Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πάνω από 340.000 αιτήσεις στην πλατφόρμα για τον ΕΝΦΙΑ - Παράταση έως την 1η Μαρτίου για την έκπτωση 10%

Πάνω από 340.000 αιτήσεις στην πλατφόρμα για τον ΕΝΦΙΑ - Παράταση έως την 1η Μαρτίου για την έκπτωση 10%
«Πράσινο φως» σε 261.000
Περιθώριο οκτώ ημερών αποκτούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών προκειμένου να «κλειδώσουν» την έκπτωση έως 10% στο φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Η προθεσμία υποβολής της σχετικής αίτησης στην πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ εκπνέει κανονικά σήμερα, ωστόσο στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προσανατολίζονται σε παράταση μέχρι την 1η Μαρτίου η οποία θα ανακοινωθεί σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 344.000 αιτήσεις από τις οποίες 19.098 είναι σε εκκρεμότητα αιτήσεις ενώ 261.000 έχουν εγκριθεί καθώς ταυτοποιήθηκε ο αριθμός ταυτότητας του ακινήτου (ΑΤΑΚ) με το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Οι υπόλοιπες αιτήσεις χρειάζονται μικρές διορθώσεις οι οποίες θα γίνουν από τη φορολογική διοίκηση και εν συνεχεία εφόσον δεν συντρέχει λόγος απόρριψης θα λάβουν το πράσινο φως για να υπολογιστεί η έκπτωση.

Με βάση το νόμο εάν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Έτσι για ασφάλιση διάρκειας 12 μηνών φόρος μειώνεται 10%, για 9 μήνες η έκπτωση είναι 7,5%, για έξι μήνες περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5% ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών το χρόνο. Αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει στη συνέχεια να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που αναγράφονται

Ειδικά φέτος την έκπτωση έως 10% δικαιούνται όσοι έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους ταυτόχρονα και για τους τρεις κινδύνους λόγω φυσικών καταστροφών, δηλαδή και για σεισμό και για πυρκαγιά και για πλημμύρα ενώ η ασφαλισμένη αξία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 900 ευρώ το τ.μ. των κύριων και βοηθητικών χώρων που αναγράφονται στην ίδια γραμμή του Ε9, έχουν τον ίδιο ΑΤΑΚ και τα εμβαδά τους συναθροίζονται κατά τον υπολογισμό της μείωσης. Για μεμονωμένο βοηθητικό κτίσμα που εμφανίζεται μόνο του με ξεχωριστό ΑΤΑΚ στο Ε9 δεν παρέχεται έκπτωση.

Στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να δηλώσει τους ΑΦΜ των υπολοίπων συνιδιοκτητών οι οποίοι θα ειδοποιηθούν μέσω μηνύματος στην ψηφιακή τους θυρίδα στο myAADE αλλά και στο email που έχει δηλωθεί, έτσι ώστε να υποβάλουν κι αυτοί αίτηση και να συσχετίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ασφαλισμένη κατοικία τους.

Όταν το ασφαλιστικό συμβόλαιο δεν εμφανίζεται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ η δεν αναφέρονται όλες οι καλύψεις για φυσικές καταστροφές η τα στοιχεία που αναγράφονται είναι λανθασμένα ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρεία έτσι ώστε να αποστείλει το συμβόλαιο στην ΑΑΔΕ ή να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις. Σε περίπτωση πολυκατοικιών που όλα τα διαμερίσματα έχει ασφαλιστεί με ένα μόνο συμβόλαιο θα πρέπει ο λήπτης της ασφάλισης να δηλώσει στη πλατφόρμα όλους τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών και να κάνει αυτή τη διαδικασία ξεχωριστά για τον καθένα.

Εάν οι δικαιούχοι διαπιστώσουν λάθη, κενά η παραλείψεις στην αρχική τους δήλωση έχουν τη δυνατότητα να τα διορθώσουν με νέα τροποιητική δήλωση ενώ μπορούν να ενημερώνονται για το στάδιο επεξεργασίας της αίτησης καθώς και για την αποδοχή ή όχι της χορήγησης του μειωμένου ΕΝΦΙΑ.

Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Ελλάδα μόνο το 17% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες. Συγκεκριμένα από 6.371.901 κατοικίες, ασφαλισμένες είναι 1.074.053.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης