Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι κρίσιμες ημερομηνίες στο 2024 για την αξιολόγηση της Ελλάδος από S&P, DBRS

Οι κρίσιμες ημερομηνίες στο 2024 για την αξιολόγηση της Ελλάδος από S&P, DBRS
Πότε θα αξιολογήσουν την Ελλάδα οι οίκοι αξιολόγησης S&P, DBRS το 2024
Τις κρίσιμες ημερομηνίες μέσα στο 2024 κατά τις οποίες η Ελλάδα θα αξιολογηθεί από τους οίκους αξιολόγησης Standard and Poor’s και DBRS παρουσιάζει το bankingnews.
Σημειώνεται πως τα ελληνικά ομόλογα δεν αξιολογούνται πια ως junk, δηλαδή ως ομόλογα σκουπίδια, αφού οι οίκοι αξιολόγησης, πλην της Moody's, έχουν ξεκλειδώσει την επενδυτική βαθμίδα («ΒΒΒ-»).
Πιο αναλυτικά, η DBRS δίνει το επόμενο ραντεβού αξιολόγησης του ελληνικού αξιόχρεου για τις 8 Μαρτίου και το μεθεπόμενο στις 6 Σεπτεμβρίου.
Η δε S&P θα αξιολογήσει την Ελλάδα στις 19 Απριλίου 2024 και κατόπιν στις 18 Οκτωβρίου του 2024.
Υπενθυμίζεται πως το επόμενο έτος ο ΟΔΔΗΧ θα αναζητήσει στις αγορές περί τα 10 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης νέων ομολόγων 8 έως 10 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, οι εκδόσεις αυτές εκτιμάται ότι θα μειώσουν την εξάρτηση της Ελλάδας από τα έντοκα κρατικά ομόλογα κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου εκτιμώνται στα 19 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά, εκ των οποίων, τα 5,4 δισ. ευρώ αφορούν σε αναχρηματοδότηση ομολόγων, τα 4,85 δισ. ευρώ σε πληρωμές τόκων, 12 δισ. ευρώ για πρόωρες αποπληρωμές χρέους (και εντόκων γραμματίων), και τα 3,58 δισ. ευρώ αφορούν σε άλλες ταμειακές ανάγκες (δάνεια RRF, αυξήσεις κεφαλαίου κ.α.). Από τις ανάγκες αυτές αφαιρούνται 6,9 δισ. ευρώ λόγω εκτιμώμενου πρωτογενούς πλεονάσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης