Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε σούπερ μάρκετ στη Λένορμαν ο Μητσοτάκης - Ο λόγος της επίσκεψης μαζί με τον Σκρέκα

Σε σούπερ μάρκετ στη Λένορμαν ο Μητσοτάκης - Ο λόγος της επίσκεψης μαζί με τον Σκρέκα
«Η μάχη για την μείωση των τιμών συνεχίζεται», δήλωσε ο πρωθυπουργός
Σχετικά Άρθρα
Αυτοψία σε σούπερ μάρκετ στη Λένορμαν πραγματοποίησε o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκα, στο πλαίσιο εφαρμογής των νέων μέτρων για την ακρίβεια.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την πορεία εφαρμογής των 4 διαρθρωτικών μέτρων κατά των ανατιμήσεων που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Μαρτίου και για τη συνδυαστική επίδρασή τους μαζί με άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως η μόνιμη μείωση τιμής. Συνομίλησε με τους υπεύθυνους του καταστήματος για την πτώση των αρχικών τιμών σε 4.000 και πλέον βασικά προϊόντα στους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες και για το πώς αποτυπώνεται η εξέλιξη αυτή στις τελικές τιμές στο ράφι, προς όφελος των καταναλωτών.
Ο Πρωθυπουργός είχε επίσης την ευκαιρία να διαπιστώσει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα, όπου οι τιμές έχουν μειωθεί μεταξύ 15% και 20%.
Ο ίδιος τόνισε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη μείωση των τιμών.
«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα, μαζί με τον Υπουργό, να κάνουμε μία επίσκεψη σε ένα σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Αθήνας για να διαπιστώσουμε στην πράξη την αποδοτικότητα των πρόσφατων μέτρων που ρύθμισε η κυβέρνηση σχετικά με τη μείωση των τιμών σε μια σειρά από κωδικούς, περί τους 4.000, καταναλωτικά προϊόντα, απορρυπαντικά. Ήδη, οι πολίτες μπορούν να τα βλέπουν σε χαμηλότερες τιμές στο ράφι.
Προφανώς και δεν έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακρίβειας. Είναι μία συνεχιζόμενη μάχη, όπως έχουμε πει πολλές φορές, αλλά πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό βήμα, διαρθρωτικό βήμα, το οποίο αφορά την ίδια τη λειτουργία της αγοράς, το οποίο τελικά θα έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα -αυτό ελπίζουμε- με μειωμένες τιμές για τον καταναλωτή σε μια σειρά από σημαντικά προϊόντα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Να ξεχωρίσω ιδιαίτερα το βρεφικό γάλα, ένα προϊόν το οποίο μας είχε απασχολήσει πολύ. Και με την παρέμβαση την οποία κάναμε, ουσιαστικά ρυθμίζοντας το περιθώριο του κέρδους, βλέπουμε μειώσεις οι οποίες είναι μεταξύ 15% και 20%. Μειώσεις σημαντικές, ειδικά για τους νέους γονείς, καθώς οι τιμές το τελευταίο διάστημα είχαν όντως ξεφύγει. Και η προσπάθεια προφανώς συνεχίζεται», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Στο μεταξύ, «σήμερα θα εκδοθεί η ανάλογη υπουργική απόφαση για το Σαρακοστιανό καλάθι, το οποίο θα περιλαμβάνει κατεψυγμένα θαλασσινά, όστρακα αλοιφές, χαλβά και όλα όσα προϊόντα χρειάζεται ένα νοικοκυριό για το σαρακοστιανό τραπέζι», όπως γνωστοποίησε μιλώντας στο MEGA  ο κ. Σκρέκας.

Για το Πάσχα

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 κληθείς να απαντήσει εάν θα δοθεί το Πάσχα βοήθημα στις ευπαθείς ομάδες, απάντησε πως «δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να πω απολύτως τίποτα για πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη, διότι -όπως καταλαβαίνετε- είμαστε στην αρχή ακόμα της χρονιάς και πρέπει να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση.
Αλλά πιστεύω ότι και ο Υπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι όσον αφορά στο πασχαλινό τραπέζι, αλλά και το τραπέζι της Σαρακοστής θα γίνουν τα δέοντα, έτσι ώστε να πετύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές, σε συνεργασία με τους προμηθευτές, με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ώστε το τραπέζι της Σαρακοστής, αλλά και το τραπέζι του Πάσχα να είναι ένα τραπέζι χαράς και γιορτής και όχι ένα τραπέζι μεγάλης οικονομικής επιβάρυνσης, ειδικά για τα ασθενέστερα νοικοκυριά».

Οι κανόνες είναι εδώ για να τους τηρούν όλοι

Κληθείς να απαντήσει εάν η αγορά έχει καταλάβει ότι η χώρα μας δεν είναι μια «μπανανία», ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε
πως «όταν το είπα αυτό πολλοί ίσως έσπευσαν να χαμογελάσουν, μην πιστεύοντας τη βούληση της κυβέρνησης να πατάξει φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Αρκεί να δείτε τα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί, πρόστιμα στα οποία κατά κανόνα οι εταιρείες συμμορφώνονται -άρα, αποδέχονται ότι κάτι είχε πάει στραβά- για να αντιληφθείτε τη βούληση της κυβέρνησης, αλλά και τη δυνατότητά της μέσα από τη ΔΙ.Μ.Ε.Α. και τους πια πολύ εξελιγμένους εκλεκτικούς μηχανισμούς του κράτους να πατάξουμε την αισχροκέρδεια».
« Θέλουμε τον ανταγωνισμό, συνεργαζόμαστε με τις επιχειρήσεις, με τους προμηθευτές, με τους Έλληνες προμηθευτές, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Αλλά θέλουμε τελικά μέσα από αυτή τη διαδικασία να είναι όλοι ωφελημένοι. Και δεν νοείται πάνω σε μία διεθνή κρίση πληθωρισμού, η οποία ήταν αναμφισβήτητη τα τελευταία δύο χρόνια, κάποιοι να βρίσκουν ευκαιρία και να αισχροκερδούν.
Ξέρετε ότι πάντα στην Ελλάδα οι τιμές ανεβαίνουν εύκολα, αλλά μετά δυσκολεύονται να πέσουν. Αυτό ακριβώς κάνει η παρέμβασή μας τώρα και θέλω να περάσω το μήνυμα σε όλες και σε όλους ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και όπου εντοπίζονται φαινόμενα παράβασης και παραβίασης του νομοθετικού πλαισίου το οποίο έχουμε θέσει, το Υπουργείο Ανάπτυξης, χωρίς να χρονοτριβεί, επιβάλλει τα σχετικά πρόστιμα χωρίς δραματοποίηση αυτής της κατάστασης.
Οι κανόνες είναι εδώ για να τους τηρούν όλοι», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης