Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέο Επενδυτικό Ταμείο με κεφάλαια κίνησης από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων με την ΒlackRock στο παιχνίδι

Νέο Επενδυτικό Ταμείο με κεφάλαια κίνησης από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων με την ΒlackRock στο παιχνίδι
Το δημόσιο θα τραβήξει 2 δισ. από τα διαθέσιμα για να σβήσει χρέος και να κλείσει το κενό στις εγγυήσεις των μνημονιακών δανείων
Επενδύσεις σε καινοτόμους κλάδους της οικονομίας με κεφάλαια από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων που θα διαχειρίζεται ο κολοσσός της ΒlackRock προβλέπει ο σχεδιασμός με την σύσταση ειδικού «στρατηγείου» που θα λειτουργεί υπό την ομπρέλα του Υπερταμείου.
Πρόκειται για το νέο Επενδυτικό Ταμείο που μπαίνει σε λειτουργία από το 2024 με πόρους από τα ταμειακά διαθέσιμα που θα φθάσουν τα 2 δισ. ευρώ καθώς 1 δισ. ευρώ είναι το «κενό» που δημιουργείται από την αποχώρηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από τα περιουσιακά στοιχεία του Υπερταμείου που είχαν δοθεί ως εγγύηση για το τρίτο δάνειο από τους δανειστές.
Ωστόσο υπάρχει και η «ρήτρα» για την διάθεση του 50% των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις για την αποπληρωμή του χρέους με αποτέλεσμα ένα ποσό κοντά στα 500 εκατ. ευρώ να κατευθυνθεί για τον σκοπό αυτό.

Τα πρώτα κεφάλαια

Στην πράξη τα πρώτα κεφάλαια κίνησης του Ταμείου για τα οποία ο ESM έχει ανάψει το «πράσινο φως» θα προέλθουν με την εξής διαδικασία: θα γίνει αποτίμηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από ανεξάρτητο εκτιμητή και στη συνέχεια κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 50 % της αξίας τους θα διοχετευθούν στο εθνικό επενδυτικό ταμείο ενώ το υπόλοιπο 50 % θα διατεθεί για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Η δομή και η λειτουργία του Επενδυτικού Ταμείου

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η δομή και λειτουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου θα βασιστεί στο προηγούμενο καλό και επιτυχημένο παράδειγμα άλλων χωρών και θα ακολουθήσει τη διεθνή επιτυχημένη πρακτική Εθνικών Επενδυτικών Ταμείων της Ευρώπης (Νορβηγίας, Ιρλανδίας, Ιβηρικών χωρών κτλ) και άλλων χωρών (π.χ. Temasek – Σιγκαπούρη).

Το Ταμείο θα δουλεύει με σύγχρονο management κυνηγώντας υψηλές αποδόσεις από τους παρακάτω επενδυτικούς στόχους:

- Σε ελληνικές επιχειρήσεις με αναπτυξιακές προοπτικές, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, εξωστρέφεια και ισχυρό management team λαμβάνοντας υπόψη και το ευρύτερο κοινωνικο-οικονομικό αποτύπωμα (π.χ. νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη – ανταγωνιστικότητα) – Σημειώνεται πως ο στόχος δεν είναι να δημιουργηθεί νέα γενιά “ΔΕΚΟ” με τα κεφάλαια του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου.
- Σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας με στρατηγική προτεραιότητα (πχ, πράσινη μετάβαση, κυκλική οικονομία, μπλε οικονομία, ψηφιακός/τεχνολογικός μετασχηματισμός) και επιλεγμένες υποδομές

Επίσης όλες οι πρωτοβουλίες (πχ συμμετοχή σε ΑΜΚ, μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια, κ,.α) θα γίνονται συμπληρωματικά και όχι a priori ανταγωνιστικά (σημ. κατά περίπτωση συνεπενδύσεις – co-investments) με άλλα δημόσια εργαλεία/σχήματα, επενδυτικά κεφάλαια συμμετοχών (πχ ΑΚΕΣ που έχουν συσταθεί στην Ελλάδα με συμμετοχή της Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων/HDBI (πρώην ΤΑΝΕΟ),άλλα private equity funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και πιστωτικά ιδρύματα (ελληνικά και IFIs – δηλ EIB, EBRD, BSTDB κλπ.)

Επενδυτικός ορίζοντας

Ο επενδυτικός ορίζοντας θα είναι μεσο- μακροπρόθεσμος και με σαφείς μηχανισμούς και με χρονοδιάγραμμα αποεπένδυσης (exit strategy).
Στο μεταξύ στο πρώτο εξάμηνο του 2024 θα έχει ψηφιστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον περαιτέρω τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων επιχειρήσεων που λειτουργούν υπό την αιγίδα του Υπερταμείου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης