Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας και οι σημερινές ανακοινώσεις Σκρέκα

Τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας και οι σημερινές ανακοινώσεις Σκρέκα
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποκλειστεί το σκληρό μέτρο τη ανώτατης τιμής σε βασικά είδη διατροφής
Η ακρίβεια έγινε βασικό θέμα στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προαναγγέλλει την ανακοίνωση άμεσων μέτρων ενώ η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αφορούσε τέσσερα νομοσχέδια που δεν συνδέονται με τον υπουργείο Ανάπτυξης.
Η αναφορά του πρωθυπουργού για την ακρίβεια θέτει σε εγρήγορση τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Σκρέκα, ο οποίος επεξεργάζεται διάφορα μέτρα για την συγκράτηση των τιμών.
Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα από τον ίδιο στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποκλειστεί το σκληρό μέτρο τη ανώτατης τιμής σε βασικά είδη διατροφής.

Οι πινακίδες με το -5% δεν φρέναραν τον πληθωρισμό

Η θητεία του κ Σκρέκα στο υπουργείο Ανάπτυξης ξεκίνησε με τη θεσμοθέτηση τη μείωσης των τιμών κατά -5%, οι οποίες θα παραμένουν αμετάβλητες στα ράφια των σούπερ μάρκετ μέχρι τα τέλη Μαΐου.
Το μέτρο είναι σε εφαρμογή από τα μέσα Οκτωβρίου.
Το Νοέμβριο τα προϊόντα με τη σήμανση του -5% από 500 έφθασαν τα 1300 στα τέλη του μήνα.
Το μέτρο παρότι βρήκε ανταπόκριση από τη βιομηχανία τροφίμων φαίνεται ότι δεν περιόρισε τον πληθωρισμό ενώ καταγράφεται άνοδος τους πληθωρισμού του Δεκεμβρίου σε σύγκριση με του Νοεμβρίου.
Την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου η ΕΛΣΤΑΤ θα προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις για την πορεία των τιμών για το μήνα Δεκέμβριο.
Αναμένεται άνοδος του πληθωρισμού και των προϊόντων διατροφής με το ελαιόλαδο να οδηγεί το ράλι των τιμών.

Στο 3,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostat

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της Eurostat έδωσαν σινιάλο για άνοδο του τιμαρίθμου στα επίπεδα του 3,7% για το Δεκέμβριο από 2,9% του Νοεμβρίου.
Η ακρίβεια απασχολεί έντονα τα νοικοκυριά καθώς εμφανίζεται ως το πρώτο θέμα που τους απασχολείς σε όλες τις δημοσκοπήσεις όπως και την κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να την περιορίσει αλλά μέχρις σήμερα ανεπιτυχώς.
Τα μέτρα του πρώην υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη όπως το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους και το καλάθι του νοικοκυριού.
Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έδωσε έμφαση στα πρόστιμα τα οποία μπορεί να πέφτουν βροχή αλλά οι πληθωριστικές τάσεις δεν φαίνεται να κάμπτονται.
Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας προσπαθεί να πιάσει τον «ταύρο από τα κέρατα» αλλά φαντάζει δύσκολη υπόθεση και σχεδιάζει ένα πιο καθαρό τοπίο για τις προσφορές της βιομηχανίας στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Οι πρόσφατες αναφορές για τις υψηλές τιμές στο βρεφικό γάλα της εγχώριας αγοράς σε σχέση με την ευρωπαϊκή ταρακούνησε τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.
Πρόσφατα ο πρωθυπουργός με δημόσιες δηλώσεις τους έχει πει ότι «δαγκώνει η ακρίβεια» και το περασμένο Σάββατο στον Αγιασμό των Υδάτων από τα Χανιά απέδωσε τις ευθύνες για την ακρίβεια σε εξωγενή αίτια.
Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο στη ενέργεια.
Η κυβέρνηση θέλει να ανακοινώσει μέτρα κατά της ακρίβειας τα οποία πιθανόν να έχουν επικοινωνιακό χαρακτήρα όταν δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσει το Χρηματιστήριο Ενέργειας που παρά τη πτώση του φυσικού αερίου η τιμή της MWh κινείται ανοδικά.
Σήμερα οι καταναλώσεις ρεύματος θα τιμολογηθούν προς 110,17 ευρώ ανά MWh σημειώνοντας άνοδο κατά 1,6% ενώ η τιμή του συμβολαίου TTF υποχώρησε 1,6% στα 31,08%.
Σε δύο ημέρες η τιμή του συμβολαίου έχει υποχωρήσει περίπου 10% ενώ στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας η τιμή της MWh έχει ενισχυθεί κατά 27%.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης