Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χατζηδάκης: Πριν τα Χριστούγεννα η πληρωμή συντάξεων και όλων των επιδομάτων - Κλιμακωτά και με εξαιρέσεις η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Χατζηδάκης: Πριν τα Χριστούγεννα η πληρωμή συντάξεων και όλων των επιδομάτων - Κλιμακωτά και με εξαιρέσεις η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών
Ο Κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε «εύλογη και αρκετά ζυγισμένη» την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Σχετικά Άρθρα
Πριν από τα Χριστούγεννα θα έχουν πληρωθεί όλες οι συντάξεις και όλα τα επιδόματα σε δικαιούχους που θα καταβάλλονταν κανονικά στο τέλος Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο νέο φορολογικό και στις αντιδράσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 για το φορολογικό νομοσχέδιο τόνισε πως «κλιμακωτά και με εξαιρέσεις ανάλογα με τον τόπο και τον χρόνο λειτουργίας της επιχείρησης θα τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, με τεκμήριο που σε κάθε περίπτωση θα είναι μαχητό».
Επανέλαβε ότι με το νομοσχέδιο επιχειρούνται 11 διαφορετικές παρεμβάσεις στην φορολογία και στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής, αλλά και πως μεγάλο ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει συνέχεια ζημιές τα τελευταία 5 χρόνια, λέγοντας ότι «δεν μπορεί ιδιοκτήτης επιχείρησης να δηλώνει λιγότερα καθαρά έσοδα από τον υπάλληλο του, ούτε μπορεί μεσοσταθμικά οι ελεύθεροι υπάλληλοι να πληρώνουν λιγότερα από 900 ευρώ φόρο τον χρόνο, ενώ οι μισθωτοί δίνουν περισσότερα από 1.200 ευρώ».
Μάλιστα, ο υπουργός χαρακτήρισε  «εύλογη και αρκετά ζυγισμένη» την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και την προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής, εξηγώντας ότι η φορολογική επιβάρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 0,8% και πάει στο 1,1%, ενώ στην Ευρώπη το ανάλογο ποσοστό είναι 2,1%.
«Θεωρούμε ότι είναι πιο δίκαιο να αντιμετωπιστεί ένα χρόνιο πρόβλημα και μια αδικία εις βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων. Δεν πάμε οριζόντια σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά υπάρχει διαφορετική ρύθμιση για τους νέους, ενώ προβλέφθηκε και προσμέτρηση αγροτικού εισοδήματος για την κάλυψη του τεκμηρίου και έτσι για πολλούς η επιβάρυνση θα είναι σχεδόν μηδενική», πρόσθεσε.
Αφού σημείωσε ότι η φοροδιαφυγή θα υπάρχει ακόμη και αν μειωθεί ή μηδενιστεί ο ΦΠΑ, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «δεν είναι τρομερή η επιβάρυνση για να αμφισβητηθεί κατά χιλιάδες», εξηγώντας ότι πέρυσι μόλις 43 φορολογούμενοι αμφισβήτησαν τον φόρο εισοδήματος που τους επιβλήθηκε.
Συμπλήρωσε ακόμη ότι «με αυτό το νομοσχέδιο καταργείται το 50% του τέλους επιτηδεύματος. Εκ των πραγμάτων και τεχνικά του χρόνου θα φέρουμε στην Βουλή έναν νόμο που θα καταργεί το άλλο 50%, χωρίς να χρειαστεί τότε να υπάρξουν άλλα μέτρα».
Κληθείς να απαντήσει γιατί δεν λαμβάνονται μια σειρά από μέτρα στήριξης, όπως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα , είπε πως «υπάρχει μια σειρά από ανασταλτικούς παράγοντες για τον εκάστοτε Υπ. Οικονομικών στην Ελλάδα, όπως οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, οι αμυντικές δαπάνες και η εξασφάλιση κονδυλίων για τις συντάξεις» και περίπου τα μισά από τα 30 δις που απαιτούνται ετησίως προέρχονται από την φορολογία και όχι από τις εισφορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης