Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η περίοδος των παροχών τελείωσε - Επανασχεδιάζεται ο χάρτης με τις 1.047 φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις - Ποια τα σχέδια της κυβέρνησης

Η περίοδος των παροχών τελείωσε - Επανασχεδιάζεται ο χάρτης με τις 1.047 φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις - Ποια τα σχέδια της κυβέρνησης
Η επανεξέταση θα γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα έτσι ώστε να μην υπάρξουν αδικίες με το νέο καθεστώς
Θέμα επανεξέτασης των 1.047 φοροαπαλλαγών που κοστίζουν 13 δισ. ευρώ βρίσκεται πάνω στο τραπέζι με στόχο σε βάθος χρόνου κάποιες να κοπούν ή ακόμη και να καταργηθούν.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχεδιασμό η επανεξέταση θα γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα έτσι ώστε να μην υπάρξουν αδικίες με το νέο καθεστώς που σε κάθε περίπτωση θα προβλέπει ψαλίδισμα ή ακόμα και κατάργηση ορισμένων εξαιρέσεων και εκπτώσεων που ισχύουν σήμερα και θεωρούνται οριζόντιες και αναχρονιστικές.
Πράγμα που θα οδηγήσει σε περιορισμό των απωλειών και σε εξοικονόμηση πόρων για την χρηματοδότηση εισοδηματικών ενισχύσεων και ελαφρύνσεων σε αδύναμες οικονομικά κοινωνικές ομάδες.

Δεν είναι άμεση προτεραιότητα

Αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι το θέμα δεν περιλαμβάνονται στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης σημειώνοντας ωστόσο με νόημα ότι η κατεύθυνση της πολιτικής είναι η ακριβής αποτίμηση του κόστους και των δικαιούχων και η αναθεώρηση των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων με αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια.
Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει έλεγχος και καταγραφή όλων των φοροαπαλλαγών για να προσδιοριστεί το κόστος τους για τον προϋπολογισμό και τα οφέλη και οι κατηγορίες των δικαιούχων.

1.047 φοροαπαλλαγές

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού ο αριθμός των φοροαπαλλαγών ανέρχονται σήμερα στις 1.047 με τον «χάρτη» να έχει ως εξής:

1.Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Καταγράφονται 200 απαλλαγές και εκπτώσεις με εκατομμύρια νοικοκυριά να έχουν μειώσεις και εκπτώσεις φόρου από το φορολογητέο εισόδημα.
Οι φοροαπαλλαγές που χρησιμοποιήθηκαν από τα φυσικά πρόσωπα ξεπερνούν τις 10 εκατ. περιπτώσεις με το κόστος για τον προϋπολογισμό να υπολογίζεται σε 5 δισ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο τμήμα και συγκεκριμένα ποσό ύψους 3,8 δισ. ευρώ αφορά στο αφορολόγητο όριο και στη μείωση του φόρου ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας (γονείς και παιδιά.
Η φοροαπαλλαγή χρησιμοποιήθηκε σε 6,7 εκατ. περιπτώσεις.
Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό του κόστους των μειώσεων του τελικού φόρου έγινε σύγκριση του φόρου που προέκυψε από την κανονική εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων με εκείνον που προκύπτει εάν απαλειφθούν οι εν λόγω μειώσεις κάθε μια ξεχωριστά και πραγματοποιηθούν ισάριθμες εκκαθαρίσεις. Η διαφορά φόρου που προκύπτει από τις δύο αυτές εκκαθαρίσεις καταγράφηκε ως κόστος ή απώλεια φορολογικών εσόδων για την αντίστοιχη φορολογικές δαπάνες

2.Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων: Ισχύουν 200 απαλλαγές και εκπτώσεις ύψους 1,3 δις. ευρώ από τις οποίες ωφελούνται 53.021 επιχειρήσεις.

3.Φορολογία κεφαλαίου: Ο συνολικός αριθμός των εκπτώσεων και των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ, τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων, τις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ανέρχεται σε 129 και οι απώλειες για το δημόσιο στα 3,89 δις. ευρώ με ωφελούμενους 5.082.163 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ειδικά στον ΕΝΦΙΑ οι απαλλαγές αφορούν περισσότερες από 5 εκατομμύρια. περιπτώσεις με το όφελος να είναι σχετικά μικρό και συγκεκριμένα 85 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο οι 8.499 απαλλαγές στον Ειδικό Φόρο Ακινήτων κυρίως των επιχειρήσεων κοστίζουν 3,7 δις. ευρώ.

4.ΦΠΑ: Υπάρχουν 75 εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές και το όφελος για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και τους καταναλωτές διαμορφώνεται σε 821,934 εκατ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές έχουν οι υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης που γλιτώνουν 397 εκ. ευρώ.

5.Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης: Ισχύουν 44 φοροαπαλλαγές ύψους 1,17 δις. ευρώ με τη μερίδα του λέοντος να έχουν τα ενεργειακά προϊόντα με 589,6 εκατ. ευρώ και η αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά με 580,4 εκατ. ευρώ.

6.Τέλη ταξινόμησης οχημάτων: Καταγράφονται 23 εκπτώσεις ύψους 121,69 εκατ. ευρώ.

7. Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων: Το ποσό των απαλλαγών ανέρχεται σε 11,844 εκ. ευρώ.

8.Τέλη χαρτοσήμου: Καταγράφονται 85 περιπτώσεις απαλλαγών και εκπτώσεων με κόστος 73,7 εκ. ευρώ

9.Φόρος ασφαλίστρων: Οι μειώσεις φθάνουν τα 421,9 εκ. ευρώ.

10. Φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου: υφίστανται 19 φοροαπαλλαγές, που κοστίζουν 17 εκατ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης