Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι 5 αλλαγές στην φορολογία που φέρνει ο νέος Κώδικας - Ορόσημο για την επόμενη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Οι 5 αλλαγές στην φορολογία που φέρνει ο νέος Κώδικας - Ορόσημο για την επόμενη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης
Τέλος της εβδομάδας αναρτάται για δημόσια διαβούλευση
Σχετικά Άρθρα
Παρεμβάσεις στις συναλλαγές με την εφορία, στον χρόνο παραγραφής των υποθέσεων και στα ψηφιακά εργαλεία για την πάταξη της φοροδιαφυγής φέρνουν οι νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες και να πάρει το δρόμο για τη βουλή μέχρι το τέλος του μήνα.
Το πακέτο των αλλαγών που αποτελεί ορόσημο για την επόμενη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης, περιλαμβάνει αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή φορολογικών δηλώσεων, «ξεμπλοκάρισμα» της φορολογικής ενημερότητας για οφειλές σε τρίτους, ελέγχους από τα γραφεία της ΑΑΔΕ με νέα ψηφιακά εργαλεία και κατάργηση της προσκόμισης βιβλίων από ελεύθερους επαγγελματίες.
Αναλυτικότερα με τις νέες διατάξεις:

1. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που δεν έχουν εισοδήματα από άλλη πηγή, απαλλάσσονται φέτος από την υποχρέωση της συμπλήρωσης και της υποβολής φορολογικής δήλωσης.
Η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ, η οποία θα έχει πλήρη και ακριβή εικόνα για το ύψος του εισοδήματος και συνεπώς του αναλογούντος φόρου. Εκτιμάται ότι περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι θα γλιτώσουν από τον πονοκέφαλο της συμπλήρωσης και υποβολής της φορο-δήλωσης. Η διεύρυνση της ψηφιακής λειτουργικότητας, καθιστά πλέον δυνατή την αυτόματη σύνθεση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και την απευθείας υποβολή της με αποτέλεσμα την ταχύτερη βεβαίωση και είσπραξη φόρων και τη μείωση του βάρους συμμόρφωσης των υπόχρεων.

2. Σε χρόνο εξπρές θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα στην περίπτωση που οι πολίτες τακτοποιούν τις οφειλές τους σε τρίτους π.χ. στους δήμους.
Ειδικότερα, όταν απαιτείται επικοινωνία με άλλους φορείς για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας αυτή θα γίνεται αποκλειστικά μέσω διαλειτουργικότητας, δηλαδή οι Δήμοι θα επικοινωνούν οnline με την ΑΑΔΕ και σε κάθε περίπτωση που οι πολίτες εξοφλούν τις οφειλές τους στο δήμο θα «ξεμπλοκάρει» αυτόματα η φορολογική ενημερότητα. Σήμερα αν μια οφειλή στο δήμο που έχει περάσει στην εφορία πληρωθεί στον Δήμο, η εφορία δεν ενημερώνεται αυτόματα με αποτέλεσμα η φορολογική ενημερότητα εξακολουθεί να είναι «κλειδωμένη» ενώ με το νέο σύστημα η φορολογική διοίκηση θα βλέπει την ίδια στιγμή εάν έχει εξοφληθεί η οφειλή.

3. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες και οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν φορολογικά αρχεία, βιβλία και στοιχεία κατά τη διαδικασία του ελέγχου καθώς εφαρμόζεται πλέον καθολικά η διαβίβαση των στοιχείων αυτών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.

4. Αλλάζει ο τρόπος επιλογής υποθέσεων προς έλεγχο με βάση τα κριτήρια ελεγκτικού κινδύνου και με την ενσωμάτωση των νέων δυνατοτήτων που παρέχονται από την ηλεκτρονική και ψηφιακή τους διενέργεια. Η ΑΑΔΕ έχει πλέον στη διάθεσή της ψηφιακά εργαλεία που επιτρέπουν τη διενέργεια ελέγχων από το γραφείο των ελεγκτών ενώ με την εφαρμογή ειδικών αλγόριθμων, την άντληση στοιχείων από τα social media και τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει εστίες φοροδιαφυγής και να αποκαλύπτει κρυφά εισοδήματα.

5. Οι χρόνοι για την παραγραφή φορολογικών υποθέσεων παραμένουν ίδιοι αλλά το διάστημα παραγραφής θα εκκινεί από την ημερομηνία κοινοποίησης της οικείας πράξης στο φορολογούμενο.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης