Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σημαντικές παρεμβάσεις ΑΑΔΕ για ΕΝΦΙΑ 2024: Νωρίτερα τα εκκαθαριστικά αλλά σε 11 δόσεις η εξόφληση του φόρου

Σημαντικές παρεμβάσεις ΑΑΔΕ για ΕΝΦΙΑ 2024: Νωρίτερα τα εκκαθαριστικά αλλά σε 11 δόσεις η εξόφληση του φόρου
Στον «πάγο» και το 2025 ο ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα
Ταμειακές διευκολύνσεις σε 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων με εξόφληση του φετινού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες δόσεις και επέκταση της αναστολής του ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα για ένα ακόμη χρόνο περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου για την περαιτέρω τόνωση της κτηματαγοράς.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αποσταλούν φέτος νωρίτερα στους φορολογούμενους με στόχο η πληρωμή του φόρου να ξεκινήσει στο τέλος Απριλίου αντί στο τέλος Μαΐου και να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2025, δηλαδή να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις έναντι 10 που προβλέπει το ισχύον καθεστώς.

Επίσης μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στα ασφαλισμένα ακίνητα μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να επικυρώσουν τα στοιχεία για τις ασφαλισμένες κατοικίες τους το 2023 προκειμένου να κερδίσουν την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ. Επισημαίνεται ότι μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα έχουν όσοι είχαν ασφαλίσει τη κατοικία τους όλο το προηγούμενο έτος ενώ σε περίπτωση που η διάρκεια της ασφάλισης ήταν μικρότερη η έκπτωση θα είναι αναλογικά. Έτσι για 9 μήνες η μείωση περιορίζεται στο 7,5%, για έξι μήνες στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5%

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης εξήγγειλε ότι επεκτείνεται για μια ακόμη μία χρονιά δηλαδή μέχρι το τέλος του 2025, η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές σημειώνοντας ότι «πάνω απ’ όλα θεωρούμε ότι η έλλειψη στέγης αντιμετωπίζεται πρωτίστως με παραγωγή στέγης». Υπενθυμίζεται ότι ο ΦΠΑ 24% επιβλήθηκε στις αγοραπωλησίες ακινήτων το 2006 και αφορούσε ακίνητα με άδεια οικοδομής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, με εξαίρεση την αγορά πρώτης κατοικίας,

Η κυβέρνηση το 2019 αποφάσισε την αναστολή του ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ενώ έδωσε και δεύτερη παράταση έως τα τέλη του 2024.H απαλλαγή ισχύει και στην περίπτωση της αντιπαροχής όταν ο κατασκευαστής που υπόκειται στον φόρο, έχει υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής του ΦΠΑ καθώς o νόμος ορίζει ότι «ειδικά για τις περιπτώσεις αντιπαροχής, η εργολαβία του υποκειμένου στο φόρο κατασκευαστή οικοδομών προς πώληση προς τον οικοπεδούχο, δεν υπάγεται στο φόρο όταν ο υποκείμενος κατασκευαστής έχει υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής του φόρου».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα από το 2025 θα μπορεί να εντάξει τα νεόδμητα ακίνητα σε ειδικό καθεστώς ΦΠΑ. Συγκεκριμένα η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει όχι απλώς μειωμένο ή υπερμειωμένο συντελεστή- δηλαδή 13% και 6% με τα ισχύοντα- αλλά ακόμα και μηδενικό, σύμφωνα με τις «κατά παρέκκλιση» προβλέψεις του σχετικού κοινοτικού πλαισίου, όπως πράττει και το Λουξεμβούργο .

Επίσης ο Κωστής Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν φοροαπαλλαγές για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα βάλουν ενοικιοστάσιο σε κλειστά ακίνητα όπως προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνοντας ότι «είναι κάτι που έχουμε συζητήσει στο υπουργείο. Είναι μία πρόταση που δεν μπορεί εύκολα να απορριφθεί. Έχω δώσει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να κάνουν τις σχετικές μελέτες, ώστε να δούμε και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον πραγματικό αριθμό των ακινήτων και να κάνουμε με βάση τα στοιχεία αυτά μία ανάλυση κόστους-οφέλους. Προκειμένου να είμαστε σίγουροι από τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις που θα κάνουμε, τόσο τον πραγματικό αριθμό των κενών διαμερισμάτων αλλά και για όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους. Έτσι ώστε η απόφαση που θα πάρουμε να βασίζεται σε περισσότερα δεδομένα».

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης