μόνο ηλεκτρονικά (αντί των επιστολών που ανταλλάσσουν σήμερα), είτε για την απαγόρευση απόδοσης της ενημερότητας είτε για την άρση της απαγόρευσης αυτής.
Έτσι, αντιμετωπίζονται περιπτώσεις π.χ. που ο φορολογούμενος έχει εξοφλήσει οφειλές προς το Δήμο αλλά δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα επειδή η ΑΑΔΕ δεν έχει ενημερωθεί για την εξόφληση.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης