Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα εξέλιξη - Έρχεται νομοσχέδιο με ενισχυμένα φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές στις μικρομεσαίες εταιρίες

Νέα εξέλιξη - Έρχεται νομοσχέδιο με ενισχυμένα φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές στις μικρομεσαίες εταιρίες
Στόχος της κυβέρνησης μέσω των κινήτρων που δίνει είναι οι επιχειρήσεις αυτές να μεγαλώσουν μέσω συγχωνεύσεων προκειμένου να επιβιώσουν
Πακέτο με νέα ισχυρά κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις με στόχο την αύξηση του μεγέθους των μικρών επιχειρήσεων προωθεί από το 2024 το οικονομικό επιτελείο για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων και την αναδιάταξη του επιχειρηματικού «χάρτη».
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές οι νέες παρεμβάσεις έρχονται να συμπληρώσουν το υφιστάμενο ευνοϊκό πλαίσιο του ν. 4935/22 για την προώθηση των συγχωνεύσεων καλύπτοντας τα «κενά» με νέα οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για την απορρόφηση των μικρών εταιριών από μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα.
Να σημειωθεί ότι τι υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο δεν παρέχει σήμερα αυτή την δυνατότητα καθώς επικεντρώνεται στις συνεργασίες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αποκλείοντας τις μεγάλες.
Συνεπώς η πρώτη παρέμβαση από το οικονομικό επιτελείο θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση και η δεύτερη και πιο κομβική στην περαιτέρω ενίσχυση των φορο εκπτώσεων του ν. 4935/22 ο οποίος προβλέπει μείωση φορολογίας κατά 30%-50% στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση για 9 έτη.

Μία ακόμη αλλαγή θα είναι η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 2009/133 που αφορά το κοινό φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών-μελών.
Οι κανόνες για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις αποτελούν σημαντικό ορόσημο στη βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς για τις εταιρίες και για την άσκηση της ελευθερίας εγκατάστασής τους.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές σήμερα δραστηριοποιούνται στη χώρα περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκ των οποίων το 95% έχει έως 10 εργαζομένους, ενώ μόλις 672 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερους από 250 εργαζομένους.

Ουσιαστικά στόχος της κυβέρνησης μέσω των κινήτρων που δίνει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες όπως δικηγόρους, λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικούς είναι οι επιχειρήσεις αυτές να μεγαλώσουν μέσω συγχωνεύσεων προκειμένου να επιβιώσουν, να αναπτυχθούν και να γίνουν ανταγωνιστικές.
Αυτός ο σχεδιασμός έχει προχωρήσει ώς ένα βαθμό αλλά απαιτείται μεγαλύτερος βηματισμός με ισχυρότερα εργαλεία για συγχωνεύσεις και εξαγορές με «κλειδί» τα δάνεια μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εκτιμούν ότι το 2024 θα είναι ένα έτος καμπής για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες καθώς πολλοί θα είναι αυτοί που θα αναθεωρήσουν την στάση τους κλίνοντας προς τις συγχωνεύσεις καθώς με το νέο σύστημα των τεκμηρίων αυξάνεται το ελάχιστο εισόδημα που πρέπει να δηλώσουν στην Εφορία.

Στην πράξη τα τεκμήρια έρχονται να αλλάξουν τον χάρτη στο εγχώριο επιχειρείν ενώ σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα γραφεία υποστήριξης Επενδύσεων και Επιχειρηματικότητας της ΑΑΔΕ μέσω των οποίων θα δίνονται πληροφορίες και συμβουλές πάνω σε φορολογικά θέματα.
Στις αρμοδιότητες των νέων Γραφείων θα είναι η παροχή πληροφοριών και διευκρινίσεων στους ενδιαφερόμενους για τις μορφές εταιρειών που υπάρχουν στην Ελλάδα και τις ιδιαιτερότητες που έχει κάθε μία, τις φορολογικές υποχρεώσεις, τους φορολογικούς συντελεστές και τα κίνητρα που προβλέπονται για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης