Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ανακαίνιση ακινήτων με υψηλά φορο-μπόνους έως 3.200 ευρώ το χρόνο - Θα μετρούν και οι αποδείξεις για τα υλικά

Ανακαίνιση ακινήτων με υψηλά φορο-μπόνους έως 3.200 ευρώ το χρόνο - Θα μετρούν και οι αποδείξεις για τα υλικά
Τι αλλάζει στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων
Γενναίες εκπτώσεις φόρου έως 3.200 ευρώ και για πέντε χρόνια προβλέπει το νέο φορολογικό για δαπάνες επισκευής ή ανακαίνισης κτιρίων ενώ στις αποδείξεις μαζί με την αμοιβή για την εργασία θα υπολογίζονται και τα υλικά.
Παράλληλα με το ίδιο νομοσχέδιο ξεκαθαρίζει το τοπίο για το νέο που θα ισχύσει από το 2024 στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Νομοθετική ρύθμιση

Η νομοθετική ρύθμιση με τα φορο κίνητρα για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων βελτιώνεται και ισχυροποιείται και αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά από το 2024.
Παράλληλα επεκτείνονται σε 5 (από 4) τα έτη που μπορεί ο φορολογουμένους να διεκδικήσει εκπτώσεις φόρου από το εισόδημα.
Την ίδια στιγμή καταργείται ο υφιστάμενος περιορισμός με το όριο του 40% στο ποσό της έκπτωσης ενώ στις δαπάνες θα μπορούν να συμπεριληφθούν και οι αγορές υλικών (εκτός δηλαδή των εξόδων για την εργασία) με ανώτατο όριο τα 16.000 ευρώ.
Ειδικότερα το ανώτατο ποσό έκπτωσης φόρου που δικαιούται ο ιδιοκτήτης σε κάθε ένα από τα 5 έτη θα φθάνει τα 3.200 ευρώ (το 1/5 των 16.000 ευρώ).

Η έκπτωση

Ωστόσο ένας φορολογούμενος για να κερδίσει όλο το ποσό της έκπτωσης θα πρέπει το ετήσιο εισόδημα του να είναι πάνω από 21.000 ευρώ διαφορετικά η ωφέλεια περιορίζεται ή χάνεται για μικρότερα εισοδήματα που καταβάλουν λιγότερο ή καθόλου φόρο.
Με το παλιό σύστημα το ανώτατο συνολικό όριο δαπανών ήταν 16.000 ευρώ και το μέγιστο ποσό έκπτωσης 6.400 ευρώ (40% των 16.000 ευρώ).
Έτσι το ανώτατο ποσό έκπτωσης φόρου που δικαιούνταν ο ιδιοκτήτης σε κάθε ένα από τα 4 έτη ήταν 1.600 ευρώ (το 1/4 των 6.400 ευρώ).
Τονίζεται ότι για να ισχύσει η έκπτωση πρέπει να υπάρχει η απόδειξη των δαπανών (για εργασία και υλικά) με νόμιμα παραστατικά και η εξόφλησή τους να γίνει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες, υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής) ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.

Ως δαπάνες λήψης υπηρεσιών οι οποίες θα αναγνωρίζονται από την Εφορία είναι:
- Ενεργειακές, π.χ. τοποθέτηση θερμομόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων, εγκατάσταση ή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης, εγκατάσταση διατάξεων αυτόματου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης/ψύξης κ.λπ.
- Λειτουργικές – αισθητικές, π.χ. τοποθέτηση/αντικατάσταση υδραυλικής εγκατάστασης, ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, συντήρηση/επισκευή στέγης, επισκευή τοιχοποιίας/χρωματισμού εσωτερικά και εξωτερικά των κτιρίων, τοποθέτηση σταθερών ή κινητών συστημάτων σκίασης, αναβάθμιση ή εγκατάσταση ανελκυστήρα, εγκατάσταση οικιακών σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αλλαγή ή επισκευή δαπέδων.

Θολά σημεία για Airbnb

Παράλληλα στο ίδιο νομοσχέδιο αποσαφηνίζονται πολλά από τα θολά σημεία των αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει, από το το 2024 τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Σε ότι αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις από το νέο έτος εισάγονται ρυθμίσεις με τις οποίες αλλάζει και ορίζεται σε νέα βάση η διάρκεια αλλά και ο τρόπος φορολόγησης.
Ειδικότερα τίθεται όριο 60 ημερών στη διάρκεια της μίσθωσης προκειμένου να λογίζεται ως βραχυχρόνια (και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων).
Με τις νέες διατάξεις το όριο των 60 ημερών δεν αφορά τη διάρκεια των μισθώσεων μέσα στον χρόνο, αλλά τη διάρκεια κάθε μίσθωσης ξεχωριστά.
Έτσι, θα επιτρέπεται για παράδειγμα η μίσθωση ενός ακινήτου για 100 ή 150 ημέρες μέσα στο έτος με την προϋπόθεση ότι κάθε μίσθωση ξεχωριστά δεν υπερβαίνει τις 60 ημέρες.
Επίσης στην έννοια της βραχυχρόνια μίσθωσης περιλαμβάνεται η διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής καταλύματος διακοπών και της μίσθωσης χώρου σε κατασκήνωση ή κάμπινγκ για τροχόσπιτα.

Πρόστιμο

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων επιβάλλεται στους διαχειριστές ακινήτων αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ανά έτος, ίσο 50%, των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους που διαπράττεται παράβαση, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ.
Σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται στον διαχειριστή ακινήτου πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος, όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα κατά την ημέρα που πραγματοποιείται ο έλεγχος. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Επίσης εάν κριθεί αναγκαίο με υπουργική απόφαση θα ορίζονται τα εξής:
- Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των 2 ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος.
- Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση στην διάρκεια μίσθωσης μπορεί να υπάρξει εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ.
Με άλλη διάταξη καταργείται ο φόρος διαμονής και θεσπίζεται το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές επαύλεις, βραχυχρόνιες μισθώσεις και τουριστικές επαύλεις.
Το τέλος κλιμακώνεται κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο από 1,5 έως 10 ευρώ την ημέρα και από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο από 0,5 έως 4 ευρώ την ημέρα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης