Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επιστρατεύονται και οι τράπεζες - «Τέλος χρόνου» στις 29 Φεβρουαρίου 2024 για διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS

Επιστρατεύονται και οι τράπεζες - «Τέλος χρόνου» στις 29 Φεβρουαρίου 2024 για διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS
Συνάντηση Χατζηδάκη με εκπροσώπους τραπεζών
Σχετικά Άρθρα
Τη συνδρομή του τραπεζικού τομέα για την έγκαιρη υλοποίηση του έργου της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 αναμένεται να ζητήσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, στη νέα συνάντηση που θα έχει σήμερα με τους παρόχους παρουσία εκπροσώπων από τα πιστωτικά ιδρύματα.
Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους εμπλεκόμενους, στέλνοντας παράλληλα 100.000 ενημερωτικά email σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Πάντως τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται έντονη κινητικότητα στο μέτωπο της διασύνδεσης ταμειακών - POS μετά και τη κατάθεση στη Βουλή των διατάξεων που αυξάνουν τα πρόστιμα στις 10.000 έως 20.000 ευρώ για υπόχρεους με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία και σε 200.000 -300.000 ευρώ για παρόχους σε περίπτωση που δεν αναβαθμίσουν τα λογισμικά τους έως τις 29 του μήνα.
Για τον περιορισμό του κόστους αγοράς και διασύνδεσης των POS εντός των ημερών αναμένεται να «τρέξει» ο τέταρτος κύκλος του προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές» που θα προβλέπει αναδρομική επιδότηση μέσω voucher της τάξης των 450 ευρώ.
Από την πλευρά της η ΑΑΔΕ μετά από βροχή ερωτημάτων από φορείς της αγοράς για το έργο της διασύνδεσης των POS με τα ταμειακά συστήματα διευκρινίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Τα υφιστάμενα POS θα πρέπει να αναβαθμιστούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διασύνδεσής τους. Η αναβάθμιση των ενεργών POS πραγματοποιείται απομακρυσμένα με ευθύνη των Παρόχων Μέσων Πληρωμών (NSPs). Οι επιχειρήσεις ενημερώνονται για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης μέσω της εφαρμογής του μητρώου μέσων πληρωμών. Η ΑΑΔΕ ενημερώνει τους χρήστες υπηρεσιών πληρωμών για τη δυνατότητα αναβάθμισης κάθε Μέσου Πληρωμών που διαθέτουν. Η ενημέρωση συντελείται με την αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και την ανάρτηση σχετικής ειδοποίησης στη θυρίδα τους (Τα Μηνύματά μου) στην ψηφιακή πύλη «myAADE», καθώς και με την αναγραφή ένδειξης «Προς Αναβάθμιση» στο Μητρώο Μέσων Πληρωμών.

2. Στο τελευταίο στάδιο της διασύνδεσης, αναβαθμίζονται τα Ταμειακά Συστήματα (εφόσον απαιτείται) και διασυνδέονται με τα POS, με ευθύνη της επιχείρησης που τα χρησιμοποιεί. Η ΑΑΔΕ ενημερώνει κάθε Χρήστη υπηρεσιών πληρωμών για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του συνόλου των POS που διαθέτουν μέσω email, σχετικής ειδοποίησης στην εφαρμογή "Τα Μηνύματά μου" στην ψηφιακή πύλη myAADE και με ένδειξη στα "Στοιχεία Μέσων Πληρωμών (EFT/POS)" στην εφαρμογή "Στοιχεία Επιχείρησης

3. Τα βήματα για τη διασύνδεση που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι επαγγελματίες είναι:

-Τα στοιχεία των POS που έχουν υποβληθεί από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirers) και τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών (NSPs), είναι διαθέσιμα στις επιχειρήσεις στην ψηφιακή πύλη myAADE / Μητρώο & Επικοινωνία / Μητρώο POS

- Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν POS υποβάλλουν Δήλωση Μέσων Πληρωμών, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση που διαφωνούν με τα στοιχεία που εμφανίζονται στο Μητρώο Μέσων Πληρωμών

- Η αναβάθμιση των ενεργών POS πραγματοποιείται απομακρυσμένα με ευθύνη των Παρόχων Μέσων Πληρωμών (NSPs)

- Οι επιχειρήσεις λαμβάνουν ειδοποίηση με αποστολή email για την αναβάθμιση των POS που διαθέτουν

- Εντός 30 ημερών από την ειδοποίηση και το αργότερο έως τις 29/2/2024, ο τεχνικός ΦΗΜ διασυνδέει επιτόπια το POS με την Ταμειακή μηχανή και ολοκληρώνει τη διαδικασία

4. Τα παραστατικά μπορούν να εκδοθούν είτε μέσω των διαθέσιμων πιστοποιημένων ταμειακών μηχανών (ΦΗΜ-OCR), είτε μέσω άυλων ταμειακών μηχανών από πάροχο ηλεκτρονικής τιμολόγησης (VCR).

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης