Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σκρέκας: Αν χρειαστεί θα θέσουμε και άλλα μέτρα κατά της ακρίβειας - Πρόστιμα σε όσους κερδοσκοπούν

Σκρέκας: Αν χρειαστεί θα θέσουμε και άλλα μέτρα κατά της ακρίβειας - Πρόστιμα σε όσους κερδοσκοπούν
"Ανακοινώσαμε δέσμη 4 νέων μέτρων, τα οποία πιστεύουμε ότι θα είναι αρκετά αποτελεσματικά και σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτικών προϊόντων που είναι βασικά για τις οικογένειες θα δούμε τις τιμές να αποκλιμακώνονται", ανέφερε ο Κ. Σκρέκας
Σχετικά Άρθρα
«Είναι ένα πρόβλημα μεγάλο, το οποίο απασχολεί. Είμαστε απόλυτα αυστηροί και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε πρόστιμα σε όσους αποδεικνύεται ότι πήγαν να κερδοσκοπήσουν σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία. (…) Αν χρειαστεί θα θέσουμε και άλλα όπλα κατά της ακρίβειας», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας.
Ο κ. Σκρέκας μιλώντας στο MEGA υπογράμμισε ότι «τα πρόστιμα και τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, έχουν συμβάλλει ως ένα ποσοστό στην τιθάσευση και τη συγκράτηση του πληθωρισμού».
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση προσπαθώντας να περιορίσει την ακρίβεια ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα δέσμη 4 μέτρων που στοχεύουν σε βασικές κατηγορίες προϊόντων.
Όπως είπε, «ανακοινώσαμε δέσμη 4 νέων μέτρων, τα οποία πιστεύουμε ότι θα είναι αρκετά αποτελεσματικά και σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτικών προϊόντων που είναι βασικά για τις οικογένειες θα δούμε τις τιμές να αποκλιμακώνονται. Για να το δείξουμε αυτό στον κόσμο, θα ανακοινώσουμε τις τιμές των προϊόντων αυτών οι οποίες υπήρχαν πριν την εφαρμογή των μέτρων και τις τιμές μετά».
Για το πρώτο μέτρο που αφορά το βρεφικό γάλα, ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως «παίρνουμε ένα ρυθμιστικό μέτρο και βάζουμε ένα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των εταιριών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Η ακρίβεια των προϊόντων δεν έχει να κάνει μόνο με το κέρδος, αλλά και με αντικειμενικά στοιχεία όπως το κόστος παραγωγής και διανομής. Η Ελλάδα έχει νησιωτικότητα, ανάγλυφο που είναι ορεινό, κατακερματισμένη αγορά».
Πρόσθεσε πως «το δεύτερο μέτρο αφορά αδικαιολόγητες ανατιμήσεις. Έχουμε λάβει ένα μέτρο το οποίο απαγορεύει στους προμηθευτές και στις εταιρίες που θα ανατιμήσουν τα προϊόντα τους, να προχωρήσουν σε προωθητικές ενέργειες καταναλωτή μέσα στα καταστήματα σουπερμάρκετ. Από την στιγμή που αυτό ανακοινώθηκε, διαπιστώσαμε ότι έχουμε μηδενικές ανατιμήσεις, καινούργιες».

Σε έλλειψη το ελαιόλαδο

Με αφορμή την ανοδική πορεία στην τιμή του ελαιόλαδου, ο υπουργός εξήγησε πως «οι τιμές του λαδιού κατά βάση προσδιορίζονται από τις τιμές παραγωγού. Κάθε μέρα η αγορά αλλάζει την τιμή γιατί υπάρχουν έμποροι και εταιρίες οι οποίες, προκειμένου να καλύψουν τις παραγγελίες τους, είναι διατεθειμένες να αγοράσουν ακόμα ακριβότερο το ελαιόλαδο το οποίο βρίσκεται σε έλλειψη».
«Το ελαιόλαδο είναι πολύ ακριβότερο σε σχέση με ένα και δύο έτη πριν γιατί είναι σε έλλειψη, καθώς η παραγωγή σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες είναι μειωμένη. Μειωμένη παραγωγή, μειωμένη προσφορά, μεγάλη ζήτηση ίσον αύξηση των τιμών. Στην Ελλάδα σήμερα μπορείς να βρεις ελαιόλαδο έξτρα παρθένο, από 10,75 ευρώ. Μπορείς να βρεις και με 15 και με 20. Κάθε εταιρία έχει ένα προϊόν στο οποίο προσδίδει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον καταναλωτή να επιλέξει προϊόντα ποιοτικά και ελληνικά και να τα αγοράσει στη χαμηλότερη τιμή. Αυτή την στιγμή υπάρχει τεράστια έλλειψη στο ελαιόλαδο, άρα δεν μπορεί να πει κάποιος ότι έχουμε και περισσεύματα».
Πρόσθεσε πως «ελέγχουμε το μεικτό περιθώριο των εταιριών αυτών σήμερα και το μεικτό περιθώριο κέρδους που είχαν το 2021 πριν ξεκινήσει το πρόβλημα της ακρίβειας και εφόσον έχουν παραπάνω κέρδος, δηλαδή έχουν εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να αισχροκερδήσουν, ερχόμαστε και επιβάλουμε πρόστιμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης