Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παπαθανάσης (αν. ΥΠΕΘΟ): Η ΕΕ επιβραβεύει την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης και αναγνωρίζει την στρατηγική των μεταρρυθμίσεων

Παπαθανάσης (αν. ΥΠΕΘΟ): Η ΕΕ επιβραβεύει την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης και αναγνωρίζει την στρατηγική των μεταρρυθμίσεων
Δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και αρμόδιου για το Ταμείο Ανάκαμψης Νίκος Παπαθανάσης
Σχετικά Άρθρα
Θετική προκαταρκτική αξιολόγηση για το αίτημα πληρωμής της Ελλάδας για επιχορηγήσεις και δάνεια ύψους 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), εξέδωσε σήμερα η Κομισιόν.
Το αίτημα πληρωμής για το σκέλος των επιδοτήσεων αξιολογήθηκε θετικά, αφού ολοκληρωθήκαν επιτυχώς 42 ορόσημα και στόχοι που αφορούν μεταξύ άλλων στην συμβασιοποίηση έργων, όπως η ψηφιοποίηση αρχείων του Κράτους, το νέο σύστημα δημοσίων συμβάσεων, η εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων, καθώς και η πρόοδος υλοποίησης δράσεων, όπως η ολοκλήρωση κατάρτισης για 150.000 άτομα, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ, η λειτουργία 50 μονάδων ψυχικής υγείας κ.ά.
Αφορούν επίσης σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, την ηλεκτροκίνησης, τη σύσταση Ρυθμιστικής Αρχής Διαχείρισης Αποβλήτων και Υδάτινων πόρων κ.ά.
Το αίτημα των δανείων υποβλήθηκε καθώς εκπληρώθηκε νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό ο στόχος της συμβασιοποίησης 3,52 δισ. ευρώ δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η Κομισιόν απέστειλε ήδη τη θετική αξιολόγησή της στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή, αιτούμενη τη γνωμοδότησή της, εντός τεσσάρων εβδομάδων, όπως ορίζει ο σχετικός Κανονισμός. Θα ακολουθήσει η έκδοση της τελικής της απόφασης, για την εκταμίευση των 3,6 δισ. ευρώ.
Ως προς τα ποσά που αντιστοιχούν στο αίτημα πληρωμής, η Επιτροπή προέβη ήδη στην αναπροσαρμογή τους με βάση την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», η οποία περιλάμβανε τη μείωση του ποσού επιδοτήσεων λόγω αύξησης του ΑΕΠ σε 17,4 δισ. ευρώ, και το αίτημα για επιπλέον δάνεια 5 δισ. ευρώ. Επομένως, το ποσό που θα εκταμιευτεί προς τη χώρα μας ανέρχεται συνολικά σε 3,64 δις ευρώ, εκ των οποίων 1,69 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων και 1,95 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μια ακόμα επιβράβευση της ακολουθούμενης αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης, και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σηματοδοτεί την αναγνώριση της στρατηγικής των μεταρρυθμίσεων που με πίστη και αποφασιστικότητα ακολουθούμε, σεβόμενοι τους δημοσιονομικούς κανόνες και τους στόχους του προγράμματος Σταθερότητας, με παράλληλη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας, και βασικό πρόταγμα την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των συμπολιτών μας»
Ενώ, ο διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης Ορέστης Καβαλάκης, δήλωσε: «Η σημερινή, θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα οδηγήσει στην εκταμίευση 3,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους από το Ταμείο Ανάκαμψης, επιβεβαιώνει τη συστηματική και επίπονη προσπάθεια εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να αξιοποιήσουμε με τον αποτελεσματικότερο τρόπο αυτό το πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης