Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παναγόπουλος (ΓΣΕΕ): Η ακρίβεια σαρώνει, αυξήσεις μισθών τώρα - Γενική πανελλαδική απεργία 17/4

Παναγόπουλος (ΓΣΕΕ):  Η ακρίβεια σαρώνει, αυξήσεις μισθών τώρα  - Γενική πανελλαδική απεργία 17/4
Το «κύμα» της ακρίβειας σαρώνει όλα τα εισοδήματα και εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ
Σειρά δράσεων, οι οποίες θα κορυφωθούν με γενική πανελλαδική απεργία στις 17 Απριλίου 2024, πρότεινε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), Γιάννης Παναγόπουλος, μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας που συνεδρίασε στις 27/1/2024 «για να λάβει αποφάσεις και να καθορίσει τις αντιδράσεις απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το «κύμα» της ακρίβειας σαρώνει όλα τα εισοδήματα και εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ, σύμφωνα με έρευνα, οι οικονομικές ανισότητες διευρύνθηκαν κατά περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες. Ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε ότι πολλά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν κρίση επιβίωσης, καθώς δεν μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές μηνιαίες δαπάνες για τις ανάγκες τους και να πληρώσουν τον λογαριασμό για τη θέρμανση.
Για τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, πρωτεύον ζήτημα είναι να αποκατασταθεί η αγοραστική αξία των μισθών, οι οποίοι έχουν υποστεί δύο καθηλώσεις, λόγω των μνημονιακών πολιτικών και της εκτίναξης των τιμών.
Αξιολογώντας την υφιστάμενη κατάσταση, ο κ. Παναγόπουλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, «επαναπαύθηκε στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, οχυρωμένη πίσω από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα», ενώ, παράλληλα, έκανε λόγο, για αδυναμία της αντιπολίτευσης - ήσσονος και ελάσσονος - να εκπέμψει ελπιδοφόρα προοπτική.

Συρρίκνωση βιοτικού επιπέδου

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, τα συνδικάτα οφείλουν να κινητοποιηθούν γι' αυτά τα ζητήματα και να παίξουν τον ρόλο τους.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ «τα οποία αποτυπώνουν τη συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου και αφορούν την περίοδο Δεκέμβριος 2020-Δεκέμβριος 2023».
Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι στην κατηγορία «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» σημειώθηκε πληθωρισμός 31,2%, που τροφοδοτήθηκε από την αύξηση των τιμών στις υποκατηγορίες «έλαια και λίπη» 87,4%, «λαχανικά» 35,2%, «γαλακτοκομικά και αυγά» 33,8%, στα «κρέατα» 31,2% και στο «ψωμί και δημητριακά» 25,3%. Σε αυτές τις αυξήσεις προστίθενται και οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα, 39,1%, τα «ενοίκια» 8,3% και άλλα αγαθά και υπηρεσίες που σχετίζονται με την «επισκευή και συντήρηση κατοικίας» 7,9%.
Όπως σχολίασε, «η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος και, σύντομα, θα άρχιζε η αποκλιμάκωσή του, αλλά διαψεύστηκε. Πρόκειται για πληθωρισμό κερδών. Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο του 2023 κατέγραψε αύξηση 8,9% έναντι 6% στις χώρες της Ευρωζώνης, με τον εγχώριο πληθωρισμό στα είδη διατροφής να είναι ο δεύτερος υψηλότερος, μετά από εκείνον της Μάλτας.
Την ίδια περίοδο, η προσαρμογή των ονομαστικών μισθών και εισοδημάτων εμφάνισε σημαντική υστέρηση. Οι Έλληνες είναι προτελευταίοι σε κατά κεφαλήν εισόδημα σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης και επιβαρύνονται με την 6η υψηλότερη φορολογία έμμεσων φόρων ως ποσοστό των συνολικών φορολογικών εσόδων ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, ο πραγματικός μέσος μισθός κατέγραψε μείωση το 2022 της τάξης του 8,7% έναντι του 2021, ενώ, παρά τις ονομαστικές αυξήσεις των δύο τελευταίων ετών, η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού τον Οκτώβριο του 2023 ανήλθε στο ίδιο επίπεδο με την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού το 2015».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης