Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η άρνηση ελέγχου κοστίζει από 15.000 ευρώ ενώ ο ίδιος έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού μπορεί να βγάλει εκατομμύρια

Η άρνηση ελέγχου κοστίζει από 15.000 ευρώ ενώ ο ίδιος έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού μπορεί να βγάλει εκατομμύρια
Με βάση την νομοθεσία η άρνηση του ελέγχου είναι πιο συμφέρουσα από την ανάληψη ρίσκου του ελεγχόμενου να αποδεχθεί τον έλεγχο
«Στοπ» στο βασικό έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού βάζουν οι ελεγχόμενοι με… το έτσι θέλω, με την άρνηση τους να δεχθούν τον έλεγχο κλιμακίου για τα «καυτά» θέματα της αγοράς όπως είναι η σύσταση «καρτέλ».
Ο πρόεδρος της Ε.Α Ιωάννης Λιανός ανακοίνωσε ότι η υπόθεση της πιθανής παρεμπόδισης θα εξεταστεί σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 25 Ιανουαρίου του 2024 για να εξεταστεί το θέμα της εισήγησης, με την Επιτροπή να σημειώνει ότι η εισήγηση δεν προδικάζει το αποτέλεσμα.
Τα δημητριακά, το γάλα , ο καφές, στα ροφήματα η εντολή για έρευνα.
Η έρευνα που δεν έγινε στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων αφορούσε τη διεξαγωγή επιτόπου ελέγχου στις αγορές προμήθειας , εμπορίας και λιανικής πώλησης δημητριακών, γάλακτος ,καφέ, μαρμελάδων, ροφημάτων και τυριών αναζητώντας τυχόν αντί-ανταγωνιστικές πρακτικές στο πλαίσιο οριζόντιας σύμπραξης ή/και κάθετων συμπράξεων, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 39 παρ. 5 του Ν. 3959/2011.
Με βάση την νομοθεσία η άρνηση του ελέγχου είναι πιο συμφέρουσα από την ανάληψη ρίσκου του ελεγχόμενου να αποδεχθεί τον έλεγχο διότι η υλοποίηση της έρευνας μπορεί να βγάλει στοιχεία για καρτέλ στα συγκεκριμένα προϊόντα.
Σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση οι ποινές θα ήταν πιο μεγάλες για τον παραβάτη ή τους παραβάτες.
Η άρνηση ελέγχου είναι 15.000 ευρώ έως το 1% του τζίρου.
Άλλωστε η άρνηση ελέγχου συνιστά πρόστιμο από 15.000 ευρώ έως ο 1% του τζίρου του ελεγχόμενου.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων δεν έχει τζίρο αλλά τα μέλη της. Παράδειγμα με τζίρο 900 εκατ. ευρώ το πρόστιμο μπορεί να φθάσει τα 9 εκατομμύρια χωρίς η Επιτροπή Ανταγωνισμού να του κολλήσει τη «ρετσινιά» ότι διαμορφώνουν όλοι μαζί τις τιμές στην λιανική αγορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση της άρνησης του ελέγχου ήταν σε προγενέστερο χρόνο αλλά τώρα η Επιτροπή Ανταγωνισμού το γνωστοποίησε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ρωτήθηκε σχετικά στο press room

Ερώτηση: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, έστω και με καθυστέρηση, ανακοίνωσε ότι εμποδίστηκε να κάνει έλεγχο στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Τροφίμων. Αυτό το πρόβλημα αφορά μόνο την Επιτροπή Ανταγωνισμού ή θα το συμμεριστεί η Κυβέρνηση και θα πάρει κάποια μέτρα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γενική αρχή της Κυβέρνησης και των αρμόδιων Αρχών είναι ότι όταν υπάρχει οποιαδήποτε παραβίαση οποιασδήποτε νομοθετικής διάταξης, πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος και πρέπει να επιβάλλονται οι δέουσες κυρώσεις. Είναι μια γενική αρχή. Σίγουρα μας προβληματίζει το γεγονός ότι είχαμε τόσο μεγάλη πολύμηνη καθυστέρηση από τότε που έγινε αυτό που καταγγέλλεται και φτάσαμε να περάσουν τόσοι μήνες για να γίνει η σχετική καταγγελία. Και είναι προφανές ότι ο νόμος ισχύει για όλους, είναι υπεράνω όλων και πρέπει να εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση. Δεν μπορώ να πω εξειδικευμένα για τη συγκεκριμένη περίπτωση, ούτε να διαδραματίσω τον ρόλο των αρμόδιων Αρχών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης