Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η περίοδος της ελαστικότητας παρήλθε - Τι αλλάζει στη φορολογία για πάνω από 100.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με Airbnb

Η περίοδος της ελαστικότητας παρήλθε - Τι αλλάζει στη φορολογία για πάνω από 100.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με Airbnb
Από το νέο πλαίσιο επηρεάζονται 102.422 φυσικά πρόσωπα με 141.452 ακίνητα
Νέες χρεώσεις, τεκμαρτό εισόδημα και αυστηρότερα πρόστιμα φέρνει το νέο καθεστώς φορολόγησης των βραχυχρόνιων μισθώσεων που μπαίνει σε ισχύ από φέτος.
Με το νέο πλαίσιο 102.422 φυσικά πρόσωπα με 141.452 ακίνητα θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν τέλος παρεπιδημούντων και περιβαλλοντικό τέλος ενώ 7.500 φορολογούμενοι που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα θα πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ ενώ το φορολογητέο εισόδημα τους για το 2024 θα υπολογισθεί με βάση τα τεκμήρια που ισχύουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ειδικότερα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις:

- Επιβάλλεται τέλος διαμονής παρεπιδημούντων ύψους 0,5 % ανεξαρτήτως πλήθους ακινήτων.

- Επιβάλλεται «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» ύψους 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα για το διάστημα από Μάρτιο έως Οκτώβριο ενώ για τους μήνες Νοέμβριο έως Φεβρουάριο το τέλος ορίζεται σε 0,50 ευρώ.
Αν τα ακίνητα είναι μονοκατοικίες άνω των ογδόντα 80 τ.μ. το τέλος διαμορφώνεται στα 10 ευρώ.
Το τέλος βαρύνει τον διαμένοντα που έκανε χρήση του δωματίου ή του διαμερίσματος και επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν την αναχώρησή του από αυτό.
Ωστόσο δεν επιβάλλεται τέλος για δωρεάν παροχής υπηρεσιών διαμονής

- Υποχρεούνται σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας 7.440 φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν τρία ή περισσότερα ακίνητα ο καθένας και θα καταβάλλουν τις ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, το τέλος επιτηδεύματος και το ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο.
Επίσης τα ελάχιστο εισόδημα που θα πρέπει να δηλώσουν στην εφορία το 2025 θα υπολογισθεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών

- Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης καθώς επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ανά έτος, ίσο με το 50% των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους που διαπράττεται παράβαση, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ.
Σε περίπτωση μη τήρησης εκ νέου των προϋποθέσεων εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο αυξάνεται στο διπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.
Για μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής το πρόστιμο είναι ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα και σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Πέραν των φόρο-αλλαγών τίθεται όριο 60 ημερών στη διάρκεια της μίσθωσης για να λογίζεται ως βραχυχρόνια αλλά το όριο δεν αφορά τη διάρκεια των μισθώσεων μέσα στον χρόνο αλλά τη διάρκεια κάθε μίσθωσης ξεχωριστά.
Πάντως το οικονομικό επιτελείο αφήνει ανοιχτό παράθυρο για καθιέρωση χρονικών περιορισμών στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση με τα σενάρια να προβλέπουν μεταξύ άλλων την απαγόρευση βραχυχρόνιας μίσθωσης άνω των δύο ακινήτων ανά δικαιούχο και επιβολή πλαφόν 60-90 ημερών στις μισθώσεις ανάλογα με την περιοχή.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης