Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Οι 4 φοροϋποχρεώσεις έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 - Αδειάζει η κλεψύδρα για την πληρωμή

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Οι 4 φοροϋποχρεώσεις έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 - Αδειάζει η κλεψύδρα για την πληρωμή
Ειδικά για όσους διεκδικούν έκπτωση 10% στο φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ
Σχετικά Άρθρα
Αδειάζει η κλεψύδρα για την πληρωμή και την εκπλήρωση τεσσάρων υποχρεώσεων στα ακίνητα με τις προθεσμίες να είναι ασφυκτικές και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ανεβάσουν στροφές ειδικά αυτοί με ασφαλισμένες κατοικίες που διεκδικούν έκπτωση 10% στο φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.
Αναλυτικότερα, οι εκκρεμότητες που λήγουν μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου είναι οι εξής:

-Bραχυχρόνια Μίσθωση Ακινήτων: Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης οφείλουν να υποβάλουν δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής καθώς ο νόμος προβλέπει ότι η σχετική υποχρέωση πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το «Ακίνητο». Για παράδειγμα, βραχυχρόνια Μίσθωση που έχει συναφθεί με ημερομηνία αναχώρησης 5-12-2024 η δήλωση πρέπει να υποβληθεί το αργότερο μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2024. Σε περίπτωση ακύρωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης και όταν βάσει πολιτικής ακύρωσης προβλέπεται καταβολή ποσού μισθώματος από τον μισθωτή, υποβάλλεται αρχική «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ακύρωση. Οι «Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής» δύνανται να τροποποιούνται μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και πριν την οριστικοποίηση του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»

-Αίτηση Χορήγησης μείωσης ΕΝΦΙΑ 10% για ασφαλισμένες κατοικίες: Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου θα πρέπει να υποβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές την σχετική αίτηση στο myProperty, προκειμένου να κερδίσουν την έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ. Αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει έως τις 11 Μαρτίου να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που αναγράφονται. Ειδικά για την φετινή εκκαθάριση, την έκπτωση θα δικαιούνται όσοι έχουν ασφαλίσει πλήρως τα ακίνητά τους για τουλάχιστον 900 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ από την επόμενη χρονιά θα ισχύσει το όριο των 1000 ευρώ. Η έκπτωση του 10% θα χορηγηθεί σε όσους είχαν ασφαλίσει πλήρως τα ακίνητά τους για ολόκληρο το 2023. Πάντως από την εικόνα που έχει δημιουργηθεί, χωρίς την έκπτωση έως 10% στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ μένουν πολλοί φορολογούμενοι με ασφαλισμένες κατοικίες. Πρόκειται κυρίως για ιδιοκτήτες διαμερισμάτων οι οποίοι ενώ έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για σεισμό και πυρκαγιά δεν τα έχουν ασφαλισμένα και για πλημμύρα καθώς βρίσκονται σε όροφο πολυκατοικίας και δεν απειλούνται από τέτοιου είδους φυσική καταστροφή. Επίσης χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων χάνουν το δικαίωμα έκπτωσης εως 10% στον ΕΝΦΙΑ το 2024, λόγω βοηθητικών χώρων. Οι βοηθητικοί χώροι ήτοι πυλωτές, παρκινγκ και αποθήκες που εμφανίζονται με ξεχωριστό ΑΤΑΚ στο Ε9 δεν περιλαμβάνονται στον νόμο για την έκπτωση.

-Οριστικοποίηση Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής: Με πρόστιμα έως 20.000 ευρώ αλλά και αποβολή από τις πλατφόρμες, κινδυνεύουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, αν παραλείψουν να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία για το 2023 στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έως τις 28 Φεβρουαρίου. Οι ιδιοκτήτες – διαχειριστές ακινήτων θα πρέπει να ελέγξουν τις δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής που υπέβαλαν το 2023 στην ΑΑΔΕ. Όσοι φορολογούμενοι δεν φροντίζουν να οριστικοποιήσουν στο Μητρώο της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του 2023 κινδυνεύουν να φορολογηθούν στο 100% των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί με τις αρχικές δηλώσεις ακόμα και εάν τα έχουν εισπράξει.

-Τελευταία δόση ΕΝΦΙΑ: Στις 29 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της δέκατης και τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2023. Εντός Απριλίου αναμένεται να αναρτηθούν στο Τaxisnet τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ που θα προβλέπουν ότι ο φετινός λογαριασμός θα μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις αντί για 10 με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2025.Από το 2025, ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφλείται σε 12 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται έως το τέλος Μαρτίου κάθε έτους. Διορθώσεις, προσθήκες και διαγραφές στα στοιχεία των ακινήτων που εμφανίζονται στο Ε9 θα πρέπει να γίνονται έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους καθώς ο φόρος υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία που αποτυπώνονται στο Ε9. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους εκατό ευρώ. Το πρόστιμο δεν θα επιβάλλεται στην περίπτωση που το σχετικό εισόδημα έχει περιληφθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης