Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φορολογικό νομοσχέδιο: Νέες διορθώσεις στο «παρά ένα» της ψήφισης

Φορολογικό νομοσχέδιο: Νέες διορθώσεις στο «παρά ένα» της ψήφισης
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτές κινούνται προς την προσθήκη ορισμένων κατηγοριών επαγγελματιών στο καθεστώς της μείωσης κατά 50% του τεκμηρίου
Παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής στα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών λίγο πριν τη ψήφιση στη βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτές κινούνται προς την προσθήκη ορισμένων κατηγοριών επαγγελματιών στο καθεστώς της μείωσης κατά 50% του τεκμηρίου καθώς και στον υπολογισμό του με βάση την πραγματική διάρκεια της επαγγελματικής δραστηριότητας, δηλαδή με δωδεκατημόρια, όπως ισχύει για τα κυλικεία στις σχολικές μονάδες.
Πάντως τα ίδια στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει ο πυρήνας του νέου φορολογικού συστήματος που συνίσταται στην καθιέρωση ελάχιστης αμοιβής που προσαυξάνεται ανάλογα με το χρόνια άσκησης του επαγγέλματος, το κόστος μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου.
Με βάση τις τροποποιήσεις που έγιναν μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης διευρύνθηκε η λίστα των εκπτώσεων και των απαλλαγών από το τεκμήριο και των περιπτώσεων αμφισβήτησης του τεκμαρτού φόρου ενώ μειώθηκαν οι συντελεστές προσαύξησης με κριτήριο το τζίρο.

Αναλυτικότερα:

- Το τεκμήριο μειώνεται κατά 50% για τους επαγγελματίες με αναπηρία, 67% έως 79%, για όσους ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, για γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα, για γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67% και για γονείς πολύτεκνων οικογενειών.

- Από το τεκμήριο απαλλάσσονται πλήρως οι αγρότες, όσοι αμείβονται με μπλοκάκι και με έως 3 εργοδότες και οι επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

- Για όσους ασκούν εποχικές δραστηριότητες το τεκμαρτό εισόδημα μειώνεται με το σύστημα των δωδεκατημορίων

- Η προσαύξηση λόγω τζίρου δεν ισχύει όταν ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου ΚΑΔ δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ή όταν το πλήθος των επιτηδευματιών που υπάγονται στον συγκεκριμένο ΚΑΔ δεν υπερβαίνει τους 30 ενώ για τον υπολογισμό του μέσου όρου του κύκλου εργασιών δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιτηδευματίες με μηδενικό τζίρο

- Ο συντελεστής προσαύξησης με βάση το ύψος του τζίρου περιορίζεται για όλους στο 5% επι του ποσού κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του αντίστοιχου ΚΑΔ.

- Η μεταφορά ζημιών συνεχίζει να ισχύει για τα εισοδήματα που προσδιορίζονται λογιστικά ανεξάρτητα από την εφαρμογή του τεκμηρίου.

- Οι φορολογούμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν το τεκμήριο στις περιπτώσεις στρατιωτικής θητείας, φυλάκισης, νοσηλείας σε νοσοκομείο ή κλινική, αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία, εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους, απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον, ή για άλλους λόγους ανωτέρας βίας που εμποδίζουν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Για την εφαρμογή των παραπάνω, ο φορολογούμενος υποβάλλει στη φορολογική διοίκηση τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του.
Επιπρόσθετα ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει την δυνατότητα να αμφισβητήσει το ποσό του φόρου που προκύπτει από το τεκμήριο υπό την προϋπόθεση να ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να αποδείξει ότι το πραγματικό του εισόδημα είναι χαμηλότερο από αυτό που προσδιορίζει η εφορία.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης