Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μέσα στην ημέρα η απόφαση για το «Καλάθι» της Σαρακοστής - Σκρέκας: Έλεγχοι κατά της αισχροκέρδειας

Μέσα στην ημέρα η απόφαση για το «Καλάθι» της Σαρακοστής - Σκρέκας: Έλεγχοι κατά της αισχροκέρδειας
"Οι παραβάτες εντοπίζονται και επιβάλλονται πρόστιμα που ανακοινώνονται, αυτό έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα και βλέπουμε πως έχει αποτέλεσμα", τόνισε ο Κ. Σκρέκας
«Σήμερα θα εκδοθεί η ανάλογη υπουργική απόφαση για το Σαρακοστιανό καλάθι, το οποίο θα περιλαμβάνει κατεψυγμένα θαλασσινά, όστρακα αλοιφές, χαλβά και όλα όσα προϊόντα χρειάζεται ένα νοικοκυριό για το σαρακοστιανό τραπέζι. Οι τιμές των προϊόντων, ιδίως των εισαγόμενων προσδιορίζονται σε διεθνές επίπεδο και δεν τις διαμορφώνει η Ελλάδα. Οι τιμές εξαρτώνται από την προσφορά και την ζήτηση», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.
Ο κ. Σκρέκας μιλώντας στο MEGA με φόντο το θέμα της ακρίβειας, ανέφερε πως «όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μια εμπορική συμπεριφορά των εταιρειών που κάθε χρόνο οδηγούσε σε αύξηση των τιμών στο ράφι. Εμείς αυτή την στρεβλή αθέμιτη εμπορική πρακτική πήγαμε να την σπάσουμε και να την αλλάξουμε με βαθιά διαρθρωτικά μέτρα. Αυτό που υποχρεώσαμε τους προμηθευτές να μειώσουν κατά 30% τις εκπτώσεις προς τα σούπερ μάρκετ και να μεταφέρουν αυτό το όφελος κατευθείαν στον καταναλωτή. Αυτό το μέτρο έχει αποδοθεί, είδαμε σε 3.900 προϊόντα να μειώνεται η τιμή στο ράφι και οι προσφορές σε αυτά να είναι ακόμη πιο προσιτές».
Όπως εξήγησε ο υπουργός, «περνάμε σε ένα άλλο στάδιο θα έλεγα με μια σειρά από δράσεις, πχ η μόνιμη μείωση τιμών, το "Καλάθι του Νοικοκυριού", οι συνεχείς έλεγχοι κατά της αισχροκέρδειας. Χθες είχαν αποτέλεσμα γιατί επιβάλαμε πρόστιμο ύψους 742.000 ευρώ σε εταιρεία η οποία παραβίαζε τον νόμο. Όταν βλέπουμε ότι το περιθώριο κέρδους να είναι μεγαλύτερο, τότε ερχόμαστε και παρεμβαίνουμε. Γίνονται έλεγχοι κατά της αισχροκέρδειας και οι εταιρείες μετά μειώνουν τα προϊόντα σε αυτή την κατηγορία. Εμείς ελέγχουμε το κέρδος που προσθέτει μια εταιρεία σε ένα προϊόν για να το μεταπουλήσει στο σούπερ μάρκετ. Αν αυτό το περιθώριο κέρδους είναι μεγαλύτερο από το 2021, αυτή τη διαφορά την διπλασιάζουμε και επιβάλλουμε το πρόστιμο. Οι παραβάτες εντοπίζονται και επιβάλλονται πρόστιμα που ανακοινώνονται, αυτό έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα και βλέπουμε πως έχει αποτέλεσμα. Έχει μειωθεί η παραβατικότητα και δεύτερον οι εταιρείες που έχουν ήδη εντοπιστεί να παρανομούν, αναγκάζονται να μειώσουν τις τιμές στα ράφια».
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην αύξηση του κρέατος τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι «μπορεί να συμβαίνει για πολλούς λόγους, πχ η αύξηση των τροφών».
«Η προσφορά και η ζήτηση δίνει την κατεύθυνσή για την διαμόρφωση των τιμών», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης