Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χατζηδάκης: Οι θετικές εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά μοχλός για την οικονομική ανάπτυξη

Χατζηδάκης: Οι θετικές εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά μοχλός για την οικονομική ανάπτυξη
"Tην επέκταση του car terminal του Λιμένα Ηρακλέους θα ακολουθήσουν πολύ περισσότερα έργα αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών της χώρας τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια", τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης
«Οι θετικές εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά είναι μία ουσιαστική συμβολή για την οικονομική ανάπτυξη προς όφελος όλων των Ελλήνων! Τη σημερινή επέκταση του car terminal του Λιμένα Ηρακλέους θα ακολουθήσουν πολύ περισσότερα έργα αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών της χώρας τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Η πολιτική που εφαρμόζουμε -συνολικά ως Κυβέρνηση και ως ΤΑΙΠΕΔ-για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας στα μεγαλύτερα ελληνικά λιμάνια, μόνο οφέλη θα δημιουργήσει για την Ελλάδα. Και δεν είμαστε παρά μόνο στην αρχή!», τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε στα εγκαίνια της Επέκτασης του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων στον Λιμένα Ηρακλέους, κατά 40.000 τετραγωνικά μέτρα. Έτσι, αυξάνεται η συνολική έκταση του σταθμού σε 110.000 τ.μ. και δημιουργείται επιπλέον χώρος εναπόθεσης αυτοκινήτων, με συνολική χωρητικότητα στα 5.100 οχήματα, αναβαθμίζοντας το λιμάνι του Πειραιά. Το κόστος ανήλθε στα 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η επέκταση του σταθμού περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές επενδύσεις του ΟΛΠ.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως «η επέκταση αυτή είναι ένα ακόμη σημείο αναφοράς στην πορεία βιώσιμης ανάπτυξης του λιμανιού του Πειραιά. Ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια η Ελλάδα να γίνει κυρίαρχο διαμετακομιστικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».
«Η πραγματικότητα εκδικήθηκε όσους πριν από 16 χρόνια -όταν η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε τα πρώτα βήματα να γίνει το Λιμάνι του Πειραιά, αυτό που είναι σήμερα, με την επένδυση της Cosco- έκαναν λόγο για ξεπούλημα του Λιμένα Πειραιώς», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας πως τα ίδια τα στοιχεία είναι αμείλικτα.
«Σήμερα, το Λιμάνι του Πειραιά είναι στην 4η θέση πανευρωπαϊκά στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, στην 3η θέση ως προς τις κρουαζιέρες και στην 1η θέση ως προς τη διακίνηση επιβατών. Ενώ η οικονομική προστιθέμενη αξία της ΟΛΠ Α.Ε. εκτιμάται σε 1,56% του εθνικού ΑΕΠ. «Σήμερα ένα λιμάνι με πολύ περισσότερα διακινούμενα εμπορεύματα, πολύ περισσότερους επιβάτες, πολλές περισσότερες -και καλύτερα πληρωμένες- θέσεις εργασίας», σημείωσε.
Όπως διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πολιτικές με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας.
«Την επέκταση του car terminal του Λιμένα Ηρακλέους θα ακολουθήσουν πολύ περισσότερα έργα αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών της χώρας τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Όπως έγινε με τον Λιμένα Πειραιά… Όπως έγινε με τον Λιμένα Θεσσαλονίκης… Το ίδιο πιστεύω θα συμβεί και μετά τις συμβάσεις παραχώρησης στην Ηγουμενίτσα, στο Ηράκλειο, στην Καβάλα, αλλά και στον Βόλο που ακολουθεί», κατέληξε ο Υπουργός.

Στυλιανίδης: Eπιβεβαιώνεται η στρατηγική προσήλωση της κυβέρνησης προς την ανάπτυξη και την καινοτομία

Τις νέες προοπτικές που διανοίγονται για το λιμάνι του Πειραιά με την ολοκλήρωση της επέκτασης του σταθμού για τη διακίνηση αυτοκινήτων, ανέδειξε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά την τελετή των εγκαινίων της νέας υποδομής που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά.
Στην ομιλία του ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε τις ειλικρινείς ευχαριστίες του για την ευγενική πρόσκληση του Προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά κ. YU ZENG GANG και των μελών του Δ.Σ. του Ο.Λ.Π., να παραστεί στην εκδήλωση.
Όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, «η ολοκλήρωση της επένδυσης αυτής, συνολικού ύψους 20.000.000 ευρώ και επέκτασης 40.000 τ.μ., συνιστά ένα σημαντικό επίτευγμα, γιατί ανοίγει νέες προοπτικές για το λιμάνι του Πειραιά. Ταυτόχρονα θα ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα άλλα και την ελκυστικότητα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας».
Πρόσθεσε ότι «με την υλοποίηση αυτού του καθοριστικού έργου, επιβεβαιώνεται η στρατηγική προσήλωση της κυβέρνησης προς την ανάπτυξη και την καινοτομία. Παράλληλα ενισχύεται η πρωτοκαθεδρία της χώρας μας στον κόσμο της ναυτιλίας».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τόνισε ότι στόχος του Υπουργείου είναι να προωθηθεί η βιώσιμη αστική ανάπτυξη, η χρήση βιώσιμων μεθόδων μεταφοράς και να υιοθετηθούν προηγμένες τεχνολογίες επιδιώκοντας την ολοκλήρωση έργων με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι σε κάθε διπλωματική επαφή και σε κάθε απόφαση, η κατεύθυνση και της Κυβέρνησης αλλά και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, είναι η ενίσχυση του κράτους στο παγκόσμιο στερέωμα και η προώθηση πολιτικών που υπηρετούν τη βιωσιμότητα και τη πράσινη ανάπτυξη.

Σταϊκούρας: Υλοποίηση επενδύσεων στον ΟΛΠ ως αποτέλεσμα της τροποποίησης της συμφωνίας το 2021

H επέκταση του τερματικού σταθμού αυτοκινήτων του ΟΛΠ συμβάλλει στην περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ελκυστικότητας του λιμένα ως κόμβου μεταφόρτωσης οχημάτων στη Μεσόγειο, τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την τελετή παράδοσης του έργου.
Με την ολοκλήρωση του έργου αυξάνεται η συνολική έκταση του σταθμού σε 110.000 τ.μ. και δημιουργείται επιπλέον χώρος εναπόθεσης αυτοκινήτων, με συνολική χωρητικότητα στα 5.100 οχήματα, αναβαθμίζοντας το λιμάνι του Πειραιά.
Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, «ο Πειραιάς είναι σήμερα ένα από τα πιο ταχέως αναπτυσσόμενα λιμάνια στον κόσμο. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής και αποτελεί το φυσικό λιμάνι της Αθήνας και την κύρια εμπορευματική πύλη της Ελλάδας.
Η γεωγραφική θέση του το καθιστά ζωτικό διαμετακομιστικό, εμπορικό, εφοδιαστικό, τουριστικό και επικοινωνιακό κόμβο.
Με τον ΟΛΠ να προσθέτει οικονομική αξία στη χώρα ίση με το 1,56% του ΑΕΠ της.
Έχοντας αυτή την αξία ως δεδομένη, αλλά και:
-αξιοποιώντας την εμπειρία της εξέλιξης της συμβατικής σχέσης των μερών (Ελληνικό Δημόσιο, COSCO, ΤΑΙΠΕΔ) τα προηγούμενα χρόνια,
-επιδιώκοντας την πλήρη εκτέλεση των υποχρεωτικών επενδύσεων, και
-προτεραιοποιώντας την αναβάθμιση και τη βιώσιμη ανάπτυξη του Λιμένα Πειραιά, προχωρήσαμε, το 2021, στην τροποποίηση της συμφωνίας Δημοσίου και ιδιώτη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή εκτέλεσή της.
Το αποτέλεσμα αυτής της νέας, λειτουργικής και ισορροπημένης σύμβασης είναι η υλοποίηση επενδύσεων, όπως αυτή που εγκαινιάζουμε σήμερα και αφορά την επέκταση του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων, στον Λιμένα Ηρακλέους.
Το έργο ολοκληρώθηκε στις 22 Ιουλίου 2023.
Η συγκεκριμένη επένδυση, ύψους 20 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβάνεται στις υποχρεωτικές επενδύσεις του ΟΛΠ, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί με το Ελληνικό Δημόσιο.
Η επέκταση του Τερματικού Σταθμού Αυτοκινήτων, κατά περίπου 40.000 m2, προς τη βόρεια πλευρά του λιμανιού, αυξάνει τη συνολική έκταση του Σταθμού, και δημιουργεί επιπλέον χώρο εναπόθεσης, συνολικής χωρητικότητας 5.100 αυτοκινήτων.
Η συγκεκριμένη επένδυση, για την οποία εργάστηκαν πάνω από 250 άτομα, θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και θα βελτιώσει, περαιτέρω, την ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα του λιμανιού, ως κόμβου μεταφόρτωσης, διαμετακόμισης και αποθήκευσης οχημάτων και τροχοφόρων εμπορευμάτων στη Μεσόγειο Θάλασσα, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βόρειο Αφρική.
Πρόκειται αναμφίβολα για ένα ακόμη βήμα, εφαλτήριο μαζί με άλλα που πρέπει να ακολουθήσουν από την Εταιρεία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της πόλης, για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης