Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εξπρές επιστροφές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις με το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα - Ανάσα ρευστότητας στην αγορά

Εξπρές επιστροφές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις με το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα -  Ανάσα ρευστότητας στην αγορά
Το νέο σύστημα που αποτελεί wένα από τα 29 ορόσημα για την εκταμίευση της 5ης δόσης ύψους 3,6 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
Τελειώνει η «ομηρία» με τις επιστροφές ΦΠΑ για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες με τις νέες αυτοματοποιημένες διαδικασίες που μπαίνουν σε εφαρμογή από την ΑΑΔE που μηδενίζουν τον χρόνο καταβολής των οφειλών στους δικαιούχους. 
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το νέο σύστημα που αποτελεί ένα από τα 29 ορόσημα για την εκταμίευση της 5ης δόσης ύψους 3,6 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2024 συμβάλλοντας έτσι στην τόνωση της ρευστότητας που είναι βασικό ζητούμενο για τον επιχειρηματικό κλάδο.

Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν το αίτημα τους ηλεκτρονικά, ο έλεγχος θα γίνεται αυτόματα καθώς όλες οι συναλλαγές είναι ψηφιοποιημένες και έτσι το ποσό της επιστροφής θα πιστώνεται άμεσα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες θα γνωρίζουν τον πραγματικό χρόνο που απαιτείται για την επιστροφή χρημάτων καθώς θα ενημερώνονται άμεσα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν το αίτημά τους πρόκειται να υποβληθεί σε αυτόματη επεξεργασία χωρίς έλεγχο.
Η αυτοματοποιημένη αυτή διαδικασία θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων και συγκεκριμένα για το 97% των αιτημάτων επιστροφής φόρων.
Σημαντικό ρόλο στις αυτοματοποιημένες επιστροφές παίζει η ηλεκτρονική πλατφόρμα myData καθώς η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει το ποσό που θα εισπράξει κάθε μήνα, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό και την ενεργοποίηση των αυτοματοποιημένων επιστροφών ΦΠΑ.

Με το νέο ψηφιακό σύστημα θα περιοριστεί η ανθρώπινη παρέμβαση και θα αρθούν οι καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ που αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς η οποία διψάει για ρευστότητα, ειδικά τους τελευταίους μήνες που στροβιλίζεται στη δίνη της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και της πανδημίας.
Το αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφής του ΦΠΑ αποτελεί έργο που έχει ενταχθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης μέσω του οποίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα απλουστεύσει τις διοικητικές διαδικασίες των επιστροφών ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις, μέσω της εφαρμογής αυτοματοποιημένων διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ, της ηλεκτρονικής υποβολής και της διευκόλυνσης της διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου για τις αιτήσεις επιστροφής.

Επισημαίνεται ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανέρχονται σε 590 εκατ. ευρώ.
Με βάση το χρόνο καθυστέρησης πληρωμής των δικαιούχων οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων για διάστημα άνω των 90 ημερών ανέρχονται 210 εκ. ευρώ και οι επιστροφές κάτω των 90 ημερών για τις οποίες έχει εκδοθεί η εντολή πληρωμής σε 380 εκατ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης