Τελευταία Νέα
Οικονομία

Την υποστελέχωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καταγγέλουν οι εργαζόμενοι

Την υποστελέχωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καταγγέλουν οι εργαζόμενοι
Η μεγάλη μείωση των μισθών μέσω της κατάργησης του ειδικού μισθολογίου οδήγησε στην συνεχή αποχώρηση έμπειρων στελεχών
Τα μέλη του Συλλόγου των Εργαζομένων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2023:
1. ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ την βαθύτατη ανησυχία τους καθώς η υποστελέχωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο για την ίδια την υπόσταση του θεσμού. Η μεγάλη μείωση των μισθών μέσω της κατάργησης του ειδικού μισθολογίου οδήγησε στην συνεχή αποχώρηση έμπειρων στελεχών και στην τεράστια αδυναμία προσέλκυσης προσωπικού συγκεκριμένων ιδίως ειδικοτήτων, η οποία έχει φανεί σε όλες τις πρόσφατες προσπάθειες πρόσληψης προσωπικού. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και το επικείμενο κύμα αποχώρησης στελεχών λόγω συνταξιοδότησης. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι απαιτήσεις με βάση την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία αυξήθηκαν κατακόρυφα, οδηγώντας σε αντίστοιχο πολλαπλασιασμό των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής.
2. ΤΟΝΙΖΟΥΝ ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Τράπεζα της Ελλάδος αποτελούν τους δύο εποπτικούς φορείς του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ωστόσο, στο πλαίσιο των μνημονιακών ρυθμίσεων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η μόνη που έχει υποστεί μέχρι σήμερα μέτρα τα οποία έχουν οδηγήσει σε σοβαρότατη υποβάθμισή της, παραμένουν σε ισχύ και υπονομεύουν την προαπαιτούμενη οικονομική και λειτουργική της ανεξαρτησία, καθώς και τη διοικητική της αυτοτέλεια. Το μέγεθος του στελεχιακού δυναμικού της, την κατατάσσει στις έσχατες θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
3. ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΝ ότι ο Σύλλογος των Εργαζομένων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επί σειρά ετών, διαπιστώνει και θέτει υπόψη των αρμοδίων τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία και στην επιτέλεση του έργου της Επιτροπής∙ προβλήματα που συμβάλλουν στην επιδείνωση του υψηλού κινδύνου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αποδυναμώνουν, υπονομεύουν το έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, την απαξιώνουν ως θεσμό και κλονίζουν την υπόστασή της.
4. ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ότι με συνέπεια υπηρετούν τον τόσο σημαντικό για την οικονομία θεσμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επιδεικνύουν υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, ώστε να στηρίξουν το έργο της τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς. Ωστόσο, η επί σειρά ετών υποστελέχωση έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα ώστε πλέον διακυβεύεται η ασφάλεια των επενδυτών και η εν γένει εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, που αποτελεί απαραίτητο συντελεστή ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Οι εργαζόμενοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με το παρόν ψήφισμα:
Δηλώνουμε ότι δεν θα συνεχίσουμε να ανεχόμαστε την ηθική και οικονομική μας υποβάθμιση.
Ζητάμε την άμεση υιοθέτηση και νομοθέτηση μέτρων ικανών να αποκαταστήσουν το εργασιακό μας καθεστώς και να επιλύσουν τα προβλήματα μας.
Προειδοποιούμε ότι θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο τρόπο, με κάθε κόστος, για όσο χρειαστεί, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, ώστε να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπειά μας και το κύρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης