Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παπαθανάσης (ΥΠΕΘΟ): Περιμένουμε 2,9% ανάπτυξη το 2024 – Η Ελλάδα έχει δυναμική, πιστεύουμε στην ανάκαμψη

Παπαθανάσης (ΥΠΕΘΟ): Περιμένουμε 2,9% ανάπτυξη το 2024 – Η Ελλάδα έχει δυναμική, πιστεύουμε στην ανάκαμψη
«Πιστεύουμε ότι όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες πρέπει να έχουν δουλειά» τονίζει ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΟ
«Το 2023 πετύχαμε τους στόχους απορρόφησης με 11 δισεκατομμύρια στην οικονομία. Φέτος -το 2024- έχουμε ένα ρεκόρ. Έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που είχαμε τα τελευταία 15 χρόνια», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNEWS “Prime” και τον Ηλία Σιακαντάρη, με αφορμή τη σημερινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων των επενδυτικών δράσεων του 2023 και το συμπέρασμα, αλλά και τι επίκειται το 2024.
Ειδικότερα, ανέφερε σχετικά:
«Το 2024 είναι η πρώτη χρονιά που θα έχουμε στο σύνολο της επενδυτική βαθμίδα. Κερδίσαμε την επενδυτική βαθμίδα που είναι πάρα πολύ κρίσιμο και για τις αγορές. Το 2023 πετύχαμε τους στόχους απορρόφησης με 11 δισεκατομμύρια στην οικονομία. Φέτος -το 2024- έχουμε ένα ρεκόρ. Έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που είχαμε τα τελευταία 15 χρόνια: 12,2 δισεκατομμύρια ευρώ στοχεύουν στο να στηρίξουν την οικονομία, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τα νοικοκυριά και κατ’ ουσίαν ό, τι έχει σχέση με επιχειρηματικότητα.
Και αυτό το οποίο αναμένουμε είναι μείωση της ανεργίας, θέσεις εργασίας και κυρίως μια οικονομία που έχει κριθεί και από τους οίκους του εξωτερικού.
Θέλουμε να συνεχίσουμε. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη δυναμική, πιστεύουμε στην ανάπτυξη, πιστεύουμε ότι όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες πρέπει να έχουν δουλειά. Δεν θέλουμε να παραμείνει η ανεργία σε αυτά τα ύψη. Θέλουμε να μειωθεί η ανεργία. Περισσότερες δουλειές».


«Περιμένουμε 2,9% ανάπτυξη το 2024»

Με αφορμή την ύφεση σε μεγάλες οικονομίες, όπως αυτή της Γερμανίας, και πόσο εφικτό είναι να παραμείνει σε θετική τροχιά η Ελλάδα, υπογράμμισε:
«Προφανώς είναι μεγάλη πρόκληση. Πρέπει να τρέξουμε και τρέχουμε. Αυτό άλλωστε κάνουμε. Υπάρχουν ορισμένες παθογένειες στη δημόσια διοίκηση που τις αντιμετωπίζουμε με μεταρρυθμιστική πολιτική. Πρέπει να απορροφήσουμε αυτά τα χρήματα: 3,6 δισεκατομμύρια θα έρθουν από το ταμείο ανάκαμψης και 8,6 δισεκατομμύρια από εθνικούς πόρους και το ΕΣΠΑ ’21 – ’27. Η δυναμική θα δώσει πάνω από το 60% της ανάπτυξης που περιμένουμε το 2024. Περιμένουμε 2,9% ανάπτυξη το 2024. Να θυμίσω ότι η Ευρωζώνη θα έχει 1 με 1,1% ανάπτυξη. Δηλαδή θα αναμένουμε υπερδιπλάσια ανάπτυξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ευρωζώνη, από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Και βεβαίως αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση να απορροφήσουμε τους πόρους, διότι πρέπει να τρέξουμε, καθότι υπάρχουν κάποια ζητήματα που έχουν σχέση με την ταχύτητα απόδοσης δικαιοσύνης. Πρέπει να πετύχουμε ορόσημα, στόχους – Και το κάναμε. Το πετύχαμε το ’23 θα το κάνουμε και το ’24. Είμαστε αισιόδοξοι και είμαστε γιατί το οφείλουμε.
Και βεβαίως υπάρχουν “σύννεφα στην περιοχή”, αλλά η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και έχουμε και πολιτική σταθερότητα, αλλά ταυτόχρονα έχουμε και μια δυναμική και έναν πρωθυπουργό που πιστεύει στην ανάπτυξη».
Ως προς το ποια είναι τα πράγματα που αναμένει να δει να γίνονται το 2024, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποσαφήνισε:
«Από το 2019 με μεταρρυθμιστικές πολιτικές υλοποιήσαμε διαδικασίες. Δημιουργήσαμε μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα. Θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί η Ελλάδα δεν είναι η ίδια Ελλάδα που παραλάβαμε το 2010. Είναι μια χώρα που οι επιχειρήσεις, οι επιχειρηματίες εμπιστεύονται την πολιτεία ακριβώς γιατί εμείς εμπιστευόμαστε τον ιδιωτικό τομέα. Είναι στο DNA μας αυτό. Επομένως, οι προκλήσεις είναι εδώ. Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. Ήδη έχει ανακοινωθεί και θα έρθει και ένα νομοσχέδιο για επίσπευση σε θέματα δικαιοσύνης. Αλλά αυτό το οποίο έχει μεγάλη σημασία, είναι ότι πιστεύουμε ότι η ιδιωτική οικονομία μπορεί να απορροφήσει αυτούς τους πόρους. Και κάνουμε και έχουμε και προγράμματα διεύρυνσης της περιμέτρου των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.
Γιατί χρειαζόμαστε περισσότερες επιχειρήσεις που να μπορούν να επιχειρούν και να απορροφούν τους πόρους.
Γι’ αυτό λοιπόν και στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχουμε προγράμματα εγγύησης των δανείων, έτσι ώστε να μην απαιτούνται να μην απαιτείται 120% εγγύηση για ένα δάνειο που θα λάβει μια επιχείρηση. Έχουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο ξεκινά και θα δίνει εγγύηση 80%, αλλά και επιδότηση επιτοκίου.
Δηλαδή, μια επιχείρηση θα μπορεί να λάβει ένα δάνειο, να έχει μηδενικό επιτόκιο στο 40% και να έχει και τρεις μονάδες επιδότησης το υπόλοιπο ή να λάβει ένα δάνειο, να πάρει εγγύηση στο 80% του δανείου και να έχει και δύο μονάδες επιδότησης στο επιτόκιο. Έχουμε πολλά προγράμματα».
Σχετικά με το αν είναι ικανοποιημένος για την διανομή των επενδυτικών πόρων σε πολύ μεγάλες, μεσαίες, μικρομεσαίες, και πολύ μικρές επιχειρήσεις, σημείωσε:
«Υπάρχει αυτή η ρητορική από πλευράς αντιπολίτευσης. Σήμερα στη συνέντευξη Τύπου είπαμε -και θα το παρουσιάσουμε την άλλη εβδομάδα- ότι πάνω από το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έλαβαν στήριξη μέσω του ΕΣΠΑ και θα λάβουν στήριξη μέσα από το ΕΣΠΑ ’21 – ’27».

«Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια κλείνει ένα κεφάλαιο που είχε μείνει ανοιχτό για αρκετό καιρό»

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, με αφορμή το ότι ξεκίνησαν οι σχετικές ενημερώσεις βουλευτών της ΝΔ, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπαθανάσης, ανέφερε:
«Κοιτάξτε, είναι μια εκκρεμότητα που έρχεται πλέον στη Βουλή. Μιλάμε για τον πολιτικό γάμο και εδώ θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη και τα δικαιώματα των παιδιών. Είναι κομμάτι της κοινωνίας που θέλει μια ιδιαίτερη προσοχή. Πολύ σωστά γίνεται μια συζήτηση στο κόμμα. Αύριο είναι και η δική μου σειρά να πάω από εκεί, αλλά θεωρώ ότι με αυτό το θέμα κλείνει ένα κεφάλαιο που είχε μείνει ανοιχτό για αρκετό καιρό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης