Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διευκολύσεις της ΑΑΔΕ για τους επαγγελματίες: Έκδοση τιμολογίων με ένα… app από το κινητό τους τηλέφωνο

Διευκολύσεις της ΑΑΔΕ για τους επαγγελματίες: Έκδοση τιμολογίων με ένα… app από το κινητό τους τηλέφωνο
Νέες διευκολύνσεις αλλά και υποχρεώσεις με ψηφιακό δελτίο αποστολής και πελατολόγιο
Σχετικά Άρθρα
«Καρότο και μαστίγιο» από την ΑΑΔΕ με δράσεις για την διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, όπως η έκδοση τιμολογίων από το κινητό τηλέφωνο αλλά και με «μπλόκα» στην διακίνηση προϊόντων και στις υπηρεσίες για τους καταναλωτές με τη θέσπιση νέων ψηφιακών υποχρεώσεων για τους επαγγελματίες.
Πρόκειται για το Ψηφιακό πελατολόγιο που θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή το επόμενο διάστημα και θα «φωτογραφίζει» τους πελάτες που μπαίνουν σε ιατρεία, δικηγορικά γραφεία, συνεργεία αυτοκινήτων, παρκινγκ αλλά και σε χώρους δεξιώσεων.
Στην πράξη το ψηφιακό πελατολόγιο είναι ένα λογιστικό πρόγραμμα που θα είναι ανοικτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και θα είναι διασυνδεδεμένο με το Τaxis προκειμένου να μην μπορεί να παραβιαστεί και να αλλοιωθούν τα δεδομένα.
Με αυτόν τον τρόπο θα καταχωρείται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδεται και θα περνάει στο MyData.
Εφόσον διαπιστώνεται ότι σε μια επαγγελματική εγκατάσταση δηλώνεται περιορισμένος αριθμός πελατών, τότε αυτό θα αποτελεί κριτήριο για την πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου.
Υπενθυμίζεται ότι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι βρίσκονται στο στόχαστρο της Εφορίας, καθώς ήταν οι κερδισμένοι της φορολογικής κλίμακας που θεσμοθετήθηκε το 2019, αλλά και γενικότερα των ρυθμίσεων που ίσχυσαν τα τελευταία χρόνια.
Για τον λόγο αυτό στοχοποιούνται πολλές φορές ως ύποπτοι φοροδιαφυγής, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν είχαν αύξηση ανάλογη των διευκολύνσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ψηφιακό πελατολόγιο θα αφορά σε πρώτη φάση επιχειρήσεις που κινούνται στο χώρο διοργάνωσης και φιλοξενίας εκδηλώσεων (οι οποίες πριν από οποιαδήποτε διοργάνωση θα είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν ψηφιακά την ΑΑΔΕ για το χώρο της εκδήλωσης, τον αριθμό των ατόμων, την τιμή του εισιτηρίου), συνεργεία και πλυντήρια αυτοκινήτων και πάρκινγκ.
Αργότερα θα επεκταθεί σε κάμπινγκ, τουριστικές επιχειρήσεις, ιδιωτικά σχολεία, κλινικές και θεραπευτήρια, διαγνωστικά κέντρα, γιατρούς, δικηγόρους κ.λπ.
Το ψηφιακό πελατολόγιο θα συνδυαστεί με το ψηφιακό δελτίο αποστολής που θα παρακολουθεί την διακίνηση εμπορευμάτων και προϊόντων σε όλο το φάσμα. Το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα παρέχει τη δυνατότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο το είδος, τον όγκο, τον τρόπο και τον προορισμό ενός φορτίου καθώς με τα χειρόγραφα δελτία είχαν εντοπισθεί περιπτώσεις όπου άλλα προϊόντα ανέγραφε το δελτίο αποστολής και άλλα μεταφέρονταν.
Παράλληλα το προσεχές διάστημα θα ενεργοποιηθεί μία νέα εφαρμογή μέσω της οποίας επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα μπορούν να εκδίδουν τιμολόγια μέσω του κινητού τους τηλεφώνου.
Η εφαρμογή που θα δημιουργήσει η ΑΑΔΕ θα προσφέρεται δωρεάν και όσοι εγγραφούν θα μπορούν ανά πάσα στιγμή, από όπου και αν βρίσκονται να συνδέονται με τα MyData και να εκδίδουν τιμολόγια.
Σύντομα θα πάρουν σειρά και άλλες ψηφιακές εφαρμογές όπως η πληρωμή φόρων, λήψης ειδοποιήσεων, παρακολούθηση των φορολογικών υποχρεώσεων, αποθήκευση εγγράφων και πιστοποιητικών και όλα αυτά μέσα από το κινητό τηλέφωνο των φορολογούμενων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης