Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ελληνική πατέντα - Σπίτια αξίας εκατομμυρίων ευρώ δεν έχουν ΦΠΑ, αλλά έχουν τα μακαρόνια και όλα τα είδη διατροφής

Ελληνική πατέντα - Σπίτια αξίας εκατομμυρίων ευρώ δεν έχουν ΦΠΑ, αλλά έχουν τα μακαρόνια και όλα τα είδη διατροφής
Στο «Γάμο του Καραγκιόζη» τα πυρά της Αντιπολίτευσης κατά της Ακρίβειας
Σχετικά Άρθρα
Την ίδια ώρα που τα κόμματα και Φορείς ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων σε βασικά είδη διαβίωσης, η κυβέρνηση κρατάει παγωμένο το ΦΠΑ κάνοντας το καλύτερο δώρο σε χιλιάδες κατασκευαστές και επενδυτές που πωλούν και αγοράζουν ακίνητα αξίας εκατομμυρίων ευρώ. 
Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης κατά τη μάχη της ακρίβειας προτείνουν τη μείωση του ΦΠΑ αλλά η κυβέρνηση δεν το συζητά διότι πρέπει να καλύψει τις απώλειες από τη μείωση στα τρόφιμα, με αποτέλεσμα το πολύχρονο αίτημα να παραμένει στον… αέρα όπως ενώ η ακρίβεια «σαρώνει» τα νοικοκυριά.
Πάντως, η κυβέρνηση κάνει ρεαλιστικές κινήσεις περιορισμού της ακρίβειας που μπορεί να μη λύνουν το πρόβλημα από τη ρίζα του αλλά το παλεύει.
Βέβαια, αν είχε μεγαλύτερη πίεση από τα κόμματα της Βουλής τα οποία επί της ουσίας προσέρχονται ανενημέρωτοι στη συζήτηση ή κρατούν τις λύσεις για το εαυτό τους όταν θα είναι η κυβέρνηση. 

Η λύση υπάρχει αλλά τα κόμματα είναι σε… βαθύ ύπνο

Τα ακίνητα δεν έχουν ΦΠΑ αλλά έχουν τα μακαρόνια, το γάλα, το ψωμί, το κρέας και όλα τα είδη διατροφής για τα νοικοκυριά. 
Αντίθετα, ο επενδυτής που αγοράζει και πουλάει ακίνητα χωρίς την καταβολή ΦΠΑ είναι στα καλύτερα του  αφού ο ΦΠΑ είναι σε αναστολή μέχρι το Δεκέμβριο του 2025.
Η αξία ενός ακινήτου στις 200.000 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ θα κόστιζε 248.000 ευρώ στον αγοραστή.
Λόγω μη εφαρμογής του ΦΠΑ του κοστίζει μόλις 206.000 ευρώ με τις 6000 ευρώ να είναι ο φόρος μεταβίβασης του ακινήτου.
Στο 3% οι μεταβιβάσεις κατοικιών και χωρίς ΦΠΑ ενώ είναι στο 13% ο ΦΠΑ στο γάλα στο κρέας και ότι έχει σχέση με τη διατροφή. 

Μετά το 2019… τρέχει η οικοδομή

Η κυβέρνηση μετά το 2019 με το… πήρε τα πάνω της οικοδομή θα μπορούσε να βάλει έναν συντελεστή ΦΠΑ για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά πρώτης κατοικίας απαλλάσσεται από το ΦΠΑ έτσι δεν δημιουργεί επιπλέον κόστος στα νέα ζευγάρια που θέλουν  να έχουν το δικό τους  σπίτι.   
Η κυβέρνηση με δεδομένο ότι τα αντιπολιτευτικά πυρά των κομμάτων κατά  της ακριβείας πέφτουν στο «γάμο του καραγκιόζη» στρέφει  το βλέμμα της σε άλλα πιο δύσκολα και αργής απόδοσης μέτρα.
 
Τι σημαίνει το ΦΠΑ στα Ακίνητα
 
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον Νοέμβριο του 2023 οι εκδοθείσες άδειες Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, στο σύνολο της Χώρας, ανήλθαν σε 2.469 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 628.966 m2 επιφάνειας και 3.213.670 m3όγκου, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,0% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 10,0% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 25,9% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.
Τα 628.966 m2 με μέση τιμή τα 2000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο η συνολική αξία της επιφάνειας που θα ανεγερθεί φτάνει το 1,2 δισ ευρώ (1.257.932.000).
Αν ο ΦΠΑ 24% ήταν σε εφαρμογή τα κρατικά έσοδα θα ήταν στα 301.903.680 ευρώ. Όμως η κυβέρνηση θέλει να μαζεύει φασούλι το φασούλι» το ΦΠΑ από τα μακαρόνια, το γάλα, το κρέας και από τα βασικά είδη διατροφής τα οποία όμως έγιναν πανάκριβα διότι ανέβηκε το κόστος της πρώτης ύλης και τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα.

Η χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού σε super market       

Οι επισκέψεις του πρωθυπουργού σε super markets δεν γεμίζουν το καλάθι του νοικοκυριού λένε οι καταναλωτές αφού η ακρίβεια τους τρώει το μισθό.
Η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη μέσα από το X (πρώην twitter) που επικρίνει την παρουσία του πρωθυπουργού από τη χθεσινή επίσκεψή του σημειώνοντας πως «Οι μόνοι έλεγχοι που γίνονται στην αγορά είναι οι «απροειδοποίητες» -συνοδεία 40 καμερών- επισκέψεις του Πρωθυπουργού σε σουπερμάρκετ μια φορά το τρίμηνο, με τις οποίες δίνει πάντα «μάχη κατά της ακρίβειας» και πάντα τη χάνει». Στο φόντο των δηλώσεων η ακρίβεια είναι παρούσα και τα νοικοκυριά ειδικά  στα απορρυπαντικά διαπιστώνουν  ότι οι προσφορές είναι χειρότερες από αυτές που ήταν πριν έρθουν τα νέα μέτρα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης