Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χατζηδάκης: Επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,1% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023 - Αν παρέπαιαν οικονομία και τράπεζες κανείς δεν θα επένδυε

Χατζηδάκης: Επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,1% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023 -  Αν παρέπαιαν οικονομία και τράπεζες κανείς δεν θα επένδυε
"Δεν φαίνεται ότι στον ορατό ορίζοντα θα έχουμε νέα άνοδο" των επιτοκίων, σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη
Σχετικά Άρθρα
Σίγουρος ότι στο τέλος της χρονιάς η ελληνική οικονομία θα επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ, δηλώνει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος δεν παραλείπει να αναφερθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση και έχει προκαλέσει αντιδράσεις, γνωστοποιώντας πως οι όποιες αλλαγές θα είναι σημειακές.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, μπορούμε να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι στο τέλος της χρονιάς θα πετύχουμε τον στόχο μας για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ!», δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος επισημαίνει ότι σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που κατατίθεται την Τρίτη 21/11 πως «αυτά που αλλάζουν σημαντικά προς το θετικότερο για το 2024 σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις μας είναι: Πρώτον, το ότι οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν το 2024 με ρυθμό 15,1% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση 12,1%. Και, δεύτερον, η σημαντική αύξηση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία, με πόρους που θα προέλθουν από την προσπάθειά μας για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».
«Όλα αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση συνδυάζει στην πράξη την οικονομική και δημοσιονομική σοβαρότητα με την κοινωνική ευαισθησία!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για επιτόκια, ΤτΕ και «κόκκινα» δάνεια

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες που εκφράζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος για αύξηση των «κόκκινων» δανείων λόγω πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων, ο κ. Χατζηδάκης παραδέχεται πως είναι ένα πρόβλημα τα υψηλά επιτόκια, προσθέτοντας πως «έχουν επιβληθεί άλλωστε αυτά τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν φαίνεται, πάντως, ότι στον ορατό ορίζοντα θα έχουμε νέα άνοδό τους».
Συμπληρώνει δε, πως υπάρχουν δύο σημαντικά αντίβαρα.
Όπως εξηγεί, «το πρώτο είναι ότι η ελληνική οικονομία πάει καλά. Αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς από τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, πήρε την επενδυτική βαθμίδα, ανοίγουν νέες δουλειές, μειώνεται η ανεργία, αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα και υπεραποδίδει ο προϋπολογισμός, με αποτέλεσμα να μπορούμε να επιστρέφουμε το πλεόνασμα στην κοινωνία».
«Η ώθηση που η πολιτική μας δίνει στην οικονομία είναι και η καλύτερη άμυνα για όσα συζητάμε», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Το δεύτερο αντίβαρο, σύμφωνα με τον υπουργό, «που είναι το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει- και το οποίο επιχειρούμε να ενισχύσουμε- στη χώρα μας».
Υπενθυμίζει ότι με τις ρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν την προηγούμενη 4ετία επιτεύχθηκε η απαλλαγή σε μεγάλο βαθμό του τραπεζικού συστήματος από το αγκάθι των «κόκκινων» δανείων, θεσπίστηκε ο νόμος για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας που αποτέλεσε πραγματική μεταρρύθμιση για τη χώρα, θεσπίζοντας μόνιμα εργαλεία ρύθμισης οφειλών, όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός, ενώ τώρα με το φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, επιχειρείται ενίσχυση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου.
Ως προς το τι αλλάζει, αναφέρει ότι «με τις παρεμβάσεις που εισάγουμε, κάνουμε το επόμενο βήμα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους που εξακολουθεί να υφίσταται στην οικονομία, θέτοντας εμπόδια στην ακόμα ισχυρότερη ανάπτυξη που μπορεί να πετύχει η χώρα. Η επιτάχυνση των ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού με βελτίωση της προστασίας για τους πραγματικά- και όχι τους δήθεν-ευάλωτους, η θέσπιση αυστηρού πλαισίου κανόνων διαφάνειας για τους servicers, η τόνωση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα και η συστηματική παρακολούθηση της εξέλιξης του ιδιωτικού χρέους, είναι τα βασικά εργαλεία που αξιοποιούμε, συνδυάζοντας το στόχο της οικονομικής εξυγίανσης με την κοινωνική προστασία».

Για Εθνική Τράπεζα

Με αφορμή την πώληση του 22% που κατείχε το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει  πως πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη ότι η ελληνική οικονομία πάει καλά.
«Διότι, αν η ελληνική οικονομία και οι τράπεζες παρέπαιαν κανείς δεν θα ερχόταν να επενδύσει. Είναι ενδεικτικό ότι η συγκεκριμένη συναλλαγή ήταν η πιο επιτυχημένη την τελευταία τριετία στην ΕΕ ως προς τη ζήτηση που εκδηλώθηκε και την ελαχιστοποίηση της έκπτωσης στην τιμή διάθεσης. Μας γεμίζει αισιοδοξία, λοιπόν, αυτή η εξέλιξη. Εξέλιξη που συνδυάζεται με πρόσφατες ανάλογες θετικές εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, με τις αλλεπάλληλες πιστοληπτικές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες και τις αντίστοιχες θετικές αξιολογήσεις για τη χώρα από διεθνείς οργανισμούς», συμπληρώνει.

Σημειακές αλλαγές στο φορολογικό

Κάνοντας αναφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζει  πως είναι βασική μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης που αντανακλά τη βούλησή της να αντιμετωπίσει το θέμα της φοροδιαφυγής με έναν τρόπο αποτελεσματικό και ισορροπημένο, με 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες.
Κληθείς να απαντήσει εάν θα υπάρξουν αλλαγές, αναφέρει «βεβαίως, όπως συμβαίνει σε κάθε δημόσια διαβούλευση θα εξετάσουμε όλα τα σχόλια ειλικρινά και απροκατάληπτα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι όποιες αλλαγές θα είναι σημειακές και δεν τις ξέρουμε αυτή τη στιγμή».
Ωστόσο, όπως προσθέτει, «θα ήταν, ωστόσο, άδικο για όλους αυτούς που πληρώνουν τους φόρους τους η Πολιτεία να συνεχίσει να «ευλογεί» τη φοροδιαφυγή για λόγους ακατανόητους».
Τόνισε πως η φοροδιαφυγή είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα.
«Επιχειρούμε να παρέμβουμε σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, προκειμένου να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα: Διευρύνουμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, περιορίζουμε τη χρήση των μετρητών, υιοθετούμε αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, εκσυγχρονίζουμε το πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, προωθούμε ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Με αυτήν την πολύπλευρη προσπάθεια, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουμε πράγματι να περιορίσουμε την κοινωνική μάστιγα της φοροδιαφυγής», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Εξηγεί πως για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής «αυτό που κάνουμε είναι ότι μειώνουμε έναν ακόμη φόρο, το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο θα μειωθεί αρχικά κατά 50% το 2024- για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν περισσότερα από την «ελάχιστη αμοιβή»- και θα καταργηθεί, τελικά, στη διετία. Νωρίτερα δηλαδή σε σχέση με την προεκλογική μας δέσμευση! Αυτό, όμως, που επίσης είχαμε προεκλογικά πει ήταν ότι η περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών θα συνδεθεί και με την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης. Αυτό ακριβώς, λοιπόν, επιχειρούμε να κάνουμε».
Επίσης, το νομοσχέδιο αναγνωρίζει την πιθανότητα ένας ελεύθερος επαγγελματίας για κάποιο διάστημα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις επαγγελματικές του υποχρεώσεις και γι' αυτόν τον λόγο το τεκμήριο θα είναι μαχητό.

Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης για ευάλωτους

«Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε γι' αυτό», σχολιάζει  σχετικά ο υπουργός και υπενθύμισε ότι «το 2023, μαζί με την απαρέγκλιτη τήρηση των δημοσιονομικών μας στόχων, πετύχαμε ένα πλεόνασμα σε σχέση με τους στόχους, το οποίο το επιστρέφουμε στην κοινωνία: 352 εκατ. ευρώ τα οποία θα δοθούν τα Χριστούγεννα σε 2,3 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας (ευάλωτες οικογένειες, χαμηλοσυνταξιούχους, άτομα με αναπηρία, δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος). Ως αποτέλεσμα, μαζί με τις ενισχύσεις που είχαν ήδη προβλεφθεί (Youth Pass, επίδομα προσωπικής διαφοράς, αύξηση 8% στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επίδομα θέρμανσης), η ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών το Δεκέμβριο είναι της τάξεως των 717 εκατ. ευρώ».
Σημειώνει πως τα μόνιμα μέτρα στήριξης που ισχύουν από το 2024 (αυξήσεις σε μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αυξήσεις στις συντάξεις, αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, μείωση του ΕΝΦΙΑ για ασφαλιζόμενες κατοικίες, απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων), οποία φτάνουν το 1,6 δισ. ευρώ ετησίως.
Υπογραμμίζει  ακόμη ότι ο μέσος δημόσιος υπάλληλος από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το 2023 και 2024 θα δει μία καθαρή αύξηση των αποδοχών του κατά 1.476 ευρώ ετησίως, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων μέτρων της κυβέρνησης, θα έχουν αυξήσεις της τάξεως του περίπου 5% και τόνισε πως «αν σήμερα μπορούμε και δίνουμε αυτά που δίνουμε, το καταφέρνουμε διότι εφαρμόζουμε μια σοβαρή οικονομική πολιτική. Επομένως, ας μην ακούει κανείς όλους αυτούς που μπαίνουν σε πλειοδοσίες, τάζουν λαγούς με πετραχήλια και εμφανίζονται έτοιμοι να δώσουν τα πάντα. Μόνο με οικονομική σοβαρότητα μπορούμε να πάμε μπροστά και έτσι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε».

Για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Τέλος, με αφορμή τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζει  πως «η θέση της Ελλάδας είναι ότι οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να διασφαλίζουν ταυτόχρονα τη δημοσιονομική πειθαρχία και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τις χώρες με υψηλές αμυντικές δαπάνες, όπως είναι η Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Ελλάδα, ανεξάρτητα από το τελικό περιεχόμενο της συμφωνίας, θα συνεχίσει στο δρόμο της δημοσιονομικής σοβαρότητας».
«Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα καταλήξουμε σε μια ισορροπημένη συμφωνία», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης