Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γραφάκος: Το DRS θα εφαρμοστεί σε ένα ενιαίο σύστημα πανελλαδικά στις αρχές του 2025

Γραφάκος: Το DRS θα εφαρμοστεί σε ένα ενιαίο σύστημα πανελλαδικά στις αρχές του 2025
Το νέο σύστημα ήταν να ξεκινήσει θεωρητικά τον Ιούλιο του 2023, είχε πάρει αναβολή για το Σεπτέμβριο και τώρα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2025
«Στόχος μας είναι το σύστημα εγγυοδοσίας για τη ανάκτηση προς ανακύκλωση υλικών, το λεγόμενο DRS να εφαρμοστεί στις αρχές του 2025» είπε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανώλης Γραφάκος.
Μιλώντας σήμερα στο συνέδριο για το μέλλον των πλαστικών «Future of Plastics Conference» ο κ. Γραφάκος είπε ότι μέχρι σήμερα η «τροχοδρόμηση» του DRS πήγαινε από αναβολή σε αναβολή.
Το νέο σύστημα ήταν να ξεκινήσει θεωρητικά τον Ιούλιο του 2023, είχε πάρει αναβολή για το Σεπτέμβριο και τώρα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2025.
Συγκεκριμένα ο ίδιος δήλωσε «στο DRS, μην περιμένετε πάρα πολλές αλλαγές σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα.
Το βασικό είναι ότι θα πάμε σε ένα ενιαίο σύστημα πανελλαδικά και θα πάμε σε μία εφαρμογή στις αρχές του 2025.
Από κει και πέρα συζητάμε με την αγορά επιμέρους ζητήματα.
Θα περιμένετε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα τροποποιεί τον υφιστάμενο νόμο».
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα στο συνέδριο:
«Καταρχάς να ευχαριστήσω για την πρόσκληση είναι μεγάλη χαρά να μιλώ στην έναρξη του συνεδρίου σας εκπροσωπώντας τον υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Θ. Σκυλακάκη από τον οποίον έχετε τους χαιρετισμούς του. Η προσπάθεια δεν στηρίζεται σε ένα άτομο, είναι συλλογική από την πλευρά των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε η χώρα να αποκτήσει γρήγορα τις απαραίτητες υποδομές μέσα από τις οποίες μπορεί να συλλέγει τα απόβλητά της σε ξεχωριστά ρεύματα, αλλά κυρίως να τα οδηγεί στην επεξεργασία.
Επειδή οι αριθμοί είναι σημαντικοί στο να δείχνουν το αποτέλεσμα της δουλειάς, εμείς πράγματι είμαστε υπερήφανοι για τη δουλειά μας τα τελευταία 4,5 με 5 χρόνια. Παραλάβαμε μία χώρα με 65 περιπτώσεις προστίμων για παράνομες χωματερές, σήμερα έχουμε 22. Παραλάβαμε μία χώρα όπου λειτουργούσαν μόλις τρία εργοστάσια αποβλήτων, σήμερα λειτουργούν 11 κι αναμένουμε την έναρξη του 12ου στην Κεφαλονιά τον Απρίλιο.
Παραλάβαμε μία χώρα που είχε κατασκευάσει 5 τέτοια εργοστάσια και σήμερα λειτουργούν 18 κι επίκειται και ο Βόλος το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι προηγούμενοι από εμάς δημοπράτησαν τρεις μονάδες, εμείς δημοπρατήσαμε 33 με αποτέλεσμα σήμερα άλλες 10 μονάδες για τα απόβλητα να βρίσκονται στο τέλος της διαδικασίας και το 2024 θα έχουμε πέντε νέες δημοπρατήσεις έργων. Γιατί είναι σημαντικές αυτές οι μονάδες;
Γιατί είναι σημαντικό και το συνέδριο σας; Γιατί θα επιτυγχάνεται ένας καλύτερος διαχωρισμός αποβλήτων και θα βγαίνουν πλαστικά διαφόρων ειδών για να μπορέσουν να ξαναμπούν στην παραγωγική διαδικασία.
Είναι ένα μεγάλο στοίχημα αυτό, η χώρα έχει μείνει πίσω στην ανακύκλωση για αυτό θα περιμένετε τις επόμενες βδομάδες την ανακοίνωση ενός πακέτου μέτρων που ένα από αυτά θα είναι η εφαρμογή του DRS, ένα πακέτο συγκεκριμένων μέτρων.
Ο στόχος τους θα είναι να ενισχύσουν σημαντικά τα ποσοστά καθαρής διαλογής στην πηγή.
Προσβλέπουμε πραγματικά στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, άλλωστε είμαστε μία κυβέρνηση που πιστεύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ώστε αυτά που θα κάνει το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση για να φέρνει καλύτερα υλικά και περισσότερα, να μπορέσει ο ιδιωτικός τομέας μέσα από την καινοτομία, μέσα από έρευνα να μπορέσουν να τα εισάγουν και πάλι στην παραγωγική διαδικασία κι εκεί συνολικά ως πολιτεία θα είμαστε κοντά να ακούσουμε ζητήματα που θα πρέπει να διορθωθούν.
Έτσι θα δούμε πως μπορούμε πραγματικά να αυξήσουμε τα ποσοστά ανακύκλωσης. Με αυτές τις σκέψεις σας ευχαριστούμε ξανά για την πρόσκληση κι ευχόμαστε καλή επιτυχία στο 5ο Συνέδριο σας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης