Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup λιτότητας με το βλέμμα στα ελλείμματα: Σε συμμόρφωση ο προϋπολογισμός της Ελλάδας, συστάσεις σε Γαλλία, Γερμανία

Eurogroup λιτότητας με το βλέμμα στα ελλείμματα: Σε συμμόρφωση ο προϋπολογισμός της Ελλάδας, συστάσεις σε Γαλλία, Γερμανία
To Εurogroup καλεί τα μέλη αυτά να είναι έτοιμα να αναλάβουν τις απαιτούμενες δράσεις
Σε συμμόρφωση με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι τα προσχέδια προϋπολογισμού (DBP) της Ελλάδας, της Κύπρου, της Εσθονίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και της Σλοβενίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Eurogroup.
Παράλληλα, το Eurogroup απηύθυνε προειδοποιήσεις σε Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία και την Κροατία.
Περαιτέρω ζητούμενο είναι η άρση των μέτρων στήριξης και η χρησιμοποίηση διαθεσίμων για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Πέρα από τα παραπάνω, επιστρέφουν τα πλεονάσματα, έρχονται οι «καθαρές» πρωτογενείς δαπάνες και αναπτυξιακές «μεταρρυθμίσεις».

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση της Επιτροπής και τις γνώμες της σχετικά με τα προσχέδια προϋπολογισμών των κρατών μελών, που δημοσιεύθηκαν στις 21 Νοεμβρίου, και υπογραμμίζουμε τη σημασία αυτής της άσκησης για το συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.
Η οικονομία της ζώνης του ευρώ έχει επιδείξει ανθεκτικότητα έναντι των μεγάλων οικονομικών κραδασμών των τελευταίων χρόνων, γεγονός που αντανακλά μια ισχυρή, συντονισμένη και έγκαιρη απάντηση πολιτικής.
Μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σημαντικά φέτος, λόγω του υψηλότερου κόστους ζωής, της αδύναμης εξωτερικής ζήτησης καθώς της νομισματικής σύσφιξης.
Ωστόσο, αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη της ανάπτυξης το 2024, η οποία θα υποστηριχθεί από την ισχυρή αγορά εργασίας και τον αποπληθωρισμό.
Η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι για τις προοπτικές έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, λόγω κυρίως των γεωπολιτικών εντάσεων και της αστάθειας στις αγορές ενέργειας.
Ο πληθωρισμός είναι σε πτωτική πορεία, αν και ο πληθωρισμός πυρήνα παραμένει πιο επίμονος.
Είναι σημαντικό ο πληθωρισμός να μειωθεί περαιτέρω και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό να παραμείνουν σταθεροποιημένες.
Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε βασικούς παράγοντες του πληθωρισμού, τους κινδύνους και τις συνέπειες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας.
Με βάση τις προβλέψεις της Επιτροπής, το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης της ζώνης του ευρώ προβλέπεται να συνεχίσει να μειώνεται από 3,6% του ΑΕΠ το 2022 σε 3,2% το 2023 και σε λίγο κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2024.
Οκτώ κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ προβλέπεται να έχουν έλλειμμα πάνω από το 3% του ΑΕΠ το 2023 και εννέα το 2024.
Το δημόσιο χρέος στη ζώνη του ευρώ θα ανέλθει στο 90% του ΑΕΠ το 2024, με οριακή μείωση σε σύγκριση με το 2023, ωστόσο σημαντικά κάτω από το ανώτατο όριο που κατεγράφη το 2020.
Ο δημοσιονομικός προσανατολισμός της ζώνης του ευρώ κινήθηκε σε συσταλτικό έδαφος το 2023, μετά από τρία χρόνια επέκτασης.
Η αλλαγή δημοσιονομικής στάσης ήταν απαραίτητη για τη στήριξη βιώσιμων δημόσιων οικονομικών και στήριξε τη νομισματική πολιτική στις προσπάθειές της για αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών.
Περαιτέρω σύσφιξη του δημοσιονομικού προσανατολισμού της ζώνης του ευρώ αναμένεται το 2024, μετά τη σταδιακή κατάργηση των περισσότερων από τα υπόλοιπα μέτρα ενεργειακής στήριξης.
Το ενδεχόμενο μέγεθος της συσταλτικής επίδρασης θα επηρεαστεί από τα μέτρα που έλαβε η Γερμανία ως απάντηση στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της.
Ενώ οι πολιτικές θα πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες ενόψει της επικρατούσας αβεβαιότητας, ενδείκνυται μια περιοριστική δημοσιονομική στάση στη ζώνη του ευρώ για το 2024, προκειμένου να ενισχυθεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και να αποφευχθεί η τροφοδότηση πληθωριστικών πιέσεων.
Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Κίνδυνοι – Καλοί και κακοί μαθητές

Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι τα περισσότερα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ σχεδιάζουν να τερματίσουν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, απουσία νέων κραδασμών, και καλούμε τα κράτη μέλη που αναμένεται να έχουν ακόμη σε ισχύ σημαντικά μέτρα να καταργήσουν το συντομότερο δυνατό το 2024.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις αποταμιεύσεις τους για να μειώσουν τα κρατικά ελλείμματα.
Σημειώνουμε επίσης την πρόθεση της Επιτροπής να προτείνει στο Συμβούλιο το άνοιγμα διαδικασιών υπερβολικού ελλείμματος με βάση το έλλειμμα την άνοιξη του 2024 και ενθαρρύνουμε τα κράτη μέλη με ελλείμματα άνω του 3% του ΑΕΠ να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.
Το Eurogroup χαιρετίζει το γεγονός ότι τα προσχέδια προϋπολογισμών της Κύπρου, της Εσθονίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και της Σλοβενίας είναι σύμφωνα με τις δημοσιονομικές συστάσεις του Συμβουλίου με βάση την αξιολόγηση της Επιτροπής.

Το Eurogroup σημειώνει ότι τα προσχέδια προϋπολογισμών της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Λετονίας, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με το Συμβούλιο.
Το Eurogroup καλεί αυτά τα κράτη μέλη να είναι έτοιμα να αναλάβουν δράση όπως απαιτείται.

Σημειώσαμε επίσης πως η Γερμανία ενδέχεται να χρειαστεί προσαρμογές στα δημοσιονομικά της σχέδια και χαιρετίσαμε την προθυμία της να κρατήσει ενήμερο το Eurogroup.
Σημειώνουμε ότι η Ισπανία, η Σλοβακία και το Λουξεμβούργο υπέβαλαν προσχέδια προϋπολογισμών χωρίς αλλαγή πολιτικής.
Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι αυτές οι χώρες θα υποβάλουν ενημερωμένα προσχέδια προϋπολογισμών και αναμένουμε την αξιολόγηση αυτών των ενημερώσεων από την Επιτροπή.

Το Eurogroup σημειώνει ότι, με βάση την αξιολόγηση της Επιτροπής, τα προσχέδια προϋπολογισμών του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Γαλλίας και της Κροατίας κινδυνεύουν να μην ευθυγραμμιστούν με τις συστάσεις του Συμβουλίου.
Το Eurogroup σημειώνει ότι η δημοσιονομική πολιτική στο Βέλγιο και τη Γαλλία προβλέπεται ωστόσο να είναι συσταλτική.

Το Eurogroup καλεί αυτά τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που εντόπισε η Επιτροπή, ώστε να διασφαλιστεί ότι η δημοσιονομική πολιτική είναι σύμφωνη με τις συστάσεις που ενέκρινε το Συμβούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης