Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΤτΕ: Έκρηξη «επιθέσεων» στις κάρτες - Στα 12,5 εκατ. ευρώ οι ηλεκτρονικές απάτες το πρώτο εξάμηνο του 2023

ΤτΕ: Έκρηξη «επιθέσεων» στις κάρτες - Στα 12,5 εκατ. ευρώ οι ηλεκτρονικές απάτες το πρώτο εξάμηνο του 2023
Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη που εξηγεί την κινητοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων αλλά και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για τις νέες μορφές εξαπάτησης
Έκρηξη καταγράφεται στις ηλεκτρονικές απάτες με τον αριθμό των «επιθέσεων» στις κάρτες να φθάνει το πρώτο εξάμηνο του 2023 στις 202.000 και την αξία των συναλλαγών στα 12,5 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία που περιέχονται στην έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ καταγράφουν σημαντική αύξηση των περιστατικών καθώς το αντίστοιχο διάστημα του 2022 ο τζίρος της ηλεκτρονικής απάτης στην Ελλάδα ήταν 6,2 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι διπλασιάστηκε ενώ ο αριθμός των υποθέσεων ήταν 136.153 σημειώνοντας αύξηση κατά 48,3%.
Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη που εξηγεί την κινητοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων αλλά και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για τις νέες μορφές εξαπάτησης που σηματοδοτεί η άνθιση των ηλεκτρονικών συναλλαγών εφιστώντας την προσοχή στα λεγόμενα spam, δηλαδή τα ενοχλητικά-παραπλανητικά email, τα οποία έχουν ως στόχο να αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα (τραπεζικό λογαριασμό, κωδικούς κ. λπ.) από αφελείς καταναλωτές.

Από την περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων προκύπτουν τα εξής:

-Το πρώτο εξάμηνο του 2023 καταγράφηκε μία συναλλαγή απάτης ανά 5.200 συναλλαγές ενώ σε όρους αξίας 1 ευρώ απάτης ανά 4.000 ευρώ αξία συναλλαγών.

- Το πρώτο εξάμηνο του 2023, ο αριθμός των περιστατικών απάτης που καταγράφηκε ανά δίαυλο συναλλαγής ανήλθε σε 2.705 στις συναλλαγές ΑΤΜ, σε 26.000 στις πληρωμές POS και σε 174.000 στις συναλλαγές CNP. Η αντίστοιχη αξία των περιστατικών απάτης διαμορφώθηκε σε 900.000 ευρώ στις συναλλαγές ΑΤΜ, σε 2,5 εκατ. ευρώ στις πληρωμές POS και σε 9 εκατ. στις συναλλαγές CNP.

Σύμφωνα με την έκθεση η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών απάτης αφορά τις συναλλαγές μέσω διαδικτύου. Και στο τρέχον εξάμηνο οι περιπτώσεις διαδικτυακής απάτης αφορούν ως επί το πλείστον συναλλαγές αγορών από εμπόρους του εξωτερικού με κάρτες που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα εξάμηνα.

Οι οικονομικές ζημίες που προκύπτουν από τις συναλλαγές απάτης και οι οποίες επιμερίζονται στα συμβαλλόμενα μέρη της συναλλαγής ανάλογα με την υπαιτιότητά τους ανήλθαν σε 11,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, αυξημένες κατά 25% συγκριτικά με το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και κατά 105% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Σε ό,τι αφορά τον επιμερισμό τους, διαπιστώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας επιβαρύνει τους κατόχους-χρήστες καρτών, οι οποίοι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 επωμίστηκαν το 63% της συνολικής ζημίας. Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών που αποδέχονται συναλλαγές καρτών επωμίστηκαν το 31% της συνολικής ζημίας, ενώ οι πάροχοι-εκδότες καρτών πληρωμών επιβαρύνθηκαν σε ποσοστό 6%.

Την ίδια στιγμή οι ενεργές κάρτες πληρωμών σε κυκλοφορία που ανήλθαν σε 20,1 εκατ. στις 30 Ιουνίου του 2023, παρουσιάζουν μείωση 2% σε σχέση με τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Για πρώτη φορά καταγράφεται πτώση στον αριθμό χρεωστικών καρτών κατά 3% και αύξηση στον αριθμό πιστωτικών καρτών κατά 1%.

Μειωμένη εμφανίζεται και η αξία των συναλλαγών με κάρτες σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του έτους. Οι συναλλαγές ανήλθαν σε 1,048 δισ ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 2% ενώ η αναλογούσα αξία διαμορφώθηκε στα 49 δισ. ευρώ καταγράφοντας μείωση 3% .

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης