Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ημίμετρα για την ακρίβεια, μετά το όργιο αισχροκέρδειας - Η κυβέρνηση δεν τόλμησε πλαφόν στο βρεφικό γάλα

Ημίμετρα για την ακρίβεια, μετά το όργιο αισχροκέρδειας - Η κυβέρνηση δεν τόλμησε πλαφόν στο βρεφικό γάλα
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους στο βρεφικό γάλα και όχι στην τιμή
Σχετικά Άρθρα
Μέτρα με καθυστέρηση και αμφίβολης αποτελεσματικότητας ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ακρίβειας, μετά το όργιο αισχροκέρδειας που αποτελεί βραχνά για τα ελληνικά νοικοκυριά.
Την ίδια ώρα, δεν τόλμησε την επιβολή πλαφόν στην τιμή του βρεφικού γάλακτος, το οποίο πωλείται έως και 213% ακριβότερο στην Ελλάδα, έναντι των χωρών της ΕΕ, την ώρα που η υπογεννητικότητα αποτελεί το κορυφαίο πρόβλημα της χώρας.
Αντ' αυτού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους στο βρεφικό γάλα.

Αναλυτικά τα μέτρα

Στα 4 νέα μέτρα κατά της ακρίβειας αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας, αμέσως μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, στο Μαξίμου.
Προκειται για μέτρα που έρχονται να διορθώσουν κατεστημένες στρεβλές εμπορικές πρακτικές, όπως αναφέρθηκε από τον πρωθυπουργό στη σύσκεψη, ξεκαθαρίζοντας πως βασική προτεραιότητα παραμένει η προστασία του καταναλωτή και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
«Καταδικάζουμε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και δεν πρόκειται να τις ανεχθούμε», δήλωσε ο κ. Σκρέκας, εξειδικεύοντας τα μέτρα που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά από σήμερα και εκτιμάται ότι τα αποτελέσματά τους θα φανούν από το Μάρτιο, κάνοντας μεταξύ άλλων, λόγο για καθαρές τιμές από το ράφι στο χωράφι και πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους στο βρεφικό γάλα.
Ο υπουργός Ανάπτυξης
διευκρίνισε ότι στο βρεφικό γάλα το περιθώριο κέρδους προσδιορίστηκε έως το 7% και τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, αλλά απέφυγε να δώσει κάποια παραδείγματα για το που θα διαμορφώνονται οι νέες τιμές λιανικές τιμές.
Σήμερα η μέση τιμή ενός βρεφικού γάλακτος στα σούπερ μάρκετ διαμορφώνονται τα 26 ευρώ για ποσότητα του ενός κιλού.

Ειδικότερα, τα 4 μέτρα, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, είναι:

«1.Μειώνουμε τις παροχές προς τα σούπερ μάρκετ και εξασφαλίζουμε χαμηλότερες τιμες για τον καταναλωτή. Συγκεκριμένα, περιορίζουμε τις εκπτώσεις των προμηθευτών κατα 30% και μεταφέρουμε το όφελος στον καταναλωτή. Αφορά σε απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, καθαριστικά σπιτιού, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες.Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρουθα γίνεται από τη ΔΙΜΕΑ και ως βάση των παροχών θα χρησιμοποιηθεί ο μέσος όρος των εκπτώσεων της τελευταίας κλεισμένης χρήσης των εταιρειών.
2.Αποτρέπουμε τις αδικαιολόγητες ανατιμήσεις. Δεν επιτρέπουμε στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές σε προϊόντα να κάνουν προωθητικές ενέργειες για 3 μήνες. Αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Προφανώς, για τους προμηθευτές που διατηρούν σταθερές ή μειώνουν τις τιμές των προϊόντων τους, επιτρέπονται κανονικά οι προωθητικές ενέργειες προς όφελος των καταναλωτών. Ως βάση θα χρησιμοποιηθεί η σημερινή τιμή.
3. Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι. Υποχρεώνουμε τους προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε καθαρές τιμές. Επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Το μέτρο αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα.Σημειώνεται ότι το μέτρο είναι μόνιμο και απαιτεί νομοθετική ρύθμιση.
4. Πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους σε όσους παράγουν, εισάγουν και διακινούν βρεφικό γάλα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για το συγκεκριμένο προϊόν και κέρδους στο 7%». Σημειώνεται ότι έχουν ελεγχθεί ήδη δυο από τις τέσσερις εταιρείες που διακινούν βρεφικό γάλα στην Ελλάδα ενώ συνεχίζεται η έρευνα και στις άλλες δυο

Περί ελέγχων


Τέλος, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα των ελέγχων, λέγοντας ότι το 2023 έγιναν συνολικά 25.000 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 1.865 πρόστιμα συνολικού ύψους 13.416.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, από τους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ προκύπτει ότι η αγορά συμμορφώνεται, ενώ από τον Σεπτέμβριο, οπότε και κοινοποιούν οι εταιρείες τους νέους τιμοκαταλόγους, παρατηρείται μείωση τιμών

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης