Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πώς υποβάλλεται η Κάρτα Εργασίας - Από 1η Απριλίου 2024 και στη Βιομηχανία

Πώς υποβάλλεται η Κάρτα Εργασίας - Από 1η Απριλίου 2024 και στη Βιομηχανία
Για το πως υποδέχεται η βιομηχανία την Κάρτα, διοργανώθηκε ημερίδα
Σχετικά Άρθρα
Από την 1η Απριλίου υποχρεούνται οι βιομηχανικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν την Κάρτα Εργασίας, με τον ΣΕΒ να τάσσεται υπέρ του μέτρου και την υπουργό Εργασίας να διαβεβαιώνει ότι η σταδιακή μετάβαση θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς.
Για το πως υποδέχεται η βιομηχανία την Κάρτα, διοργανώθηκε ημερίδα τα βασικά συμπεράσματα της οποίας είναι ότι:
-Προϋποθέτει την άρση των αγκυλώσεων και των στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας και τη λιγότερη δυνατή γραφειοκρατική επιβάρυνση.
-Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε κάθε νέα ρύθμιση και εφαρμογή.
-Τις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου, κάθε γραμμής παραγωγής, ακόμα και κάθε παραγόμενου προϊόντος.
Να σημειωθεί ότι όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, η ελληνική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει πάνω από 117.000 νέες θέσεις εργασίας, μια άνοδος που ξεπερνάει το 30%, και που είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή, οι μέσες αμοιβές στη βιομηχανία είναι 32% υψηλότερες από την υπόλοιπη οικονομία.
Η επέκταση της χρήσης της Κάρτας Εργασίας στο σύνολο του λιανικού εμπορίου και της βιομηχανίας από τις αρχές του έτους, έφερε επιπλέον φόρτο στα λογιστήρια των επιχειρήσεων σε ότι αφορά τις αλλαγές στην οργάνωση του χρόνου απασχόλησης κάθε εργαζόμενου.
Παράλληλα, στον ενιαίο οδηγό με τις αναλυτικές οδηγίες που εκδόθηκε από το σύστημα Εργάνη προς τα λογιστήρια, με αφορμή και την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, καταγράφονται οι εξής προθεσμίες:
-Δήλωση μεταβολής στοιχείων εργασιακής σχέσης: Υποβάλλεται είτε στην τρέχουσα ημερομηνία είτε σε μεταγενέστερο χρόνο.
-Ψηφιακό Ωράριο Απασχόλησης – Σταθερό Εβδομαδιαίο και μεταβαλλόμενο ανά ημέρα: Υποβάλλεται το αργότερο έως και την ίδια ημέρα αλλαγής του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και πάντως πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο.
-Ψηφιακό Ωράριο Απασχόλησης – Μεταβαλλόμενο ανά ημέρα (οδηγοί): Υποβάλλεται εντός 15 ημερών μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας.
-Άδειες: Υποβάλλονται το 1ο δεκαήμερο κάθε μήνα για στοιχεία αδειών που χορηγήθηκαν τον προηγούμενο μήνα. Προσοχή όμως. Με την ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη ΙΙ, ο έλεγχος των αδειών των εργαζομένων θα γίνεται απογραφικά εντός του επόμενου μήνα, από το μήνα χορήγησής τους.
-Αναγγελία νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης: Αναγγέλλεται πριν από την έναρξη πραγματοποίησής της.
-Αναγγελία νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης (οδηγοί): Αναγγέλλεται και υποβάλλεται εντός 15 ημερών μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας.
-Δήλωση έναρξης και λήξης κάρτας εργασίας: Υποβάλλεται σε στοιχεία πραγματικού χρόνου εργασίας, με μέγιστο χρόνο καθυστέρησης 15 λεπτά + 1 (περισσότερα ή λιγότερα) από την έναρξη ή τη λήξη το χρόνου εργασίας.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης