Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πώς διαμορφώνεται ο τελικός λογαριασμός μετά τις διορθώσεις - Οι εκπτώσεις από τεκμήριο

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πώς διαμορφώνεται ο τελικός λογαριασμός μετά τις διορθώσεις - Οι εκπτώσεις από τεκμήριο
Όλοι οι επιτηδευματίες έχουν την δυνατότητα αμφισβήτησης του ύψους του εισοδήματος και συνεπώς του φόρου που θα αναγράφεται στο εκκαθαριστικό
Αλλάζει ο χάρτης με τις κατηγορίες των επαγγελματιών που θα έχουν χαμηλότερη ή και μηδενική φορολογική επιβάρυνση με το νέο σύστημα των τεκμηρίων μετά τις τελικές διορθώσεις από το υπουργείο Οικονομικών.
Την ίδια στιγμή όλοι οι επιτηδευματίες έχουν την δυνατότητα αμφισβήτησης του ύψους του εισοδήματος και συνεπώς του φόρου που θα αναγράφεται στο εκκαθαριστικό που θα λάβουν από την εφορία το 2024 με την επίκληση πραγματικών περιστατικών και την αποδοχή ελέγχου.

Αναλυτικότερα:

Οι εκπτώσεις

Το τεκμήριο μειώνεται κατά 50% για:

-επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία 67% έως 79%

-επαγγελματίες που ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους

-γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα

-γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%

-γονείς πολύτεκνων οικογενειών

-εκμεταλλευτές ταξί με ποσοστό ιδιοκτησίας επί του οχήματος που δεν υπερβαίνει το 25%

-Το τεκμήριο μειώνεται κατά 67% για τους ελεύθερους επαγγελματίες με διάρκεια δραστηριότητας 4 χρόνια και κατά 33% για τον 5ο χρόνο ενώ εξαίρεση από την προσαύξηση του τεκμηρίου με βάση το τζίρο θα έχουν τα περίπτερα αλλά μόνο όσον αφοράς το κομμάτι του τζίρου που προέρχεται από πωλήσεις καπνοβιομηχανικών προϊόντων.

- Μειωμένο τεκμαρτό εισόδημα θα έχουν οι επαγγελματίες με εποχική δραστηριότητα όπως για τα κυλικεία στα σχολεία και τουριστικά επαγγέλματα καθώς για τη συγκεκριμένη κατηγορία το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος θα υπολογίζεται με το πραγματικό χρόνο δραστηριότητας δηλαδή με βάση δωδεκατημόρια. Για παράδειγμα για 6 μήνες λειτουργίας το ελάχιστο ποσό θα μειώνεται στο μισό και για 10 μήνες λειτουργίας στα 10/12.

Επίσης το τεκμήριο μειώνεται για όσους επαγγελματίες αποκτούν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς τ; ποσά αυτά συνυπολογίζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου. Για παράδειγμα, αν το τεκμήριο για έναν επαγγελματία προσδιορίζεται στις 12.000 ευρώ και ο ίδιος έχει εισόδημα από μισθούς ύψους 7.000 ευρώ, το τεκμήριο μειώνεται στις 5.000 ευρώ (12.000-5.000).

Οι απαλλαγές

Δεν θα φορολογούνται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα οι:

-οι αγρότες

-όσοι αμείβονται με μπλοκάκι και με έως 3 εργοδότες

-οι επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

-τα καφενεία σε χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους και νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους. Πρόκειται για 1.800 επιχειρήσεις από τις οποίες έτσι κι αλλιώς τα προσδοκώμενα έσοδα ήταν περιορισμένα.

-οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι που συνεργάζονται με μέχρι 2 εταιρείες οι οποίοι προσομοιάζουν με το καθεστώς των εργαζόμενων με «μπλοκάκι».

- οι επαγγελματίες με δραστηριότητα έως τρία χρόνια

Μαχητότητα τεκμηρίου

Όλοι οι επαγγελματίες μπορούν να αμφισβητήσουν το τεκμήριο όταν υπάρχουν εκτεταμένες φυσικές καταστροφές στην περιοχή που ασκεί τη δραστηριότητά του, λόγω αδυναμία άσκησης δραστηριότητας, εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία, όταν ο φορολογούμενος υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία κ.α. λόγοι ανωτέρας βίας.
Επίσης ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει τη δυνατότητα να ζητήσει έλεγχο από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού.
Η τελική ρύθμιση του νομοσχεδίου προβλέπει ότι θα πρέπει να ορίζεται ο χρόνος διενέργειας του ελέγχου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης