Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΝΦΙΑ όλο το χρόνο θα πληρώνουμε από το 2025 - Τροπολογία προβλέπει αύξηση των δόσεων σε 12 από 10

ΕΝΦΙΑ όλο το χρόνο θα πληρώνουμε από το 2025 - Τροπολογία προβλέπει αύξηση των δόσεων σε 12 από 10
Επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα πληρώνουν φόρο ακινήτων κάθε μήνα
Σε 12 μηνιαίες δόσεις σπάει η εξόφληση του λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ από το 2025 αναγκάζοντας 7 εκατ. ιδιοκτήτες να πληρώνουν φόρο ακινήτων κάθε μήνα.
Ειδικά για φέτος η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 11 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται τέλος Απριλίου.

Νέο πρόγραμμα αποπληρωμής

Το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή με την οποία αυξάνονται σε 12 από 10 οι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ ενώ απαλλάσσονται από τον φόρο ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας.
Παράλληλα παρατείνεται μέχρι τις 8 Μαρτίου η προθεσμία για διορθώσεις στο Ε9 για τους φορολογούμενους που έχουν λάθη, κενά ή παραλείψει στα στοιχεία για την ακίνητη περιουσία και θέλουν να αποφύγουν έξτρα χρεώσεις πριν η ΑΑΔΕ προχωρήσει στην έκδοση του εκκαθαριστικού.

Πληρωμές από τον Μάρτιο

Από το 2025 η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο που σημαίνει ότι ο λογαριασμός θα έχει σταλεί από τον Φεβρουάριο στους ιδιοκτήτες και αυτό το μοντέλο θα είναι μόνιμο.
Το νέο καλεντάρι αποπληρωμής του φόρου επιμερίζει το ταμειακό βάρος διευκολύνοντας τα νοικοκυριά να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις από την άλλη όμως ανεβάζει κατακόρυφα το κόστος των μηνιαίων δαπανών, αφού στα πάγια έξοδα για το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο , το δάνειο του σπιτιού και τα φροντιστήρια των παιδιών προστίθεται και ο ΕΝΦΙΑ.
Για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης ακινήτου που πληρώνει συνολικό ΕΝΦΙΑ 1.000 ευρώ και με τις 10 δόσεις πλήρωνε το μήνα 100, φέτος με τις 11 θα καταβάλλει 90,9 ευρώ και το 2025 θα πληρώνει 83,33 ευρώ κάθε μήνα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης