Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΟΒΕ: Ήπια εξασθένηση του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο - Μείωση βιομηχανικής παραγωγής τον Σεπτέμβριο

tags :
ΙΟΒΕ: Ήπια εξασθένηση του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο - Μείωση βιομηχανικής παραγωγής τον Σεπτέμβριο
Οριακή ενίσχυση παρατηρήθηκε στην καταναλωτική εμπιστοσύνη
Ήπια εξασθένηση σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο του 2023. Σύμφωνα με το «Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία» του ΙΟΒΕ, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 106,4 μονάδες, έναντι 107,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 99,3 μονάδων ένα έτος πριν, λόγω επιδείνωσης σε υπηρεσίες, βιομηχανία και λιανικό εμπόριο.
Την ίδια στιγμή, οριακή ενίσχυση παρατηρήθηκε στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, που τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε σε -44,7 μονάδες (από -45 μονάδες τον προηγούμενο μήνα).
Επίσης, οι προσδοκίες στη Βιομηχανία μειώθηκαν στις 96,5 μονάδες τον Οκτώβριο, από 100,5 μον. τον Σεπτέμβριο, αλλά βελτιώθηκαν σε σχέση με ένα έτος πριν (από 95,9 μον. τον Οκτώβριο του 2022).
Το μέσο κόστος νέου δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις σημείωσε μικρή κάμψη τον Σεπτέμβριο, στο 6,1%, με την απόκλιση από το μέσο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων της Ευρωζώνης να μειώνεται σε 105 μονάδες βάσης (από 140 μ.β. τον Αύγουστο).
Η ανεργία υποχώρησε και τον Σεπτέμβριο (y-o-y), στο 8,6% από 10,7% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ η βιομηχανική παραγωγή εξασθένισε τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο. Βελτίωση 2,1% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι υποχώρησης 6,1% στην ΕΕ27. Ήπια υποχώρηση για την εγχώρια Μεταποίηση 0,4% (y-o-y).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης