Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΥΠΟΙΚ: Νέα νομοσχέδια για φορολογικές δηλώσεις, κίνητρα συγχωνεύσεων και πλαίσιο λειτουργίας ΔΕΚΟ

ΥΠΟΙΚ: Νέα νομοσχέδια για φορολογικές δηλώσεις, κίνητρα συγχωνεύσεων και πλαίσιο λειτουργίας ΔΕΚΟ
Το διάστημα παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων θα εκκινεί από την ημερομηνία κοινοποίησης της οικείας πράξης στο φορολογούμενο
Σχετικά Άρθρα
Τέσσερα νομοσχέδια με τις διατάξεις των οποίων έρχονται ανατροπές σε φορο-δηλώσεις, ελέγχους, ισχυρότερα κίνητρα για συγχωνεύσεις και καινοτομία αλλά και αλλαγές στις δημόσιες επιχειρήσεις που λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα του Υπερταμείου δρομολογεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Το πρώτο νομοσχέδιο που θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου είναι το φορολογικό με τις ρυθμίσεις στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, το επόμενο νομοσχέδιο που θα έρθει πριν το καλοκαίρι αφορά τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ του Υπερταμείου ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα κατατεθούν τα νομοσχέδια με τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις.
Ειδικότερα:

1. Νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν μεταξύ άλλων:

- Αυτόματες φορολογικές δηλώσεις. Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις απαλλάσσονται από τη συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Η ΑΑΔΕ θα συμπληρώνει και θα υποβάλλει τις δηλώσεις των συγκεκριμένων φορολογούμενων καθώς το εισόδημά τους θα είναι γνωστό και ο προσδιορισμός της φορολογικής τους υποχρέωσης θα γίνεται αυτόματα.

- Αποκλειστικά ψηφιακά η επικοινωνία με την ΑΑΔΕ. Εισάγεται καθολικά η ψηφιακή/ηλεκτρονική επικοινωνία της Φορολογικής Διοίκησης με τον Φορολογούμενο ως προς την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων, η οποία παρέχει και το πλεονέκτημα της ακριβούς αποτύπωσης των συναλλαγών αυτών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αμφισβητηθούν δικαστικά ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επικοινωνίας.

- Ενημερότητα λόγω οφειλών σε τρίτους. Όταν απαιτείται επικοινωνία με άλλους φορείς για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας αυτή θα γίνεται αποκλειστικά μέσω διαλειτουργικότητας.

- Τέλος η προσκόμιση βιβλίων για έλεγχο στην εφορία. Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία απαλλάσσονται της υποχρέωσης προσκόμισης φορολογικών αρχείων, βιβλίων και στοιχείων προς έλεγχο, καθώς εφαρμόζεται πλέον καθολικά η διαβίβαση των στοιχείων αυτών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.

- Νέα ψηφιακά εργαλεία στους φορο-ελέγχους. Αλλαγές έρχονται στην επιλογή υποθέσεων προς έλεγχο, με βάση τα κριτήρια ελεγκτικού κινδύνου που εφαρμόζονται από τη Φορολογική Διοίκηση. Η επιλογή των υποθέσεων θα γίνεται με την ενσωμάτωση των νέων δυνατοτήτων που παρέχονται από την ηλεκτρονική και ψηφιακή διενέργεια των ελέγχων. Με τις νέες διατάξεις οριοθετούνται οι έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών και συσχετίζεται το εύρος της εντολής ελέγχου με την έκθεση ελέγχου και ορίζεται η μέγιστη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου.

- Παραγραφή. Το διάστημα παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων θα εκκινεί από την ημερομηνία κοινοποίησης της οικείας πράξης στο φορολογούμενο.

2. Νομοσχέδιο για τους νέους κανόνες ευελιξίας στις προσλήψεις και αλλαγές στους κανονισμούς προμηθειών για τις θυγατρικές του Υπερταμείου (ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΕΤΑΔ κ.λπ.) στο πρότυπο της ΔΕΗ.
Οι αλλαγές αφορούν το διορισμό διοικήσεων από την αγορά, με βάση τυπικά και επαγγελματικά προσόντα, χωρίς τις συνηθισμένες μακρόχρονες διαδικασίες του ΑΣΕΠ ενώ θα αναζητηθούν λύσεις κατάλληλες για την κάθε επιχείρηση ανάλογα με τη δραστηριότητά της. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει και τη δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, ενός επενδυτικού εργαλείου το οποίο θα έρθει να ενισχύσει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ιδιαίτερα σε κλάδους αιχμής, νέες τεχνολογίες και πράσινες επενδύσεις.

3. Νομοσχέδιο με κίνητρα για καινοτομία.
Οι νέες διατάξεις θα προβλέπουν φορολογικά κίνητρα και ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα για τις επιχειρήσεις που καινοτομούν, τομέας. Συγκεκριμένα θα ενισχυθεί περαιτέρω το υφιστάμενο πλαίσιο που προβλέπει φορολογικά κίνητρα για καινοτόμες δραστηριότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων θα επεκταθεί το χρονικό όριο των 3 ετών που υφίσταται σήμερα για την απαλλαγή φόρου για κέρδη που συνδέονται με εκμετάλλευση πατέντας, στα πρότυπα του δημοφιλούς στο εξωτερικό patent box.

4. Νομοσχέδιο για ενίσχυση των κινήτρων για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων.
Τα κίνητρα θα συνοδεύονται με φορολογικές ρυθμίσεις, κονδύλια από το ΕΣΠΑ και ειδικά προγράμματα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων θα επιχειρηθεί μια απλούστευση του πλαισίου και αναμένεται να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής των κινήτρων, στον βαθμό που θα συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο τελευταίος νόμος 4935/22 αν και προβλέπει μείωση φορολογίας κατά 30%-50% στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση για 9 έτη δεν είχε μεγάλη επιτυχία. Η κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα να επεκτείνει την εφαρμογή του στην απορρόφηση μικρών και από μεγάλες επιχειρήσεις και όχι μόνο μεσαίες, όπως ισχύει σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης