Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πιο χαμηλές τιμές σε προϊόντα κοντά στη λήξη τους - Το νέο «υπερόπλο» του υπουργού Ανάπτυξης κατά της ακρίβειας

Πιο χαμηλές τιμές σε προϊόντα κοντά στη λήξη τους - Το νέο «υπερόπλο» του υπουργού Ανάπτυξης κατά της ακρίβειας
Τα τρόφιμα ανατιμήθηκαν κατά 8,3% τον πρώτο μήνα του έτους «καίγοντας» τα αποτελέσματα των ελέγχων και των προστίμων κατά της ακρίβειας
Σχετικά Άρθρα
Η κυβέρνηση… χάνει τον ύπνο της από την επιμονή του πληθωρισμού στα τρόφιμα.
Οι τιμές των προϊόντων εντοπίστηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ έχουν αυξηθεί κατά 8,3% τον Ιανουάριο του 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.
Η πραγματική αγορά όπως και η ΕΛΣΤΑΤ αναιρούν στην πράξη την αποτελεσματικότητα των ελέγχων και των προστίμων που ανακοινώνει κατά τακτά διαστήματα ο υπουργός Κώστα Σκρέκα. Οι ανατιμήσεις των προϊόντων κινούνται παράλληλα με τους ελέγχους και την πολιτική των προστίμων που δεν αποδίδουν τα προσδοκώμενα.
Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι ο θεματοφύλακας κατά της κερδοσκοπίας και των ανατιμήσεων των προϊόντων βρίσκεται στα χέρια του Μορφέα.

Τι λένε τα στοιχεία της ανεξάρτητης ΕΛΣΤΑΤ

Τον Ιανουάριο του 2024 οι τιμές προϊόντων αυξήθηκαν έως 67% και κάποια άλλα μειώθηκαν έως 60%. Οι καταναλωτές όμως καίγονται από τα προϊόντα που έγιναν πιο ακριβά μέσα σε ένα 12μηνο.
Αίσθηση προκαλεί η αύξηση κατά 2% που σημείωσε το ψωμί και τα δημητριακά όταν η πρώτη ύλη έχει μειωθεί άνω του 20% η περσινή σοδειά  σε σχέση με πρόπερσι. Οι αλευροβιομηχανίες λένε για αποθέματα που υψηλές τιμές. Πάντως, η ΔΙΜΕΑ του  υπουργείου Ανάπτυξης μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει κάποια εξήγηση μέσω ελέγχων  για να καταλάβουν και οι καταναλωτές την άνοδο της τιμής του ψωμιού.
Το ελαιόλαδο στη λίστα της ΕΛΣΤΑΤ είναι στον κορυφή με άνοδο της τιμής στα επίπεδα του 67,4% όταν και σε αυτή την κατηγορία  η μεταποιητική βιομηχανία αξιοποιεί ακόμη τα αποθέματα της χρονιάς 2022 – 2023. Η παραγωγή 2023 – 2024 λόγω της σημαντικής μείωσης οι τιμές του ελαιολάδου στα ράφια των σούπερ μάρκετ μπορεί να ξεπεράσει τα 20  ευρώ το λίτρο. Οι καλλιεργητές ελαιόδεντρων στην Κρήτη εκτιμούν ότι φέτος η συνολική παραγωγή σε λάδι δεν θα ξεπεράσει τους 30.000 τόνους από 120.000 τόνους πέρυσι.
Τα  κρέατα με άνοδο 6% , τα ψάρια κατά 7,7% τα γαλακτοκομικά και αυγά κατά 0,9% τα  φρούτα κατά 14,2%  τα λαχανικά κατά 14,4% τα λοιπά τρόφιμα κατά 5,8% , ζάχαρη , σοκολάτες γλυκά παγωτά κατά 6%, καφές  κακάο τσάι κατά 5%. Η ΕΛΣΤΑΤ έχει  καλά νέα  για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν για θέρμανση το φυσικό αέριο  αφού σημείωσε  πτώση κατά 60,2% τον Ιανουάριο του 2024 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023.
Η λίστα της ΕΛΣΤΑΤ για τα προϊόντα που ανατιμήθηκαν τον Ιανουάριο του 2024 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023. Τα αλλαντικά ανατιμήθηκαν κατά 5,7%, το γιαούρτι κατά 2,8%, τα νωπά λαχανικά κατά 2,8%, τα λαχανικά επεξεργασμένα κατά 2% το ελαιόλαδο κατά 6,8%, τα νωπά ψάρια κατά 1,2%.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης  «παίζει» με τα… ληγμένα

Κατά της μάχης της ακρίβειας το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε νέα σήμανση που θα αναγράφει «Προϊόν με κοντινή ημερομηνία λήξης». Τι σημαίνει όταν έναν προϊόν λήγει την επόμενη ημέρα ή την ημέρα της αγοράς μπορεί ο πελάτης να το αγοράζει σε φθηνότερη τιμή. Η κατηγορία αυτή των προϊόντων θα έχει τιμή από 10 έως 30%.   

Το «νωπό» αρνί και κατσίκι

Επεκτείνεται η λίστα των νωπών προϊόντων για τα οποία εφαρμόζονται «καθαρές τιμές» με την προσθήκη των κατηγοριών «νωπό κατσίκι» και «νωπό αρνί». Η σχετική ανακοίνωση δεν αναφέρει πώς  τα νέα μέτρα  θα επηρεάσουν και θα περιορίσουν την άνοδο των τιμών που αδειάζουν τις τσέπες  των καταναλωτών. Τα φτωχά νοικοκυριά θα αγοράζουν προϊόντα κοντά ή στη λήξη τους πιο φθηνά.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
 ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης