Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι 11 κρίσιμες συναντήσεις με τους οίκους αξιολόγησης το 2024 για την ελληνική οικονομία

Οι 11 κρίσιμες συναντήσεις με τους οίκους αξιολόγησης το 2024 για την ελληνική οικονομία
Τα κλειδιά για τη νέα αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου είναι η ταχύτητα της ανάπτυξης, οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα και η αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους
Έντεκα «ραντεβού» με τους οίκους αξιολόγησης έχει η ελληνική οικονομία μέσα στο 2024 που θα κρίνουν το στοίχημα κατά πόσον η χώρα θα μπορέσει να κάνει το επόμενο βήμα στην επενδυτική βαθμίδα ανεβαίνοντας ένα σκαλοπάτι πάνω από την κατηγορία ΒΒΒ- (ομόλογα με επαρκή πιστοληπτική ικανότητα) που βρίσκεται σήμερα.
Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας δίνουν μεγάλη προτεραιότητα σε αυτό τον στόχο εκτιμώντας ότι η Ελλάδα έχει όλα τα εχέγγυα για να προχωρήσει μπροστά και να πετύχει μία καλύτερη βαθμολογία από τους πέντε οίκους αξιολόγησης που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές τα κλειδιά για τη νέα αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου είναι ταχύτητα της ανάπτυξης που έτσι και αλλιώς η χώρα έχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην ευρωζώνη 2,4% για το 2023, οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα που παρά την ενεργειακή κρίση επιτυγχάνονται με το παραπάνω και η αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους που το 2023 ήταν ραγδαία στο 160,3% του ΑΕΠ και θα συνεχιστεί με την ίδια ένταση το 2024 λόγω της ισχυρής αύξησης που σημειώνει το ΑΕΠ σε απόλυτα μεγέθη.
Ένα ακόμη «συν» για τους οίκους είναι ότι η Ελλάδα έχει διασφαλίσει την αποπληρωμή του χρέους έως και το 2032 εξοφλώντας νωρίτερα τα δάνεια που πήρε από τα μνημόνια με αποτέλεσμα να έχει την δυνατότητα να δανείζεται φθηνά από τις αγορές έχοντας ως ασπίδα το μαξιλάρι των διαθεσίμων η στάθμη του οποίου βρίσκεται πάνω από τα 37 δις. ευρώ.
Την ίδια στιγμή οι δανειακές ανάγκες για το 2024 είναι πολύ χαμηλές καθώς με το πιο επιθετικό σενάριο δεν ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ ενώ στα σχέδια του ΟΔΔΗΧ περιλαμβάνονται ακόμη η μείωση της εξάρτησης από τα έντοκα γραμμάτια κατά 2 δισ. ευρώ στα 12 δισ. ευρώ συνολικά και η μία πρόωρη αποπληρωμή δόσεων από τα δάνεια του πρώτου μνημονίου.
Οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες ανέρχονται σε 5,4 δισ. ευρώ και οι πληρωμές τόκων σε 4,85 δισ. ευρώ.

Τα χρονοδιαγράμματα

Τα ραντεβού με τους οίκους αξιολόγησης ξεκινούν με τη Scope, η οποία στις 26 Ιανουαρίου θα δώσει το πρώτο στίγμα για την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, τις δημοσιονομικές προοπτικές και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δυο αξιολογήσεις στις 12 Ιουλίου και 6 Δεκεμβρίου.
Σειρά θα πάρει στις 8 Μαρτίου ο καναδικός οίκος DBRS που έχει τοποθετήσει την Ελλάδα στην κατηγορία «BBΒ» και το πιο σενάριο είναι να αλλάξει τις προοπτικές από σταθερές σε θετικές.
Αν δεν το κάνει την άνοιξη το επόμενο παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα θα είναι σύμφωνα με τους αναλυτές μετά το καλοκαίρι στις 6 Σεπτεμβρίου που είναι προγραμματισμένη η δεύτερη αξιολόγηση.
Το μεγάλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αξιολόγηση της Moody's στις 15 Μαρτίου με το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα «λύσει τη σιωπή» της και θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας καθώς είναι μόνος οίκος που εξακολουθεί να την διατηρεί ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική στην κατηγορία Ba1.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η Moody΄s έδωσε δύο βαθμίδες στην Ελλάδα οπότε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας κρατούν μικρό καλάθι χωρίς να απορρίπτουν το σενάριο της έκπληξης.
Ωστόσο τα φώτα πέφτουν στην επόμενη αξιολόγηση στις 13 Σεπτεμβρίου.
Για τις 19 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η νέα ετυμηγορία από την S&P και στις 18 Οκτωβρίου η δεύτερη με την κυβέρνηση να ποντάρει σοβαρά στα δύο ραντεβού για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας πάνω από την κατηγορία ΒΒΒ- που βρίσκεται σήμερα.
Ο χορός των αξιολογήσεων θα κλείσει με την Fitch ανακοινώνοντας τις δικές της αποφάσεις στις 31 Μαΐου και στις 22 Νοεμβρίου αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται ότι 1ης Δεκεμβρίου του 2023 ο οίκος κατέταξε την χώρα στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές και δεν αποκλείεται φέτος να υπάρξει νέα ανοδική κίνηση στην κατηγορία του investment grade που θα ανοίξει νέες προοπτικές για την χώρα λόγω της μεγαλύτερης βαρύτητας που έχει η βαθμολογία της για τις αγορές και τους επενδυτές.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης